Koliko držav je v Južni Ameriki in katere so?

Južna Amerika na globusu
Foto: filkaman iz Pixabay

Celina, ki jo je leta 1492 odkril Krištof Kolumb, danes obsega 12 držav. Po površini je četrta največja celina na svetu, po številu prebivalcev pa peta. Mnogo ljudi se tako sprašuje, koliko držav je v Južni Ameriki in kako se imenujejo.

Na kratko o Južni Ameriki

Zaradi zgodovinskih razlogov je na tej celini daleč najbolj zastopana jezika španščina in portugalščina. Prvotnih indijanskih plemen namreč ni ostalo veliko in še te ogroža izsekavanje deževnega gozda zaradi kmetovanja in rudarjenja. Najvišja gora v Južni Ameriki, Aconcagua, se dviga 6516 metrov nad morsko gladino, najdaljša reka Amazonka pa je dolga kar 6516 kilometrov. Med presežnike otoka se uvršča tudi najvišje ležeče plovno jezero na svetu Titikaka, ki je hkrati največje sladkovodno jezero Južne Amerike. Nahaja se na nadmorski višini  3809 metrov, na perujsko-bolivijski planoti v Andih.

Čas je, da nekoliko bolje spoznaš Južno Ameriko, in države, ki sestavljajo to oddaljeno celino!

Države v Južni Ameriki

 • Argentina
 • Bolivija
 • Brazilija
 • Čile
 • Kolumbija
 • Ekvador
 • Gvajana
 • Paragvaj
 • Peru
 • Surinam
 • Urugvaj
 • Venezuela
Brazil with surrounding region as seen from Earth's orbit in space. 3D illustration with highly detailed planet surface and clouds in the atmosphere. Elements of this image furnished by NASA..
Foto: Harvepino iz iStock

1Argentina

Cesta in zasnežene gore v ozadju
Patagonija
Foto: magicaltravelling iz Pixabay

Glavno mesto: Buenos Aires

Število prebivalcev: 46.655.000 (ocena za leto 2023)

Argentino lahko razdelimo na 4 regije: severni del, pampe, Patagonija in gorovje Andi. Na jugu sega na tako imenovano Ognjeno zemljo (Tierra del Fuego), skupino otokov onkraj Magellanovega preliva. Tako po površini kot po številu prebivalcev je druga največja država v Južni Ameriki. Najlepše destinacije v državi so prestolnica Buenos Aires, vas Villa La Angostura in mesta San Carlos de Bariloche, Tilcara, El Chalten, Salta, Puerto Iguazu ter Characas de Coria.

2Bolivija

Gorska pokrajina in vijugasta cesta
Cesta smrti
Foto: StreetFlash iz iStock

Glavno mesto: La Paz

Število prebivalcev: 12,172,000 (ocena za leto 2023)

Od zahoda proti vzhodu se čez državo zvrstijo trije geografski prostori: visokogorje – Andi, Podandsko nižavje in območje tropskih nižin, ki ga poleg tropskih gozdov sestavlja še savana. Kultura v Boliviji izvira iz španske in indijanske kulture. Večino prebivalstva predstavljajo neposredni potomci prvotnih ameriških naseljencev in še danes jih veliko živi v visokoležečih vaseh v skladu s starimi tradicijami. Bolivija velja za eno najrevnejših in najmanj razvitih držav Južne Amerike. Država skriva tudi najnevarnejšo cesto na svetu z zgovornim imenom: Cesta smrti. Glavne turistične znamenitosti Bolivije so ulica Sagarnaga, Čarovniška tržnica, Plaza Murillo, prestolnica La Paz, Valle de La Luna, ruševine Tiwanaku in razgledna točka Marador Kili Kili.

3Brazilija

Veliko mesto ob obali, hrib v ozadju
Rio de Janeiro
Foto: 12019 iz Pixabay

Glavno mesto: Brasilia

Število prebivalcev: 216,285,000 (ocena za leto 2023)

Peta največja država na svetu pokriva večino Južne Amerike. Združuje tropski pragozd in okoli 7.500 kilometrov sončne plaže. Najvišji vrh, Pico da Neblina, je visok 2994 metrov in leži na meji z Venezuelo. Kompleksen rečni sistem v državi vključuje tudi najdaljšo reko na svetu, Amazonko. Država je bogata z naravnimi viri, je največji svetovni proizvajalec kave, sladkorja, soje in pomaranč. V Riu vsako leto v drugi polovici februarja poteka največji karneval na svetu. Med turisti so v Braziliji najbolj priljubljena mesta Sao Paolo, Rio de Janeiro, Salvador, Manaus, Paraty in Fortaleza, kjer je leta 2014 potekalo svetovno prvenstvo v nogometu.

