Kaj vse so napovedali Simpsonovi? Nekaj stvari je kar srhljivih

the simpsons movie
Foto: on IMDb

Animirana serija, ki je z nami že več kot 30 sezon (ali od leta 1989), že lep čas slovi po svojih presenetljivo natančnih vpogledih v prihodnost. Večkrat so se za resnične izkazali prav tisti dogodki v risanki, ki v sami zasnovi delujejo absurdno.

1. Predsednik Trump

Donald Trump v Simpsonovih
Foto: on IMDb

V 17. epizodi 11. sezone, Bart to the Future, je Bart priča viziji prihodnosti, v kateri je Lisa predsednica ZDA. V viziji Lisa razloži, da je administracija po predsedniku Trumpu precej zadolžena. Gotovo si noben od piscev ni mislil, da bo 16 let po izidu epizode Trump 45. predsednik ZDA. In to prav takšen, kot ga opiše Lisi mimobežni komentar. Še bolj srhljivo je, da je leta 2015 izšla mini epizoda, v kateri lahko vidimo znake z napisom »Trump 2024«. Trump bo naslednje leto namreč ponovno kandidiral v predsedniških volitvah.

2. Disney & Fox

When You Dish Upon A Star je peta epizoda desete sezone, v kateri Disney kupi 20th Century Fox. Epizoda je izšla 1998, leta 2017, 19 let pozneje, pa je Disney za vrtoglavih 52 milijard dolarjev res kupil večinski delež Foxa.

3. Super Bowl

Foto: on IMDb

Simpsonovim je večkrat uspelo pravilno napovedati izid ameriškega Super Bowla. Prvič se jim je posrečilo v tretji sezoni, ko je Lisa v epizodi Lisa the Greek (14.) napovedala zmago ekipe Washington Redskins. Epizoda je izšla nekaj dni pred 26. Super Bowlom. Naslednje leto so se odločili spet poskusiti srečo in pravilno napovedali zmago moštva Dallas Cowboys. Ugibanja so se nekaj let bolj ali manj uspešno nadaljevala. Zadnjič so izid napovedali pred 29. Super Bowlom – zmagali so San Francisco 49ers. Če to ni dovolj, so napovedali še polčasni nastop Lady Gage – in to pet let preden je res nastopila na Super Bowlu.

4. COVID-19

Leta 1993 je izšla epizoda Marge in Chains. V njej je Marge aretirana in zaprta zaradi kraje. Med njeno odsotnostjo po Springfieldu razsaja bolezen Osaka Flu, za katero še ni zdravila. V epizodi je opaziti marsikatero podobnost z dejanskim potekom pandemije covida.

5. Podmornica Titan

V Homer’s Paternity Coot, 10. epizodi 17. sezone, Homer verjame, da je mož po imenu Mason Fairbanks njegov biološki oče. Skupaj se odpravita na lov na zaklad v razbitinah potopljene ladje Piso Mojado. Homer obtiči med koralami in mu zmanjkuje kisika. Izgubi zavest in se tri dni pozneje zbudi v bolnišnici. Junija letos so oboževalci serije opazili podobnosti med epizodo in katastrofalnim izidom OceanGateove odprave.

6. Videoklici

The Simpsons Homer videochatting Marge
Foto: on IMDb

Lisa’s Wedding, 19. epizoda šeste sezone, se odvija v prihodnosti. V tej epizodi se pojavijo videoklici preko nekakšnega hibrida stacionarnega telefona in televizije. Videoklici so zdaj nekaj povsem vsakdanjega, a če vemo, da je epizoda izšla leta 1995, napoved ni mačji kašelj.

7. Volilni avtomati

Simpsonovi eno epizodo na sezono posvetijo noči čarovnic. Epizode nosijo naslov Treehouse of Horror. Ena od prigod v Treehouse of Horror XIX je napovedala nezanesljivost volilnih avtomatov. Homer poskusi voliti za Baracka Obamo, a avtomat njegov glas podeli Johnu McCainu. Podobno se je zgodilo leta 2012, ko je na Youtubu zaokrožil posnetek, v katerem avtomat glas za Obamo prišteje k glasovom za Mitta Romneyja.

