Knjiga proti filmu: Pride and prejudice

Stara angleška hiša

Jane Austen je najbolj znana ravno po svoji romanci, v katerem je bralke očaral vzvišeni gospod Darcy. Bogat in ohol, vendar presenetljivo šarmanten, ta bogati gospod očara našo glavno junakinjo in na koncu ju dočaka srečni konec.

Filmski plakatZgodbo že poznamo

Ne, to ni spojler. Prevzetnost in pristranost je svetovno znana zgodba, doživela je že številne filmske in televizijske adaptacije. Kdo bi lahko pozabil prizor s Colin Firthom kot gospodom Darcyjem, v katerem se dviga iz ribnika, srajca pa se mu lepi na telo?

Knjiga govori o družini s petimi hčerkami, vse so neporočene. Njihova mati jih strastno želi poročiti. Ko se v bližino preseli bogat mlad moški in njegov še bogatejši prijatelj, gre družina v akcijo. Njihov cilj je poročiti vsaj dve sestri. Sledijo ljubezenske drame.

Knjiga zahteva zrelega bralca

Večina nas torej pozna film in serijo, le malo pa nas je prebralo knjigo. To je seveda razumljivo, saj je napisana v jeziku, ki nam ni ravno blizu. Ko sem jo sama prvič prebrala, se mi je zdela dolgočasna. Dejstvo je, da ob branju Jane Austen ne bo uživala tipična najstnica, ker je ne bo razumela. Primerna je za odrasle bralce.

O moj bog, vsi, obnašajte se naravno!

Knjiga je ob ponovnem branju odlična. Avtorica je smešna in izredno dobro prikazuje položaj žensk v regentski Angliji. A kljub temu film (in serija) preseže knjigo. Glavni razlog je seveda jezik, ki nam pač ni blizu.

Film ima prelepe kadre in odlično igro

Prav posebej očarljiv pa je film, v katerem je glavno vlogo prevzela Keira Knightley. Ta je kot Elizabeth Bennett prav čudovita. Pogledala sem si ga že več kot desetkrat, pa sem še vsakič navdušena nad njeno igro.

Gospod Darcy ne more prenesti zavrnitve Elizabeth.

Film je čudovito posnet, sama kinematografija je briljantna. Glavna igralca sta izredno prepričljiva in prav zatipamo lahko kemijo med njima. Tudi stranski igralci so seveda odlični, od Judie Dench do Donalda Sutherlanda.

Tokrat moram tako priporočiti film, ne knjigo. Jane Austen je sicer še vedno vredna branja, ampak je primerna za malo starejše bralce (pozna dvajseta, trideseta). Šele takrat lahko v celoti dojameš in uživaš v njenih knjigah. Film pa je tako sladek in prijeten, da si ga lahko ogledaš vsakič, ko si slabe volje. Gospod Darcy te bo hitro spravil v boljšo voljo.

Pride & Prejudice Official Trailer #1 - Keira Knightley Movie (2005) HD

Urednica revije Študent

Prejšnji članekOcena filma: Gospodje
Naslednji članekKaj lahko počnem v mestu on-budget?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.