Knjiga meseca: Izruvana

Z jesenjo prihaja čas za debele fantazijske romane. Tokrat se bomo pridružili mladi Agneški, ki živi preprosto podeželsko življenje, dokler je čarovnik Zmaj ne izbere za vaško žrtev. Vsakih deset let si namreč izbere mlado dekle in jo odpelje v svoj stolp.

Nihče ne misli, da bo izbral Agneško, saj ni najlepša ali najbolj pametna. V njegovem stolpu kmalu ugotovi, da je Zmaj zoprn in godrnjav, ima pa tudi nadvse rad lepa oblačila. Skupaj skušata vas (in vso kraljestvo) rešiti pred zlobnimi silami Gozda.

Naslovnica knjige
Gre za različico zgodbe Lepotica in Zver.

Kmalu se razvije tudi romanca, Agneška pa ugotovi, da lahko tudi sama izreka uroke. Pridruži se jima še njena najboljša prijateljica, srečata pa tudi kraljico in princa. Seveda ne manjkajo niti stari šovinistični čarovniki, ki bi se morali malce bolj zgledovati po Gandalfu.

Zgodba je bogata in zapletena, polna čarovnije in nepričakovanih obratov. Glavni zlikovec je Gozd in bitja v njem so prav grozljiva. Čeprav je knjiga dokaj debela, se jo hitro bere, ker je tako napeta. Sama sem v enem dnevu prebrala kar 300 strani!

Otrok zelo hitro bere
Zgodba je tako napeta, da se jo zelo hitro bere.

Pomembno vlogo igra tudi prijateljstvo, medtem ko je romanca potisnjena bolj na stran. Agneška je zelo zanimiva in samozavestna junakinja. Ni nemočna kot kakšna lepa princesa, ki samo čaka, da jo bo kdo rešil.

Reši me, reši me!
Agneška se zna rešiti sama.

Če si ljubitelj fantazijske literature, ti toplo priporočamo, da v roke vzameš tole knjigo. Naomi Novik je sicer znana po svojih fantazijskih romanih o zmajih v času napoleonskih vojn, ima pa tudi dve samostojni knjigi.

Njeno pisanje je podobno pravljičnemu in bralca dobesedno prenese v svoj svet. Za razliko od sladkih različic, ki jih snema Disney, pa Izruvana ponuja temačno in na trenutke grozljivo branje.

Odlično
Kdo ne obožuje temačnih pravljic?

Urednica revije Študent

Prejšnji članekVloge Jokerjev skozi leta
Naslednji članekFilmske klasike, ki jih moraš pogledati

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.