4 načini, kako zaslužiti denar z branjem knjig

Young smart woman reading book on floor
Foto: George Milton iz Pexels

Dobra novica za vse knjižne molje: z branjem se da tudi zaslužiti. S tem ni mišljeno le posredno s pridobivanjem novega znanja. Niti ne s pisanjem knjig, saj vsi vemo, da je verjetnost, da uspeš kot J. K Rowling relativno majhna (pisanje romanov pa precej naporno in časovno potratno. Obstajajo lažji in raznoliki načini, ki lahko tvoj hobi spremenijo v dodaten vir prihodka. Od pisanja ocen, lektoriranja rokopisov do glasnega branja: preberi si, na katere štiri načine lahko zaslužiš z branjem knjig.

4Postani pripovedovalec avdio knjig

headphones on books, audiobooks concept
Foto: knoppper iz iStock

Če ti glasno branje knjig ni preveč zoprno, lahko na spletu najdeš ponudbe za delo kot pripovedovalec avdio knjig. Pri tem ti bodo prav prišle morebitne izkušnje z gledališko igro, delom na radiu ali sodelovanjem v podcastih. Dela lahko iščeš na spletni strani ACX.com, ki ustvarja avdio knjige za Audible, Amazon in iTunes. Pogledaš lahko tudi na Upwork in Findaway Voices. Čeprav je ponekod potrebno pripovedovati v studiu, boš našel tudi dela, ki jih lahko opravljaš od doma. Morda nisi vedel, a obstajajo avdio knjige v slovenščini! Skupaj s številnimi e-knjigami ti to ponuja aplikacija Mladinska knjiga PLUS.

3Postani profesionalni lektor

proofreading text on table in office
Foto: Lamaip iz iStock

Če so slovnica, postavljanje ločil, sintaksa in črkovanje zate mačji kašelj, razmisli o lektoriranju. Gre za pomemben in nepogrešljiv proces pred objavo vsakega knjižnega dela. Številne knjige pred izidom prestanejo celo več krogov lektoriranja. Delaš lahko za samozaložnike, torej avtorje, ali pa katero izmed uveljavljenih založb. Seveda lahko pogledaš tudi na Upwork in Freelancer.com.

2Postani knjižni influencer

Ljubiteljev knjig po svetu ne manjka (čeprav so nekateri drugačnega mnenja) in ti poleg branja knjig radi počnejo še vsaj eno stvar: ugotavljajo, katero knjigo bodo prebrali naslednjo. V 21. stoletju jim pri tem pomagajo in svetujejo »knjižni influencerji«. To pa je lahko tvoja priložnost! Ustvari kanal na YouTubu, TikToku, Instagramu ali kateri drugi platformi. Svoja mnenja in priporočila lahko deliš tudi na blogu. Preko Amazona ali katere druge spletne knjigarne se lahko dogovoriš za provizijo, ki jo prejmeš ob vsakem nakupu knjige, ki je bila opravljena preko povezave na tvojem kanalu oziroma blogu. Več kot imaš sledilcev, več denarja lahko zaslužiš 😉!

Ne veš kako začeti? Morda ti bo v pomoč naslednji video posnetek:

https://www.youtube.com/watch?v=sbcTRgPNR80

1Postani literarni kritik

Knjižna polica

Številna podjetja iščejo kritike oziroma ocene knjig, predvsem v angleščini in španščini. Tvoja naloga je, da po branju knjige napišeš obnovo oziroma povzetek dela, analizo ali kritiko. Njihove zahteve segajo od kratkih povzetkov do obsežnih in globokih literarnih kritik, zato se pred delom prepričaj, da točno razumeš nalogo. Zato so tudi zahtevane izkušnje zelo različne: nekatera dela so primerna za čiste začetnike, pri drugih bodo želeli videti tvoj življenjepis in izkušnje s tega področja.

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.