4Čile

Puščava, jezero in gora z zasneženim vrhom v ozadju
Atacama
Foto: celso costa iz Unsplash

Glavno mesto: Santiago

Število prebivalcev: 19,980,000 (ocena za leto 2023)

Podolgovata država sega od Andov vse do konca južnoameriškega rta in ima preko 5.000 kilometrov obale. Je izjemno razgibana saj obsega tako najtoplejšo puščavo na svetu – Atacamo – kot tudi mrzlo Patagonijo. Danes je najbolj stabilna in mirna država v Južni Ameriki. Iz Čila izhaja tudi svetovno znani pesnik Pablo Neruda, ki je za časa svojega življenja prejel Nobelovo nagrado za mir in Nobelovo nagrado za literaturo. Čilenska kulinarika temelji na morski hrani, Čile pa je tudi drugi največji proizvajalec lososa. Najlepši kraji na potovanju po Čilu so glavno mesto Santiago de Chile, Santa Cruz, Valparaiso, Puerto Varas, Puerto Natales, San Pedro de Atacama, Pucon in Velikonočni otoki.

5Kolumbija

Veliko mesto
Bogota
Foto: Julianza iz Pixabay

Glavno mesto: Bogota

Število prebivalcev: 53,717,000 (ocena za leto 2023)

Kolumbija se deli na gorat in ravninski del. Večino prebivalstva živi v goratem delu, amazonsko nižino pa pokriva tropski deževni gozd. Za državo je značilno raznoliko podnebje. Na vseh področjih se močno pozna vpliv dolgotrajnih kolonizatorjev, Špancev. Prevladuje katoliška vera, najbolj priljubljeni športi pa so nogomet, tejo in kolesarstvo. K njihovi državni noši spada klobuk Sombrero Vueltiao, ki je eden izmed simbolov Kolumbije. Najbolj priljubljene destinacije v državi so prestolnica Bogota, nacionalni park Tayrona ter mesta Salento, Guatape in Teyuna.

6Ekvador

Velik siv kuščar z bodicami na hrbtu
Legvan, značilen za Galapaško otočje
Foto: Graham-H iz Pixabay

Glavno mesto: Quito

Število prebivalcev: 18,041,000 (ocena za leto 2022)

Ekvador se nahaja med Perujem in Kolumbijo ob obali Tihega oceana. Raznovrstna država vsebuje vulkanske vrhove v Andih, visoke planote, tropski deževni gozd, tihomorsko obalo, pohvali pa se lahko še z zanimivo tradicionalno kulturo, ohranjenimi kolonialnimi mesti in barvitimi tržnicami. Del Ekvadorja je tudi slavno otočje Galapagos z izjemno biotsko raznovrstnostjo. V Ekvadorju se nahaja najvišji dejavni ognjenik na svetu, Cotopaxl. Med najbolj priljubljenimi turističnimi destinacijami so glavno mesto Quito, mesto Cuenca, pristanišče Guayaqull, Banos s termalnimi mineralnimi bazeni in aktivnostmi na prostem ter otočje Galapagos. Za obisk države si je smiselno vzeti vsaj 15 do 20 dni, najbolje med junijem in septembrom.

7Gvajana

Bela katedrala
St. George’s Cathedral
Foto: mathess iz iStock

Glavno mesto: Georgetown

Število prebivalcev: 741,800 (ocena za leto 2023)

Več kot 80 odstotkov te obmorske države na severu Južne Amerike še vedno pokrivajo gozdovi. Tropsko podnebje, posebne geološke razmere in razmeroma nedotaknjeni ekosistemi omogočajo obstoj naravnih habitatov z visokimi stopnjami endemizma in eno najvišjih stopenj biotske raznovrstnosti na celem svetu. V gvajanski kulturi so prisotni vplivi afriških, indijskih, ameroindske, kitajske, portugalske, nizozemske in britanske kulture. Njihova kulinarika je podobna ostalim v Karibih. Glavne turistične znamenitosti so narodni park Kaieteur National Park z znanimi slapovi, slap Niagara Orindulk, gozdni rezervat Iwokrama, »pustovanje« Mashramani in prestolnica s cerkvijo St. George’s Cathedral. Za potovanje si je najbolje vzeti 14 dni in nikakor manj kot 7, najprimernejši čas za obisk pa je med julijem in oktobrom ali med februarjem in aprilom, ko ni glavnega deževnega obdobja.

8Paragvaj

Aerial view of the Paraguayan city of Ciudad del Este and Friendship Bridge, connecting Paraguay and Brazil through the border over the Parana River, with Brazilian customs and immigrations facilities in the foreground.