8. Londonska Črepinja

Lisa’s Wedding, epizoda, ki napove videoklice, skriva še napoved, ki je tako natančna, da je skoraj moteče. Na fotografiji stolpa Big Ben je v ozadju vidna silhueta stavbe, ki je takrat v Londonu še ni bilo. Leta 2012 se je zaključila gradnja stolpnice Shard (Črepinja), ki se v podobi in lokaciji povsem ujema z zgradbo iz Simpsonovih.

9. Radioaktivne ribe

The Simpsons Mr. Burns' three-eyed fish dinner scene
Foto: on IMDb

V četrti epizodi druge sezone, Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish, Marge gospodu Burnsu, ki je sredi kandidature za guvernerja, pred kamero postreže mutirano trioko ribo. Burns je prisiljen priznati, da je za katastrofo krivo onesnaževanje njegove jedrske elektrarne, s čimer se njegova politična kariera hitro zaključi. 32 let pozneje so v Združenjem kraljestvu odpravili omejitev stopnje radioaktivnosti v hrani. Odločitev je premier Boris Johnson promoviral s fotografijo, na kateri je pokovko iz Fukushime.

10. Škandal NSA

Leta 2013 je Edward Snowden pretresel svet, ko je razkril, da ameriška Nacionalna varnostna agencija (National Security Agency) in CIA (Central Intelligence Agency) prisluškujeta ljudem preko njihovih lastnih naprav. Simpsonovi so nekaj takega prvič napovedali že v poznih devetdesetih, ko v deveti epizodi osme sezone za trenutek ugledamo kable, ki jih imajo Simpsonovi speljane pod tlemi. Med njimi je en jasno označen kot last NSA, del napeljave pa sta tudi žici vladnih agencij FBI in CIA. Prisluškovanja se spet dotaknejo leta 2007, ko izide film Simpsonovi. V njem se Bart, Maggie, Lisa in Marge znajdejo na begu pred Agencijo za varstvo okolja (EPA). Njihovemu pogovoru na vlaku prisluškuje tajni agent, ki sobi, polni vohunov, glasno naznani, da so po vseh teh letih končno ujeli nekaj konkretnega.

11. Don Mattingly na klopi zaradi frizure

V epizodi Homer at the Bat (tretja sezona, 16. epizoda) je Homer del bejzbolskega moštva, ki ga sestavljajo zaposleni springfieldske jedrske elektrarne. Ko je ekipa zaradi Homerjevega srečnega kija uspešna, gospod Burns v elektrarni zaposli profesionalne igralce MLB (Major League Baseball). Cilj, da bi premagali Shelbyville, je čedalje manj dosegljiv zaradi vrste nezgod, ki se pripetijo novim članom ekipe. Med njimi je Don Mattingly (glas mu je posodil pravi Don Mattingly), čigar pričeska zmoti gospoda Burnsa. Neizprosni šef nenehno vztraja, da si mora Mattingly pobriti zalizce, pri čemer nikomur ni jasno, kaj točno so po Burnsovem zalizci. Mattingly si pobrije pol glave, preden ga nezadovoljni Burns vseeno pošlje na klop. Leto dni po napovedi je Mattinglyja na klop poslal menedžer Yankeejev Stump Merrill, ker se igralec pred tekmo ni hotel ostriči.

12. Izid Matrice 4

Tom Hanks in The Simpsons
Foto: on IMDb

V 15. epizodi 14. sezone, The Ziff Who Came to Dinner, Homer stoji pred plakatom za film »A Matrix Christmas«. Na njem je Neo z božičkovo čepico na glavi. Četrti del Matrice žal ni božični film, a izšel je ravno 22. decembra 2021.

13. Tom Hanks ZDA posodi verodostojnost

V animiranem filmu The Simpsons Movie se Tom Hanks pojavi v oglasu za novo znamenitost in razloži, da si je vlada ZDA izposodila nekaj njegove verodostojnosti, saj je lastno izgubila. Leta 2022 smo Hanksa videli v oglasu za Joeja Bidena, v katerem izpostavijo predsednikove uspehe in zamolčijo nekatere posledice pandemije.

Prejšnji članekKaj se dogaja z orkami?
Naslednji članekMesečni horoskop: December 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.