5 navdihujočih filmov za študente v izpitnem obdobju

Full body girl in superhero cape smiling and raising fist up while being ready for school studies against yellow backdrop
Foto: evgenyatamanenko iz iStock

Filmi imajo moč, da nas navdihujejo. V nas vzbudijo čustvene reakcije ali pa celo spremenijo naš pogled na svet in nas privedejo do tega, da postanemo boljše osebe. Lahko nam pomagajo premagati številne težave in doseči zadane cilje. Pripravi si kokice in si oglej kakšnega od spodaj naštetih filmov, ki te bo očaral in navdihnil. Na tak ali drugačen način.

5. Teorija vsega (2014)

Biografska romantična drama režiserja Jamesa Marsha prikazuje zgodbo Stephena Hawkinga, največjega kozmologa in fizika našega časa. Temelji na biografiji, ki jo je napisala Jane Wilde Hawking, prva žena Stephena Hawkinga. Filmsko dogajanje je postavljeno v šestdeseta leta 20. stoletja na univerzo Cambridge, ko odličnemu študentu astrofizike diagnosticirajo bolezen motoričnih nevronov in mu napovejo le še dve leti življenja. Stephen Hawkin pa se upre medicinskim izračunom in dočaka kar 76 let in tekom njegovega življenja ogromno prispeval h kozmologiji in fiziki. Film bi priporočila vsem, saj je zelo navdihujoč in prikazuje izjemnega človeka, ki je kljub oviram dosegel neverjeten uspeh.

The Theory of Everything - Official Trailer (Universal Pictures) HD

4. Socialno omrežje (2010)

Film režiserja Davida Fincherja prikazuje ustanovitev Facebooka in pravne bitke, ki so sledile. Izvršilnega direktorja Facebooka, Marka Zuckerberga, upodobi Jesse Eisenberg, v stranski vlogi pa nastopa ameriški pevec in igralec Justin Timberlake. Ta ameriška drama ima motivacijsko sporočilnost, saj prikazuje gromozanski uspeh navadnega študenta s kreativno idejo. Če pa te zanima nastanek Facebooka in pot njegovega uspeha ter pravni zapleti, ki so bili v ozadju, je ta film kot nalašč zate.

THE SOCIAL NETWORK - Official Trailer [2010] (HD)

3. Everest (2015)

Biografski pustolovski film, ki ga je režiral in produciral Baltasar Kormakur, razkriva dogajanje na Mount Everestu leta 1996. Dve ekspedicijski skupini se poskušata povzpeti na vrh gore, a se dogodki ne odvijajo po načrtu, zato se plezalci znajdejo v strašanski nevarnosti in se borijo za svoja življenja. Film je odličen prikaz požrtvovalnosti in poguma, ki ga potrebujemo za dosego svojih ciljev, je navdih za vzdržljivost ter vztrajnost, ki nam prideta prav, ko dogodki ne gredo po načrtih. Zaradi konstantnih zapletov na pustolovki odpravi, ki se odvijajo v filmu, ti zagotavljam, da boš ob gledanju, oči težko odlepil od ekrana.

Everest - Official Movie Trailer (Universal Pictures)

2. Zlovešči otok (2010)

Ameriški psihološki triler, ki ga je režiral Martin Scorsese in temelji na istoimenskem romanu pisatelja Dennisa Lehaneja. Glavni igralec je Leonardo DiCaprio v vlogi namestnika ameriškega maršala Edwarda Danielsa, Teddyja, ki na Zloveščem otoku preiskuje izginotje bolnika iz psihiatrične bolnišnice. Na otoku se odvijajo nenavadni dogodki in razkrivajo skrivnosti, ki Teddyja močno vznemirjajo, zato začne dvomiti o svojem razumu. Film prikazuje zapletene psihološke teme in odpira vprašanja o človeškem stanju in njegovem umu. Osupnil te bo tudi z neverjetno kinematografijo in ti dal veliko izhodišč za razmišljanje in razumevanje lastnega uma.

"Shutter Island" - Official Trailer [HD]

1. Hačiko (2009)

Ameriška drama z Richardom Gerom v glavni vlogi, ki je bila režirana s strani Lasseja Hallströma, je posneta po resnični zgodbi o psu Akita z imenom Hachikō, ki je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja živel na Japonskem in njegovem odnosu z lastnikom, ki je bil univerzitetni profesor. Dogajanje je sicer postavljeno v sodobni ameriški kontekst. Film pripoveduje o neomajni zvestobi Hačika svojemu lastniku, saj ga je vsako jutro pospremil na železniško postajo in ga tam pričakal. Na postajo pa je hodil še dolga leta po gospodarjevi smrti. Drama prikazuje močno vez med človekom in psom in globino njune ljubezni ter nas opominja, da lahko ljubezen najdemo povsod okoli nas. Čustven naboj filma je neverjeten, zato se ti bodo ob njem gotovo zarosile oči.

Monika Martinc

Junior novinar

Prejšnji članekKoliko držav je v Južni Ameriki in katere so?
Naslednji članekOcena filma: M3GAN
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.