Bodo Zgodbe iz kostanjevih gozdov Sloveniji prinesle prvega oskarja?

Zgodbe iz kostanjevih gozdov bo slovenski predstavnik, ki se bo potegoval za kandidaturo za oskarja. Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je tako predlagala film režiserja Gregorja Božiča. Izbirali so med šestimi slovenskimi filmi in izbrali najbolj primernega po njihovem mnenju. Bodo Zgodbe iz kostanjevih gozdov prva slovenska nominacija za tujejezičnega oskarja?

Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Sredi kostanjevih gozdov na jugoslovansko-italijanski meji živi skopuški mizar in bolestno prešteva svoje novce. Na drugi strani reke se zadnja kostanjarka Marta pripravlja, da bo za vedno zapustila nesrečne doline in našla novo, boljše življenje onkraj oceana.

»Na filmski trak smo skušali prenesti duh Benečije, tega posebnega prostora, ki so ga skozi stoletja oblikovale politične napetosti in revščina, pa tudi izseljevanje prebivalstva. Želeli smo, da bi prostor zaživel kot glavni junak filma – skozi atmosfero večinoma zapuščenih vasi, skozi arhitekturo in predmete, skozi privide in prisluhe, ki so ostali za njihovimi nekdanjimi prebivalci, ter, najpomembnejše, skozi naravo – v obliki, ki je neločljivo povezana s tem prostorom: kot pravljica, ki jo prebereš pred nočjo,« je o svojem filmu povedal Gregor Božič.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov
Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Oskarjevski gozdovi

Prvenec režiserja in scenaristke/producentke Marine Gumzi je bil na lanskoletnem Festivalu slovenskega filma nagrajen s kar enajstimi vesnami. Med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. Prejel je tudi obilico mednarodnih nagrad na Japonskem, v Splitu in Luksemburgu.

V glavnih vlogah igrajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Žirija je svoj izbor slovenskega kandidata komentirala z besedami: »Božič v filmu izkazuje zrelo, a hkrati sveže in poglobljeno razumevanje filmske naracije, ki je pri ustvarjanju filmskega prvenca redko videna.« V ožjem izboru so bili še filmi Jaz sem Frenk, Korporacija, Ne pozabi dihati, Polsestra in Vsi proti vsem.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov

93. podelitev oskarjev bo 25. aprila 2021 v Los Angelesu. Ožji izbor desetih mednarodnih filmov bo znan 9. februarja, dokončne nominacije pa 15. marca. Letos je v kategoriji mednarodnega filma zmagala Južna Koreja s Parazitom, ki je na koncu osvoji tudi oskarja za najboljši film.

Urednik portala Student.si

VIRrtvslo
Prejšnji članekNajboljše knjige za noč čarovnic
Naslednji članekKdaj bom prejel povračilo denarja za svojo neizkoriščeno IJPP vozovnico?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.