Bo filmske scenarije zdaj pisal ChatGPT?

Video archives concept.
Foto: metamorworks iz iStock

Umetna inteligenca je prisotna že marsikje. Zadnje čase se vsi vestno ukvarjamo z AI programi, kot je ChatGPT, ki ti lahko izpolni željo glede pisanja uvoda v seminarsko, kode za program ali odgovora delodajalcu. Kaj pa če bi umetno inteligenco uporabili v filmskem svetu, natančneje, če bi umetna inteligenca pisala filmske scenarije?

Filmska industrija je pred težkimi pogajanji

Društvo pisateljev Amerike (Writers Guild of America, op. p.) je predlagalo nekaj nadvse zanimivega. Njihov predlog bi dovoljeval pisanje scenarijev umetni inteligenci, v kolikor to ne bi vplivalo na scenaristove oziroma piščeve zasluge.

V zadnjih mesecih, ko smo bili priče vzponu omenjenih programov, so bili prav pisci med tistimi, ki so se zbali, da jim bo umetna inteligenca ukradla delovno mesto. In ko se je že mislilo, da bi društva preprosto prepovedala uporabo AI programov pri pisanju, se je očitno ubrala druga smer.

Cyborg hand pressing a keyboard on a laptop 3D rendering
Foto: Guillaume iz iStock

Program ChatGPT bi bil le orodje za pomoč in nič drugega

Predlog ameriškega društva pisateljev naj bi piscu dovoljeval uporabo programa ChatGPT pri pisanju scenarija brez, da bi se odtujil od avtorskih pravic, doprinosa in kasnejšega plačila. Drugi primer predloga pa spremeni vrstni red pisanja. Tako bi Chat GPT spisal scenarij za film, studio pa bi vpoklical scenarista, ki bi ta scenarij popravil in dodelal. Kar je pri drugem predlogu še bolj zanimivo, je dejstvo, da bi bil scenarist v celoti zaslužen za to delo.

AI programi bi bili orodje pri pisanju scenarijev in kot taki ne bi posegali v kasnejše birokratske zadeve. Kot navajajo pri društvu WGA, naj bi bili programi namenjeni kot pomoč scenaristu. A tudi tu se pojavijo težave, saj predlog ne upošteva situacije, ko program popolnoma sam spiše scenarij, ki ga ne bi bilo potrebno popravljati ali predelovati.

Razlikovanje med zaslugami, ki jih prejmeta scenarist in pisec

Predlog preprosto navaja, da gradivo, ki je ustvarjeno z umetno inteligenco, ne bo obravnavano kot »literarno« ali »izvorno« gradivo. Prav ta pogoja sta namreč ključna, ko govorimo o dodeljevanju zaslug, ki imajo velik vpliv na končno nadomestilo oziroma plačilo.

»Literarno gradivo« je temeljni izraz v minimalnem osnovnem dogovoru WGA. Predstavlja tisto, kar ustvari pisatelj – vključno z zgodbami, obdelavami, scenariji, dialogi, skicami in tako dalje. Če program AI ni zmožen ustvariti takega gradiva, potem se ne more šteti za pisca v projektu.

The artist draws a storyboard for the film. The director creates the storytelling by sketching footage of the script on paper.
Foto: Oleksandr Todorov iz iStock

»Izvorni material« se nanaša na stvari, kot so romani, igre in članki v revijah, na katerih lahko temeljijo filmski scenariji. Če scenarij temelji na izvornem gradivu, se ne šteje za »izvirni scenarij«. Pisatelj lahko tako postane le scenarist (screenplay by), ne pa tudi naziva pisatelj (written by). Pri tem je vredno omeniti, da v omenjenem cehu slednja pravica osebi daje 100-odstotno zaslugo za projekt, scenarist pa zgolj tri četrtine.

In s tem se vrnemo na omembo programov umetne inteligence. Če je izjava, da ChatGPT ne more napisati »izvornega gradiva« obstoječa, bi ta lahko napisal celotno zgodbo, scenarist, ki bi jo dodelal ali popravil pa bi še vedno dobil celotne zasluge za izdelek.

Robot hand using typing machine. Illustration of robot or artificial intelligence replacing writers.
Foto: No-Mad iz iStock

Umetna inteligenca skrbi tudi druge aspekte filmske industrije

Še vedno se zdi, da je filmska industrija več let odmaknjena od takih težav, pomembno pa je, da jih naslavlja že zdaj. Ker gre tehnološki napredek strmo navzgor so pogajanja vse težja, vsekakor pa bodo z leti postala še bolj pomembna.

Takšni scenariji se morda zdijo navidezni. Toda tehnološki napredek lahko predstavlja nekaj najtežjih vprašanj pri pogajanjih, saj nobena stran ne želi priznati prednosti, ki bi lahko v prihodnjih letih postala še pomembnejša. Poleg WGA sta tudi združenji SAG-AFTRA (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists) in AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) izrazili svoje skrbi glede učinkov umetne inteligence na vse aspekte filmske industrije. Ne le pisanje, temveč tudi posojanje glasu in podobe.

V spodnjem posnetku si lahko ogledaš nekaj najbolj priljubljenih AI programov za filmske ustvarjalce.

A.I. Tools for Filmmakers

Urednik portala Student.si

VIRVariety
Prejšnji članekRazpis za vpis na magistrski študij Univerze na Primorskem
Naslednji članekNovi Power Rangerji ob 30. obletnici legendarne serije
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.