Bitka serij: Friends vs The Office

Primerjali smo seriji Prijatelji in Pisarna. Dva različna stila, ki se med seboj zelo razlikujeta, a to ne pomeni, da jih ne smemo primerjati. Primerjali smo vse, kar pri seriji sploh lahko. Glavne junake, stranske junake, scenarij, režijo, priljubljenost, humor, ustvarjalce, vpliv, kakovost in zanimivosti.

Prijatelji

Ameriška humoristična nanizanka (sitcom) o skupini šestih prijateljev, ki živijo v New Yorku. Predvajala se je med leti 1994 in 2004, skupno kar 10 sezon. Skozi serijo spremljamo zgodbe Rossa, Rachel, Chandlerja, Monice, Joeya in Phoebe. Veliko ljubezni, veliko prijateljstva, nekaj služb in dogodivščin.

Pisarna

Ameriška komična drama (mockumentary) o uslužbencih podružnice papirniškega podjetja Dunder Mifflin v Scrantonu. Predvajala se je med leti 2005 in 2013, skupno devet sezon. Poleg veliko stranskih likov, spremljamo predvsem zgodbe Michaela, Jima, Pam in Dwighta. Veliko službenih odnosov, ljubezni, prijateljstva in konkurence.

Na koncu v komentar zapiši svoje mišljenje in zakaj misliš, da je ta serija boljša. 

9 Jim Halpert
Jim Halpert

Način snemanja

Prijatelji. Kot večina starejših sitcomov je posneta pred občinstvom in ima v epizodi t.i. laugh track. To je odziv občinstva na dogajanje v seriji. Sam osebno ne maram tega, a vseeno starejšim serijam tega ne zamerim. Zamerim pa novejšim, ki so pač butaste (primer: Two broke girls). Kar se tiče samega načina snemanja, tu presežkov ni, saj je kamera vedno postavljena v le dveh smereh. Malo se to spremeni, ko snemajo »zunaj«, kar se ne zgodi velikokrat.

Pisarna. Posneto kot dokumentarec. Tu je kamera vedno v gibanju, saj je kamera dejanski lik v seriji. Mi dogajanje spremljamo skozi kamero in tudi liki z njo komunicirajo. V tej tehniki se je preizkusilo mnogo režiserjev, kot so Joss Whedon (Maščevalci), J.J. Abrams (Vojna zvezd), Jon Favreau (Iron Man), Paul Feig (Dekliščina) in Bryan Cranston.

8 Ustvarjalci

Ustvarjalci

Prijatelji. Serijo sta ustvarila Marta Kauffman in David Crane. Poleg Prijateljev sta ustvarila še seriji Epizode in Grace & Frankie. Vsak posebej pa sta ustvarila še devet serij, od katere ni nobena dočakala več kot dve sezoni. Vseeno pa sta ustvarila eno največjih serij vseh časov in to je gromozanski uspeh.

Pisarna. Serijo sta po zgledu britanske Pisarne ustvarila Greg Daniels in Michael Schur. Poleg te sta ustvarila še serije Parki in rekreacije, King of the Hill, Brooklyn Nine-Nine in The Good Place. Ustvarila sta ne samo eno, ampak pet ekstremno popularnih serij.

7 Ross in Rachel
Ross in Rachel

Zgodba

Prijatelji. Serija se začne s tremi predstavniki vsakega spola, ki so le prijatelji. Vsak izmed njih raste kot oseba in rastejo kot prijatelji. Imamo dve ljubezenski zgodbi. Ross in Rachel ter Monica in Chandler. Zraven lahko dodamo še Phoebe in Mike. Serija se konča lepo in redkokdaj zgreši tisto sivo nit. Tu je primer razmerja Joeya in Rachel. Posamezni liki nekih hudih želj v seriji nimajo, tudi če jih imajo, niso ravno uresničene. Joey je pač igralec, Rachel je v modi. Chandler je transponster, Ross je polontolog, Phoebe je nekaj in Monica je kuharica. Zadnja epizoda nam da zaključek, kot smo si ga želeli. Redke napake, a te se pozabijo zaradi konstantnosti zgodbe.

Pisarna. Poleg glavnih štirih likov imamo še kopico stranskih likov. Od stranskih likov opazimo osebnostno rast, v eno ali drugo smer, pri petih likih. Kar se tiče ljubezenskih zgodb imamo tu Jima in Pam, Angelo in Dwighta, Kelly in Ryana ter Michaela in Holly. Dwight želi postati vodja, kar tudi postane. Jim odide in je uspešen izven podjetja. To pa je to. Definitivno največja slaba stran je odhod Stevea Carella iz serije, kar se seriji močno pozna pri čisto vsem. Ne tako zelo, a še bolj se je videlo, kdo je duša serije. Vseeno pa se vrne v zadnji epizodi in nam tako serija spet da željen zaključek.

