Babičino seksualno življenje postavlja Slovenijo na filmski zemljevid!

Film je nastal v slovensko-francoski koprodukciji. Premierno pa je bil prikazan septembra 2021 na festivalu v Ottawi
Film je nastal v slovensko-francoski koprodukciji. Premierno pa je bil prikazan septembra 2021 na festivalu v Ottawi Foto: on bsf

Babičino seksualno življenje (2021) je slovenski kratki animirano-dokumentarni film režiserk Urške Djukić in Émilie Pigeard. Presunljivo pričevanje o spolnem življenju žensk na Slovenskem v prejšnjem stoletju, ki spregovori o njihovih nasilnih možeh in zlorabah. Navdih za scenarij je predstavljala odmevna knjiga Milene Miklavčič ‘Ogenj, rit in kače niso za igrače’, kjer avtorica preko osebnih zgodb spregovori o intimnem življenju naših prednikov.

Večkrat nagrajeni animirano-dokumentarni film je prejel tudi nagrado Evropske filmske akademije za najboljši kratki film, nazadnje pa prestižno najvišje francosko filmsko priznanje cezar v kategoriji najboljših animiranih kratkih filmov.

Kruta realnost spolnosti naših babic in dedkov

Babičino seksualno življenje popelje gledalca na kratek pregled intimnosti naših babic in dedkov. Povzame partnerski odnos v prvi polovici 20. stoletja, ko so bile ženske v prvi vrsti »objekt« potešitve moških, ženski užitek pa prepovedana tema, o kateri se ni in niti ni smelo govoriti. Še posebej v oziru strogih pravil in naukov cerkve ter splošnih družbenih konvencij, ki so veljale v tistem času. Težka tematika je prikazana skozi animacijo, kjer spremljamo življenjsko usodo povprečne ženske, žene na Slovenskem v prejšnjem stoletju.

Prizor iz filma.
Émilie Pigeard se poleg režije podpisuje tudi pod animacijo, soscenaristka pa je poleg Djukić še Maria Bohr. Foto: on Slovenski filmski center

Številne nagrade

Film Babičino seksualno življenje je decembra lani prejel evropsko filmsko nagrado za najboljši kratki film. Pred tem je bil z glavno nagrado nagrajen na 52. filmskem festivalu v finskem mestu Tampere in nagrado za najboljši animirani film v tekmovalni kategoriji evropskih filmov na mednarodnem festivalu kratkega filma Go Short na Nizozemskem. Za najboljši film je bil razglašen tudi na festivalu animiranega filma FAB v Berlinu, na Festivalu slovenskega filma 2021 pa je prejel tudi vesno za posebne dosežke.

Urška Djukić in Emilie Pigeard.
Režiserki ob prejemu evropske filmske nagrade, Djukić je film posvetila »ženskam, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen«. Foto: on Slovenski filmski center

Najvišje francosko filmsko priznanje

»Vemo, da imajo Francozi poseben status, ko gre za film, saj veljajo za izumitelje filma in velike mojstre na področju filmske umetnosti in AV-industrije. Prav zato je bila že nominacija za nagrado cezar, ki velja za najvišje francosko priznanje na področju filma, poklon slovenskim filmarjem, saj gre za prvo tovrstno uvrstitev v zgodovini slovenskega filma,« je Djukić zapisala ob nagradi cezar.

Granny's Sexual Life (Babičino seksualno življenje) | U. Djukic and E. Pigeard | Trailer

 

Prejšnji članekMesečni horoskop: April 2023
Naslednji članek4 načini, kako zaslužiti denar z branjem knjig

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.