Filmske klasike, ki jih moraš pogledati

Bližajo se deževni, mrzli dnevi in s tem tudi čas za poležavanje in gledanje filmov. Če ti je že zmanjkalo idej, kaj bi gledal, si poglej nekaj filmskih klasik, ki te bodo zagotovo navdušile in za sabo pustile pečat. Nekaj ti jih predlagamo tudi mi.

Casablanca (1942)

Casablanca je definitivno eden izmed klasičnih romantičnih filmov, katerega zgodba je postavljena med drugo svetovno vojno. Glavna igralca Ingrid Bergman in Humphrey Bogart sta se zaradi vojne ločila, nato pa se ponovno združita v Maroškem piano baru. Film je za ljubitelje romantike in lepih citatov.

Najbolj znan citat iz filma Casablanca

Psiho (1960)

Hitchcockova klasika in hkrati njegov najbolj razvpit film Psiho je mešanica grozljivke, drame in trilerja. Če imaš rad grozljivke, ti bo Psiho všeč.

Umor pod tušem

Vertigo (1958)

Druga Hitchcockova klasika vredna ogleda. Vertigo je film poln zapletov, presenečenj, ljubezni in» plot twistov«. Zgodba govori o upokojenem policistu, ki se bojuje s svojimi demoni in hkrati postaja obseden in zaljubljen v ženo svojega prijatelja.

Opazovanje Kim Novak

Čarovnik iz Oza (1939)

»There’s no place like home« in tudi ni večje filmske klasike, kot je Čarovnik iz Oza. Film prikazuje Dorothyjine pustolovščine po Ozu in vsebuje pravljične junake – dobre in zlobne vile, strašilo in leva. Film je svetovno znan kot eden prvih filmov v barvah.

Dorothy prispe v deželo Oz

Boter (1972)

Botra si zagotovo že kdaj zasledil na naših televizijskih programih. Če ga nisi, si ga moraš nujno pogledati že zaradi igralske zasedbe – Marlon Brando, Al Pacino, James Caan in Robert Duvall – ki je več kot odlična. Film je posnet po istoimenski knjigi, govori pa o mafijski družini, katere začetnik je Don Vito Corleone.

Don Corleone in sin

Trumanov šov (1998)

Najmlajša klasika, v kateri ima glavno vlogo Jim Carrey, ki je zvezdnik v lastnem resničnostnem šovu, vendar se tega ne zaveda. Njegov dom je v resnici orjaški filmski studio, njegovi svojci in prijatelji pa so poklicni igralci. Film je bil nominiran za tri oskarje in si zasluži ogled.

Jim Carrey

Briljantina (1978)

Če bi rad gledal komedijo, si poglej Briljantino. Glavna igralca, John Travolta in Olivia Newton-John, se zaljubita na Kalifornijski obali, ko se ponovno začne šola, pa ugotovita, da oba obiskujeta isto šolo. Film je muzikal, zato pričakuj veliko plesa in petja.

Olivia Newton-John in John Travolta

Katera filmska klasika je pa tvoja najljubša?

Prejšnji članekKnjiga meseca: Izruvana
Naslednji članekDave Chappelle: Sticks & Stones

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.