Ocena filma: M3GAN

M3GAN je januarska grozljivka, ki je presenetila
M3GAN je januarska grozljivka, ki je presenetila Foto: on m3ganmovie

Megan ali M3GAN je januarska grozljivka, ki je plod sodelovanja med mojstroma žanra. James Wan in Jason Blum sta producenta filma o pametni lutki, katere ime je tudi naslov. Najverjetneje gre za Chucky nove generacije, ki v sebi skriva mnogo več kot le podpovprečno inteligenco januarskih filmov, predvsem grozljivk.

M3GAN je lepo presenečenje v začetku leta 2023

Jason Blum in James Wan sta producenta filma, ki ga je režiral Gerard Johnstone. Scenarij je napisala Akela Cooper, ki je zaslužna za dva podcenjena horror filma. To sta Hell Fest in Malignant. Morda bo tudi nadaljevanje Nune, pod katerega je podpisana, nadgradilo porazen prvi del. Bolj kot zaradi zgodbe je M3GAN film, ki trpi zaradi ugajanja končni publiki in želji po zaslužku. Ko je napovednik ugledal luč sveta, je ples naslovne lutke hitro obšel Tik Tok in druga družbena omrežja. Verjetno bi lahko že o tem povedali marsikaj, a film je zaradi tega resda pridobil veliko gledalcev, a izgubil na kvaliteti. Zagotovo bi bil M3GAN (še) boljši film, če bi se držal oznake R oziroma 18+ in podaljšal svoj 102 minuti trajajoč čas.

M3GAN nikoli ne izkoristi polnega potenciala, zaradi česar se lahko še bolj veselimo nadaljevanja. Tega bomo zagotovo prejeli, saj je film o morilski lutki lepo presenečenje tega leta. Če se vrnem k sami lutki, je ta v svoji osnovi umetna inteligenca, ki je spuščena z vajeti. Skozi tok filma ugotovimo, da lahko nadzoruje tehnologijo, se uči iz interneta in ljudi, a tega praktično nikoli ne uporabi. Zanaša se na moč, kar pa ni ravno zanimivo, ko ima film na voljo Marvelovega Ultrona v podobi desetletne otroške lutke. Vsekakor pa je to še eden v vrsti filmov, kjer umetna inteligenca ugotovi, da so ljudje neumni. Veliko bolje kot M3GAN je to storila Ex-Machina Alexa Garlanda, ki je veliko bolj odrasel in resen film.

M3GAN je film o lutki, ki začne svoj morilski pohod
M3GAN je film o lutki, ki začne svoj morilski pohod Foto: on m3ganmovie

Grozni glavni liki in lutka, ki ne izpolni pričakovanj

Ima pa film veliko pomanjkljivost. To so njegovi protagonisti. Čeprav film vzpostavi nadvse klišejsko smrt staršev punčke Cady (Violet McGraw), je slednja eden najbolj antipatičnih filmskih otrok vseh časov. Predstavljaj si neko mešanico Buzza iz Sam Doma, Dudleya iz Harry Pottra in praktično katerega koli otroka iz Charlijeve tovarne čokolade. Spopadanje s smrtjo staršev bi lahko bilo veliko bolj razumljivo, če bi imela v prvih dveh tretjinah filma naša glavna protagonistka nekaj osebnosti – vsaj nekaj. No, to niti ni tako pomembno.

Alisson Williams zaigra Gemmo, njeno teto in skrbnico, ki je tudi ustvarila lutko M3GAN. Slednjo ji podari, ko sama ne najde časa, volje in načina, da skrbi zanjo. To je v filmu le ena kaplja v morju simbolizmov o tem, da je tehnologija tista, ki vzgaja »naše« otroke. Najverjetneje je film hotel biti pametna parodija na tehnološke gigante in vpliv tehnologije, ampak je veliko bližje slabi kopiji parodije – v tem aspektu. V filmu je tudi Ronny Chieng, ki je daleč najslabši del filma, a ker njegov lik vsebuje prizor s plešočo robo lutko, naj mu bo.

M3GAN lahko v nadaljevanjih izkoristi svoj potencial
M3GAN lahko v nadaljevanjih izkoristi svoj potencial Foto: on m3ganmovie

M3GAN je franšiza, ki lahko dvigne kvaliteto

M3GAN je presenetljivo zabaven in dober film, ki hitro mine. Grozljivka to ravno ni, a to je posledica omejevanja filma za ugajanje množici. S tem ni nič narobe, saj je za januar izreden dosežek, da je film dober, kaj šele, da kaže zametke nečesa izjemnega. In M3GAN bi lahko bil izjemen in mogoče nadaljevanje celo bo. Mogoče.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
M3GAN
Prejšnji članek5 navdihujočih filmov za študente v izpitnem obdobju
Naslednji članekFosili najdeni v Patagoniji so iz časa tik pred izumrtjem dinozavrov

Urednik portala Student.si

ocena-filma-m3ganMegan ali M3GAN je januarska grozljivka, ki je plod sodelovanja med mojstroma žanra. James Wan in Jason Blum sta producenta filma o pametni lutki, katere ime je tudi naslov. Najverjetneje gre za Chucky nove generacije, ki v sebi skriva mnogo več kot le podpovprečno...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.