Dobili smo odgovor: Bi lahko Jack in Rose preživela v Titaniku?

Jack in Rose, Titanik 1997
Foto: on imdb

Od 9. februarja 2023 si lahko Cameronov celovečerec, ki letos obeležuje 25 let izida, v novi in izboljšani 4K 3D tehnologiji ponovno ogledamo v slovenskih kinematografih. Titanik je prvič izšel leta 1997 in pokasiral kar 11 oskarjev. Leonardu DiCapriu in Kate Winslet je prinesel svetovno slavo, po zaslužku pa ga je dobro desetletje kasneje prehitel šele režiserjev naslednji projekt, Avatar. S svetovno uspešnico smo dobili nepozabni singel My Heart Will Go On in jabolko spora, ki je vzdržalo do danes. Vprašanje, ali je bilo na vratih dovolj prostora za Jacka, je zdaj razrešila znanost.

Dokumentarec ob ponovnem izidu filma

Povratek Titanika v kinematografih je spremil dokumentarec Titanik: 25 let pozneje z Jamesom Cameronom v sodelovanju z National Geographic. Cameron se v njem loti vprašanja konca, ki gledalce pušča nejevoljne že dve desetletji. Kvarnik za neposvečene: zgodba Titanikove krstne plovbe se konča nesrečno, saj pohlepno in površno vodstvo ne poskrbi za dovolj rešilnih čolnov. Ladja po trku z ledeno goro potone in mnoge nesrečne duše brez plovil pristanejo v oceanu s temperaturo pod lediščem. Med njimi sta protagonista Jack in Rose.

Nepremišljena romantična gesta ali neizogibna rešitev?

Jack spravi Rose na sneta vrata, ki plavajo na gladini. Sam ostane v vodi in tudi ne pusti, da bi si z vrati pomagal nek mimoplavajoči. Če bi bil na njih več kot en, bi potonila. Tako Rose na zasilnem splavu pričaka rešilne čolne, Jack pa v vodi zraven nje zmrzne. Občinstvo se ni strinjalo, da je Jackova žrtev res potrebna in Cameron je odgovarjal: forenzična analiza je potrdila, da bi na vratih lahko preživela zgolj ena oseba.

Ljubitelji nesojenega para desetletja zatrjujejo, da bi na vratih preživela oba
Ljubitelji nesojenega para desetletja zatrjujejo, da bi na vratih preživela oba Foto: on imdb

Prerekanju naredil konec z znanstvenimi poskusi

S pomočjo dveh kaskaderjev približno iste višine in teže, kot sta bila DiCaprio in Winslet v času snemanja, se je režiser v dokumentarcu zatekel k empiriji. Najprej se loti vodilne teorije, kako bi Jack lahko preživel: na vratih je prostora za oba. Izkaže se, da bi se nanje že zgnetla, a bi bila z večino telesa pod gladino nevarno mrzle vode.

Podobno je kot gostja podcasta Happy Sad Confused nedavno tega trdila Kate Winslet: »Ja, imel bi dovolj prostora na vratih, ampak ne bi ostala na gladini.«

Bi se lahko znašla drugače?

V drugem testu je Cameron oba postavil na vrata tako, da sta bila z zgornjim delom trupa nad gladino. Možnosti so bile v tem primeru boljše.

»Izven vode mu je pomagalo divje tresenje. Če bi bil tako zunaj, bi zdržal kar dolgo. Ure, recimo,« je komentiral Cameron.

Pri tem testu se poraja vprašanje vzdržnosti. Jack in Rose nista bila tako spočita, kot kaskaderja, za njima je bil celoten poton in ves direndaj pred tem. Da bi jima uspelo več ur držati zgornji del telesa stran od vode, ni preveč verjetno.

Titanik 1997, potop
Foto: on imdb

Pozabili smo na rešilni jopič

Za zadnji test je Cameron dodobra izmučil kaskaderje, da bi se  čimbolj približali fizičnemu stanju protagonistov. V tem primeru se ne bi stiskala na vratih, ampak bi Rose Jacku dala rešilni jopič, ki ga je imela na sebi. Tako bi šlo, se izkaže.

A režiser vseeno vztraja: »Jack bi lahko preživel, ampak je v igri veliko spremenljivk. Mislim, da je bil njegov miselni proces, ‘Ne bom storil ničesar, kar bi jo lahko ogrožalo’, in to je 100 % zvesto njegovemu značaju.«

National Geographic special investigates if Jack could have survived in ‘Titanic’ l GMA

 

VIRVariety
Prejšnji članek7 tehnoloških daril za valentinovo
Naslednji članekNatečaj »Mladi kreativci« 2023 je odprt

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.