Kolo časa: Težave in križi serije, ki se “izboljšuje” (Wheel of Time)

Kolo časa v 2. sezoni
Kolo časa v 2. sezoni izboljša vtis iz 1. sezone Foto: on tmdb

Kolo časa (Wheel of Time) je Amazonova serija, ki temelji na knjigah Roberta Jordana. Čeprav v slovenščino (še) niso prevedene so Jordanove knjige, ki jih je nato nadaljeval in zaključil Brandon Sanderson tudi pri nas precej priljubljene. Seveda se bi moral s prihodom serije stopnjevati tudi nivo navdušenosti, a se to ni zgodilo tako, kot so si želeli pri studiju. Ob koncu druge sezone preglejmo nastajanje serije, ravnodušno prvo sezono in željo po izboljšanju v prihodnosti.

Knjige Roberta Jordana so med najbolj uspešnimi v zgodovini

Leta 1990 je v svet izšla knjiga The Eye of the World – recimo, da bi to prevedli Oko sveta – in začela fantazijsko knjižno serijo, ki jo mnogi držijo tesno pri srcu in oklicujejo za najboljšo vseh časov. Avtor Robert Jordan je pri zadnjih naslovih te obsežne serije nalogo pisanja prepustil Brandonu Sandersonu. Ob Jordanovi smrti leta 2007 je Sanderson v roke prejel zapuščino zgodb in neštetih zapiskov ter serijo popeljal do konca, s častitljivim uspehom.

Od izida prve knjige do danes je bilo prodanih več kot 90 milijonov izvodov, knjige pa so zaživele v obliki stripov, družabnih iger, kart, video iger in še in še. Manjkala je le upodobitev na velikem platnu ali malem ekranu. Slednja se je vedno zdela bolj logična odločitev, saj gre za neverjetno obsežno delo, za katero je zdaj jasno, da predstavlja težavo tudi v sklopu serije. Ampak, ne prehitevajmo.

Igralska zasedba serije Kolo časa
Igralska zasedba serije Kolo časa Foto: on tmdb

Wheel of Time: Svoja serija ali le poligon za predelavo Prstanov moči?

Več let so se pravice za knjige podajale od rok do rok, ko so skupaj stopili Sony Pictures Television, Red Eagle Entertainment, Radar Pictures in seveda gigant Amazon. Predprodukcija se je začela že leta 2017, a se snemanje ni začelo do septembra leta 2019 in potekalo do marca naslednje leto, ko je bilo prekinjeno zaradi epidemije – nato pa nadaljevalo v aprilu in maju 2021. Nenazadnje so bili nekateri kadri posneti tudi v Sloveniji.

Prva sezona serije Kolo časa
Prva sezona serije Kolo časa ustvari preveč napak in preprek, da bi drugo oklicali za vrhunsko Foto: on tmdb

Prav koronavirus spada med poglavitne razloge za nekoliko težavno prvo sezono. Veliko snemanja se je preselilo pred zeleno platno, ki bi bilo kasneje zamenjano z računalniškim ozadjem. Zamenjati je bilo treba tudi resnične kraje snemanja, saj določene države niso pustile vstopa oziroma dela. Večji del produkcije je bil prestavljen na Češko.

Serije se je pri Amazonu neslavno prijel sloves »testerja za Prstane moči«, saj naj bi skušal Prime preveriti situacijo z visoko proračunsko fantazijsko serijo preden v svet pošlje svojo različico Tolkienovega dela. Le malokdo si je takrat mislil, da bo Kolo časa mnogo boljša od nečesa, kar temelji na Gospodarju prstanov in drugih delih britanskega avtorja. Proračun serije je bil vseeno znatno manjši od Prstanov moči, a še vedno dokaj velik – za prvo sezono je Amazon odštel 80 milijonov ameriških dolarjev.

Za prvo sezono odšteli “le” 80 milijonov, odziv pa v najboljšem primeru mlačen in zmeden

Prva sezona se je premierno odvrtela s tremi epizodami 19. novembra 2021 in zdelo se je, da je prav to, kar se je slišalo iz govoric. Bila je testni poligon za večjo serijo istega studija. Čeprav je bila ena najbolj gledanih serij na svetu, gledalci, kritiki in ljubitelji knjig niso bili povsem navdušeni. Ja, prodaja knjig je šla v nebo, a oboževalcev v večini ni navdušila. Imela pa je nekaj, kar marsikatera serija nima. Bila je potrjena za drugo in tretjo sezono, kar je pomenilo, da lahko napreduje, če si bi to želela ekipa ustvarjalcev.

Rand, Perrin in Mat v prvi sezoni serije Kolo časa
Rand, Perrin in Mat v prvi sezoni serije Kolo časa Foto: on tmdb

Marsikatero težavo je moč preložiti na epidemijo, a to ni bilo dovolj. Epizode niso bile videti kot nekaj, za kar se je zapravilo 10 milijonov $. Zgodba je bila spremenjena v primerjavi s knjigami in to ne na boljše, o čemur bi lahko razpredali in razpredali. Sredi snemanja je serijo zapustil Barney Harris, ki je igral Matta, kar je pomenilo, da se je moral zaključek serije spisati na novo. Ustvarjalec serije je veliko časa preživel s pritoževanjem nad tem, da si je želel deset epizod in ne osem, a serija ni dajala videza, da si je zaslužila tiste dve dodatni – čeprav bi pomagali. Če so bili liki in igralci dobri, sta bila scenarij in zgodba abotna, enako je z montažo. Prve epizode ni dosegla več nobena.