6 Michael Scott
Michael Scott

Humor

Prijatelji. Napisana in odigrana kot humoristična serija mora biti. To pomeni veliko laugh tracka, ki je popolnoma nesmiseln. In to pomeni, da večina pogovorov ne teče realistično. Ne bom rekel, da serija ni smešna, a bolje bi bilo, da bi pustili, naj se sami odločimo, kdaj je smešna in kdaj ni. Chandler je z malo prepira verjetno najbolj smešna oseba v vseh serijah. A kaj ko ima veliko šal, ki niso smešne, a nas laugh track prisili, da mislimo, da so. Pogovori so napisani kot šala in ne delujejo kot šale v našem vsakdanu.

Fun fact: Povprečna epizoda Prijateljev ima skoraj 6 minut laugh tracka.

Pisarna. Realističen prikaz pisarne in odnosov med ljudmi. Kolikor toliko normalni in vsakdanji pogovori začinjeni s ščepcom norosti. To sta ponavadi Dwight in Michael, ki sta še najbolj izmišljeni osebi. Serija je vedno na robu okusa, ampak čigavi pogovori v resničnem življenju pa niso? Vsekakor pa ima Pisarna več epizod, ki s samo situacijsko komedijo premagajo marsikaj.

5 Stranski igralci
Stranski igralci

Stranski junaki

Prijatelji. Stranske osebe so občasni partnerji naše glavne ekipe in njihovi družinski člani. Občasno je tu kateri izmed sodelavcev ali Gunther. V 236 epizodah je Gunther v 151-ih. Naslednji lik je Jack Geller, ki nastopi samo v 22-ih. Vseeno pa ima serija ogromno nastopov znanih oseb (Ralph Lauren, Bruce Willis, JCVD, Anna Farris, Tom Selleck, Charile Sheen, Susan Sarandon, Robin Williams, Julia Roberts).

Pisarna. Lahko bi rekli, da prav stranski liki naredijo serijo tako dobro, kot je. Nihče od stranskih likov po številu epizod ne zaostaja za glavno ekipo. Stranski liki oziroma junaki so prav toliko pomembni kot glavni.

4 Prijatelji
Zasedba Prijateljev

Glavni junaki

Prijatelji. Ker je to humoristična nanizanka, morajo tudi liki biti taki. Rachel je razvajena modna navdušenka, Ross je čuden učenjak, Monica je kuharica obsedena s čistočo, Chandler je smešen, Phoebe je hipi čudakinja in Joey zna z ženskami. Seveda so veliko bolj poglobljeni kot to, a to so dejansko glavne karakteristike.

Pisarna. Jim in Pam sta normalni osebi, kot jaz in ti. Dwight je čudak in Michael nima filtra v glavi. Čudnost vsekakor dodajo stranski liki, zato so lahko glavni liki normalni (delno).

3 Va-Fa-Napoli
Va-Fa-Napoli

Ocene serij

Prijatelji.
IMDb:8,9. Metascore:65. Metacritic Users: 8,8. Rotten Tomatoes: 78 %, Audience: 95 %.

Pisarna.
IMDb:8,9. Metascore:66. Metacritic Users: 8,9. Rotten Tomatoes: 81 %, Audience: 93 %.

2 Chandler Bing. BING
Chandler Bing. BING

Vpliv serije

Prijatelji. Serija je v 90-ih dosegla legendarni status, ki je drži še danes. Ko pomisliš na prijatelje, pomisliš na Prijatelje. Popularnost pitja kave je šla skozi streho. Čeprav so se serije trudile (Kako sem spoznal vajino mamo, Veliki pokovci), ne bo nobena prišla niti blizu.

Pisarna. Verjetno še nekaj časa ne bo humoristične serije, ki bi imela v sebi toliko pomembnih tematik. Tisti, ki niso gledali serije, jo poznajo iz gifov, ki jih je več milijard. Vsekakor pa ima Pisarna veliko bolj quotable možnosti.

1 Dwight Schrute
Dwight Schrute

Talent

Prijatelji. Ne dvomim v talent, ki ga ima šest igralcev v seriji, ampak v to, kako da nikoli niso pokazali tega izven te serije. Morda je izjema le Jennifer Aniston, pa še to ni čisto res.

Pisarna. Steve Carell je odigral enega najbolj priljubljenih likov v zgodovini in to dokazal tudi v drugih filmih. Nagrade so kar letele. John Krasinski je uspešen režiser in igralec. Večina stranskih likov pa je zdaj uspešnih scenaristov in avtorjev.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSezona »drive-in« kina in koncertov
Naslednji članekTom Cruise bo z Naso snemal prvi film v vesolju
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.