Sara Wired: Uničevalka belega papirja, lomilka svinčnikov in kreatorka velikookih bitij

SaraWired
SaraWired
Sara Žičkar oziroma SaraWired, kot jo poznajo sledilci na družbenih omrežjih, je mlada umetnica, ki naše scrollanje po telefonu polepša s svojimi ilustracijami in umetninami. Z redno udeleženko konvencij o pop kulturi smo govorili o njenih ilustracijah, idejah, konvencijah in še čem.
Kako, da si se odločila za risanje »popkulture«?
Že od malega sem fan fantazije in znanstvene fantastike. Odrasla sem z Gospodarjem prstanov in Harryjem Potterjem. V žepu me je vedno spremljal Game Boy. Z razvojem mojega lika Pablota je potem prišlo risanje kostumov iz filmov, animejev in računalniških iger. Udeleževanje na konvencijah je vse to le še bolj poudarilo.
Kako izgleda postopek od ideje, ki se ti porodi do končnega izdelka, ki ga lahko vidimo?
Najprej si naredim ogromno šalico kave, se oborožim z markerji in skicirko. Usedem se za računalnik in začnem z brskanjem po internetu. Ker svojim likom rada dodam ščepec kinka, je ponavadi najbolj iskana zadeva kinky posing (smeh). Ko se odločim za določeno stvar začnem s skiciranjem, ki ga skoraj vedno začnem z risanjem oči, ki so zaščitni znak mojih izdelkov. Po končani skici nadaljujem z obrobljanjem in senčenjem. Po potrebi pa še barvanje z markerji in spet senčenje. Včasih rada dodam še piko na i digitalno, tako da ilustracijo skeniram in nadaljujem z urejanjem v Photoshopu.
Ali rišeš tudi digitalno, ali si s tem le pomagaš?
To seveda ni edini način mojega ustvarjanja, saj včasih narišem kaj tudi digitalno. Postopek je enak, vendar za to potrebuješ tablico na kateri imaš na voljo ogromno barv in brushov.
Kaj sledi ko končaš z risanjem?
Not a fun part (smeh). Ilustracijo prenesem v računalnik in začnem z urejanjem ter pripravami za objave in printe. Povedano drugače, svoja bitja pripravim na zunanji svet.
Tvoj stil je že postal značilen. Zakaj si se odločila za ta stil?
Risanje velikih oči me spremlja že od malega. Kako sem do tega prišla se mi pa niti približno ne sanja. Lepega dne sem med uro slikanja narisala rožo z žensko glavo in spodaj napisala vegetiram. Temu so sledila leta in leta risanja, vztrajanja in razvijanja idej. V resnici so me najbolj izoblikovali Inktobri/ Drawlloweeni, ko sem risala izključno mačke v kostumih za tematiko noči čarovnic. Art, ki ga ustvarimo naj bi odražal nas same. Če se vidi kakšna podobnost, presodite sami (smeh).
Nekateri smo tebe in tvoje izdelke videli na slovenskem Comic conu. Kako je prišlo do sodelovanja z njimi?
Kot sem že omenila me je ta svet vedno zanimal. In leta 2017 sem spoznala nekaj zanimivih ljudi, ki so mi predlagali predstavitev na slovenskem Comic conu, Na meji nevidnega. And so it began.
Ker sodeluješ na več konvencijah, ali svoje izdelke in art prirejaš določeni ciljni publiki te konvencije?
Niti ne. Večina narisanega je precej aktualno. Publiki so tudi všeč moje bolj dark in kinky ilustracije. Razlikujem edino comic con sceno kjer so bolj priljubljeni printi ter anime sceno kjer prevladujejo nalepke in vsebina animejev.
Kateri je tvoj najljubši motiv in kaj najraje rišeš?
Moj najljubši motiv so moji trije mačji liki. Pablo, Salvador in Hans s svojimi spooky dogodivščinami. Najrajši pa rišem v črno beli tehniki.
Slediti moraš tudi trendom in iskati kaj je popularno v določenem trenutku. Ti to vzame veliko časa?
Nekaj časa mi sigurno vzame, ni mi pa težko, ker me zanima veliko stvari, ki jih počnem z veseljem.
Te lahko kdorkoli kontaktira in ti pove svoje želje za motiv in izdelek?
Seveda, a pod pogojem, da želi ilustracijo v mojem stilu. Naročila so ponavadi taka, da določeno osebo narišem kot mačka oblečenega v njihov najljubši lik.
Ali te lahko poleg slovenskih konvencij vidimo še kje drugje?
Lansko leto sem bila na Austria Comic Conu v Welsu in Dokomi v Dusseldorfu. Tako da poleg Slovenije še Avstrija in Nemčija. Si pa želim dodati še druge države.
Kakšne so tvoje želje in cilji za to leto?
Uff. Želj imam ogromno. Razširiti in povečati svoj biznis. Se udeležiti konvencij v Bruslju, Munchnu, Švici in na Dunaju. Začeti tetovirati. Ponuditi še več izdelkov, skleniti kul sodelovanja, razveseliti še več ljudi in deliti še več svojih idej z vami.
Kaj pa tista močna želja, ki jo imaš v svoji karieri?
Imeti svoj studio v katerem lahko ustvarjam in organiziram kakšne kul mini dogodke in delavnice.
Na kateri svoj uspeh si do sedaj najbolj ponosna?
Težko bi izpostavila samo enega. Ponosna sem na čisto vsakega, ki me potisne bližje k zadanim ciljem.
Vse njene umetnine si lahko ogledaš na spodnjih dveh povezavah.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDobre navade za novo leto in kako jih uresničiti
Naslednji članekFleabag: miniserija, vredna ogleda

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.