Seveda, velik razlog za te luknje v cesti je seveda epidemija, a vseeno sprememba zgodbe zgolj zato da nekaj spremeniš, ni nikoli dobra. Kot rečeno, prostora za napredek je bilo za obširen ocean, serija pa je povzročila le to, da so bili gledalci še bolj nervozni glede prihajajoče serije Prstani moči, za katero je Amazon odštel milijardo. Od podpovprečne serije lahko, v teoriji, le še napreduješ. In to so storili ustvarjalci serije Kolo časa.

Napovednik za 1. sezono Kolo časa

The Wheel Of Time – Official Trailer | Prime Video

Kolo časa se je vrnila z drugo sezono, ki je boljša, a nosi svoje težke križe

Mitologija knjig je tako bogata, da tudi večdelna serija ni imela časa za razlago najbolj pomembnih dogodkov, likov, krajev in reči. Zaradi površno postavljenih temeljev tudi s popravljanjem ne bo moč zgraditi trdne stavbe. Serija počne prav zanimivo reč, kjer se pretirano zanaša na gledalčevo morebitno znanje o knjigah, istočasno pa spreminja marsikaj, kar je bralcem ljubo in jih posledično odvrača. Tega tudi druga sezona ne popravi (mogoče celo dodatno pokvari), a je vseeno storjenih nekaj popravkov, ki drugo sezono ustvarijo boljšo ali vsaj bolj gledljivo kot je bila prva. Če nič drugega, je imela prva sezona veliko več težav kot druga.

Madeleine Madden kot Egwene v seriji Wheel of Time
Madeleine Madden kot Egwene v seriji Wheel of Time Foto: on tmdb

Verjetno sta od osnovne zasedbe zvezdi druge sezone prav Egwene in Nynaeve, saj vsaki pripada ena epizoda, kjer pokažeta ves čustveni razpon sezone. Pridruži pa se jima še Lanfear, ki bi lahko mnogim predstavljala kar najboljši lik v celotni seriji. Poleg tega pa so liki obkroženi s tolikšno količine medle zgodbe, ki je zaradi prve sezone še vedno raztresena. Posamezni prizori so lahko odlični, celo vrhunski, a v sklopu sezone ne delujejo. Nekateri liki kar izginejo, niti omenjeni niso in očitno bomo nanje čakali do tretje sezone. Zaradi nejasnih odločitev trpijo liki, kot so Morraine, Perrin in Matt. Tudi dejstvo, da je bilo potrebno nekaj prirejati zaradi menjave igralca, so besede ustvarjalca Rafa Judkinsa dovolj trden dokaz, da se stvari po nepotrebnem spreminjajo in tako zakomplicirajo vse naokoli.

Obratno početje Veščeca, daleč od Netflixove priredbe One Piece

Netflix je letos postregel s priredbo animeja One Piece, pri kateri so sodelovali tudi ustvarjalci animeja z več kot tisoč epizodami. Serija je dokazala, da se lahko tudi še tako obširno temeljno predlogo spremeni v fantastično serijo z le nekaj epizodami.

Ena od težav serije je menjava igralca za lik Mata
Ena od težav serije je menjava igralca za lik Mata, kar pa je daleč od opravičila za vse preostale odločitve Foto: on tmdb

Bizarno gre za nekakšno obratno početje ustvarjalcev Veščeca, ki so s prvo sezono zadeli v srčiko, potem pa nazadovali s svetlobno hitrostjo in izgubili celo Henryja Cavilla in določene režiserje. Ustvarjalci Koločasja, kot so serijo poimenovali pri podkastu O.B.O.D., so se temu že izognili, saj ima druga sezona druge režiserje, kar se je izkazalo za več kot dobrodošlo odločitev.

Če se bodo učili na lastnih napakah, potem nas čaka svetlejša prihodnost.

Kolo časa, naj gre še na bolje

Druga sezona, čeprav izboljšana, ima preveč manjših težav, da bi jo lahko oklicali za »nujen ogled«. Ko jo primerjamo s prvo, je izboljšana večina segmentov, a še vedno ne gre za fantastično serijo, ki bi jo gledal cel svet. Jasno je, da je za zdaj že prepozno. Vprašanje je, ali je prepozno za to, da glavnim likom določijo glavni cilj, h kateremu stremijo? K čemu stremi serija sama? Ni jasno.

Morda gre res za ta trenutek najboljšo fantazijsko serijo, a konkurence praktično ni. Nisem prepričan, če so lahko ljubitelji knjig navdušeni ali vsaj pozitivno nagnjeni k seriji glede na vse spremembe in jasno poslabšanje celotne zgodbe knjig. Seveda je v seriji kar nekaj reči, ki lahko navdušijo gledalce, ki niso brali knjig ali pa bi želeli le uživati v fantaziji. Druga sezona je boljša od prve predvsem zato, ker je bolj gledljiva.

V kolikor bodo ustvarjalci v nadaljnje popravljali situacijo, bi znali priti do nečesa velikega, do tistega trenutka pa se ne gre ogniti opisu serije za izgubljeno priložnost.

Napovednik za 2. sezono Kolo časa

The Wheel of Time Season 2 - Official Trailer | Prime Video

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKaj je transplantacijski turizem?
Naslednji članekRecept za popoln kiš z le 7 sestavinami (VIDEO)
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.