10 zanimivosti o Alanu Rickmanu

Alan Rickman

Danes, 14. 1., minevajo štiri leta od smrti Alana Rickmana, ki ga je svet spoznal kot Hansa Gruberja v Die Hard, za vedno pa si ga je zapomnil kot Severusa Snapea oz. Robausa Rawsa v filmih Harry Potter. Ko je umrl, se je generaciji, ki je zrasla s knjigami in filmi Harry Potter, zdelo, da je umrl tudi del njihovega otroštva. Poglejmo si nekaj zanimivosti iz življenja odličnega britanskega igralca.

Alan Rickman, An Awfully Big Adventure
Alan Rickman v filmu An Awfully Big Adventure.

Rickman kot grafični oblikovalec

Rickman se je v srednji šoli že spogledoval z igranjem, a je nato študiral grafično oblikovanje in se kasneje tudi zaposlil kot grafični oblikovalec (pri osemnajstih se mu pač ni zdelo, da je poklic igralca stabilen). S prijatelji je ustanovil studio za grafično oblikovanje Graphiti.

Close my Eyes
Alan Rickman in Saskia Reeves v filmu Close My Eyes.

Oblačil je igralce: dobesedno

Rickmana je ljubezen do igranja sčasoma le premagala, zaradi česar je zapustil Graphiti in se po uspešno opravljeni avdiciji vpisal na Royal Academy of Dramatic Art. Preživljal se je kot gledališki delavec: v zakulisju je pomagal pri menjavi kostumov med predstavo.

Severus Snape

50 let ljubezni

Alan je pri devetnajstih spoznal Rimo Horton, s katero je preživel preostanek svojega življenja. Par je skupaj živel petdeset let, poročila sta se leta 2012 in nista imela otrok. Rima je upokojena svetnica britanske laburistične stranke, bila pa je tudi predavateljica na Kingston University.

Severus Snape: Always

Gledališko obdobje

Alan Rickman je veliko igral v gledaliških predstavah, opazno je bilo predvsem njegovo sodelovanje z Royal Shakespeare Company. Leta 1985 je dobil vlogo Vicomteja de Valmonta v predstavi Les Liaisons Dangereuses, za katero je bil nominiran za več nagrad.

Sense and Sensibility
Alan Rickman in Kate Winslet v filmu Sense and Sensibility.

Nikdar ni prepozno …

Rickmanova igralska kariera se je začela precej pozno; igro je začel študirati pri 28, nato je veliko časa igral v gledališču, svojo prvo vlogo (Hansa Gruberja) je dobil šele pri 46 letih. Rickman je dokaz za to, da nikdar ni prepozno, da se potrpljenje in čakanje splačata ter da je vse odvisno od truda!

Hans Gruber Die Hard
Hans Gruber, Die Hard

Odličen podlež

Čeprav je odigral veliko različnih vlog, Rickman slovi predvsem po vlogah podležev, ki jih je interpretiral z odliko. Odigral je na primer Hansa Gruberja v Die Hard, nottinghamskega šerifa v filmu Robin Hood: Prince of Thieves in Rasputina v HBO-jevem biografskem filmu Rasputin: Dark Servant of Destiny, za vlogo katerega je dobil emmyja in zlatega globusa. Vloga Hansa Gruberja je Rickmana ponesla na seznam 100 Years … 100 Heroes & Villains ameriškega filmskega inštituta, na katerem si je prislužil 46. mesto. Rickman je sicer priznal, da mu vloga sprva ni dišala in je skoraj ni sprejel. Poleg tega je za vlogo nottinghamskega šerifa dobil BAFTO za najboljšo stransko vlogo ter si s tem prislužil sloves enega najboljših igralcev podležev.

Robin Hood Sheriff of Nottingham
Robin Hood, Sheriff of Nottingham

Drugačne vloge

Rickman pa ni igral le hollywoodskih »villainov«. Odlično se je vživel tudi v številne komične vloge: v parodiji Galaxy Quest je igral Dr. Lazarusa, v Dogmi angela Metatrona ter seveda Harryja, moža Emme Thompson v priljubljenem božičnem filmu Love Actually.

Love Actually Alan Rickman
Love Actually, Alan Rickman

Always

Predvsem mlajše generacije Rickmana poznamo po vlogi Severusa Snapea v filmih Harry Potter. Rowlingova je junaka zlila na papir z Rickmanom v mislih in ga je tudi predlagala za vlogo v filmih. Rickman je o kompleksnosti Snapea vedel več od ustvarjalcev filma, bralcev in gledalcev, saj mu je Rowlingova zaupala nekaj podrobnosti, zaradi katerih je vlogo lahko bolje odigral.

Severus Snape
Vir: IMDB

Tisti glas

Ena glavnih prepoznavnih značilnosti slavnega igralca je bil njegov poseben, globok, počasen, močan glas. Njegov glas in način govora sta posledice tega, da je imel kot otrok ozko spodnjo čeljust, zaradi česar je nerazločno izgovarjal. Značilno vlečenje besed je ohranil tudi v odraslosti in to prenesel na junake, ki jih je igral. Še sreča, težko si je namreč predstavljati Snapea, ki bi govoril na kakršenkoli drugi način.

Top 10 Alan Rickman Performances

Bolezen, smrt in večni spomin

Rickman je leta 2015 utrpel blažjo kap, posledično pa so mu ugotovili raka na trebušni slinavki. Dejstvo, da umira za rakom, je povedal le najbližjim. Umrl je 14. januarja leta 2016 v Londonu, pri 69 letih, le dober mesec pred svojim 70. rojstnim dnevom. Njegova zadnja filma, Eye in the Sky in Alice Through the Looking Glass, sta bila posvečena Rickmanu v spomin. Med vsemi izjavami Rickmanovih kolegov iz igralskega sveta, je posebej močna tista Johna McTiernana, režiserja filma Die Hard, ki je izjavil, da je bil Alan Rickman popolno nasprotje podležev, po vlogah katerih je bil najbolj znan.

After all this time? Always.

Always. ❤

Prejšnji članekPravilno skrbiš za baterijo svojega telefona?
Naslednji članekHuawei P smart Pro že na voljo v Sloveniji

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.