Glavno mesto: Asuncion

Število prebivalcev: 7,454,000 (ocena za leto 2022)

Celinska država v osrčju Južne Amerike je dežela kmetov in prijaznih ljudi. Je največji rezervoar pitne vode na svetu in ima največjo hidroelektrarno, Itaipu Dam, na meji z Brazilijo. Najbolj znane znamenitosti Paragvaja so glavno mesto Asuncion, Encarnaclon, Ciudad del Este, Nacunday in Yaguaron.

9Peru

Kamniti ostanki naselbine na travnati vzpetini v gorah
Machu Picchu
Foto: ajs1980518 iz Pixabay

Glavno mesto: Lima

Število prebivalcev: 33,745,000 (ocena za leto 2023)

Peru je tretja največja južnoameriška država, ki obsega tako puščavsko obalno območje, obsežne predele tropskega deževnega gozda kot andsko gorovje. Pokrajinska pestrost se odraža tudi v visoki biotski raznovrstnosti in številnih nacionalnih parkih ter rezervatih. Peru velja za dom predkolumbovskih civilizacij, med katerimi je najbolj znano Inkovsko cesarstvo. Močan pečat je pustilo tudi kolonialno obdobje, kar se najbolj odraža na tamkajšnji arhitekturi. Kulturna in zgodovinska pestrost sta odgovorni za razvoj raznolike glasbe, plesov, prazničnih dejavnosti in pestre kulinarike, ki velja za eno najboljših v Južni Ameriki. Svetovno znane turistične znamenitosti v Peruju so Machu Picchu, jezero Titicaca, Nazca, kanjon Colca, Inkovska pot oziroma Camino Inca, naravni rezervat Paracas in Islas Ballestas ter mesta Lima, Iquitos, Huaraz in Arequipa.

10Surinam

V Amazoniji najdeno antično mesto
Amazonski tropski deževni gozd
Foto: gustavofrazao iz iStock

Glavno mesto: Paramaribo

Število prebivalcev: 621,900 (ocena za leto 2022)

Večino Surinama pokriva nedotaknjen amazonski gozd. Za državo je značilen razgiban teren s hribovji, ki presegajo 1.000 metrov nadmorske višine. Nekdanja Nizozemska kolonija je danes etično zelo bogata država. Kolonialni časi so največji pečat pustili ravno na prestolnici Paramaribo, ki spada pod UNESCO-vo zaščito svetovne dediščine. Glavne znamenitosti države so poleg glavnega mesta še številni naravni rezervati (Bigi Pan, Centralni naravni rezervat Surinam, Galibi in Raleighvallen), jezero Colakreek, Jodensavanne in stare plantaže v Commewijnu.

11Urugvaj

Mestni trg s stavbami, nekaj palm
Montevideo
Foto: QuaintPlanet iz Pixabay

Glavno mesto: Montevideo

Število prebivalcev: 3,556,000 (ocena za leto 2022)

Majhna država med Brazilijo in Argentino ima dobro razvit gospodarski sistem kot posledica politične stabilnosti in odprave vojaške diktature. Politične in delovne razmere so tu med bolj svobodnimi v Južni Ameriki. Njihova kultura vsebuje tradicionalne elemente Gaucho kulture in značilnosti sosednje argentinske kulture. Najlepše destinacije v državi so prestolnica in pristaniško mesto Montevideo, mesta Maldonado, Piriapolis in Punta del Diablo, območje Colonia del Sacrmento ter plaža Punta del Este.

12Venezuela

the cityscape at the Caracas Airport at the coast of Caracas in the north of Venezuela.
Foto: urf iz iStock

Glavno mesto: Caracas

Število prebivalcev: 33,740,000 (ocena za leto 2023)

Venezuela je raznolika država, saj jo sestavljajo karibska obala s številnimi otočki, tropski pragozd, puščave, stepske nižine, planote s kanjoni in mizastimi gorami, slapovi in začetek andskega gorovja. Nekateri trdijo, da je ime dobila po Benetkah, saj naj bi Ameriga Vespuccija tamkajšnje hišice spominjale na italijansko mesto Venice oziroma Benetke. Druga razlaga imena temelji na avtohtonem prebivalstvu, ki naj bi se imenovalu »Veneciuela«. Iz Venezuele izhajajo svetovno znani športniki, predvsem igralci baseballa, in filmski igralci. Najbolj priljubljene turistične točke v državi so glavno mesto Caracas, otok Isla Margarita, slap Salto Angel, živalski vrt in akvarij Aquatium de Valencia ter kraj Puerto la Cruz.

Prejšnji članekZdravo v novo leto z domačim fitnesom
Naslednji članek5 navdihujočih filmov za študente v izpitnem obdobju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.