Serija One Piece: Netflixu uspela najboljša predelave animeja in mange v enem

One Piece, Netflixova serija, ki ji uspe nepričakovano
One Piece, Netflixova serija, ki ji uspe nepričakovano Foto: on themoviedb

One Piece je nekaj, kar nosi status legende. Vsaj v svetu mang in animejev, kjer mu ne gre oporekati naziva, s katerim se bohoti. Natančno 1071 epizod je izšlo do tega trenutka v devetnajstih sezonah, prva že v prejšnjem tisočletju, natančneje oktobra 1999. Tako je anime veljal za nekaj, kar je skorajda nemogoče predelati v igrano verzijo. In Netflixu je, preko trupel predhodnih neuspehov, dejansko uspelo. One Piece je zelo dobra serija.

One Piece in Netflixovi anime predhodniki Death Note, Cowboy Bebop,..

Netflix ljubiteljem animeja ni dajal veliko upanja, ko je januarja 2022 napovedal začetek snemanja prve sezone serije. Spomnimo, da je Netflix leta 2017 oboževalce (in vse ostale) hudo razočaral s filmom Death Note. Predelave mang so pri pretočniku precej priljubljene, prednjačita predvsem Alice in Borderland kot serija ter Rurouni Kenshin v obliki filmov. Tu je še Fullmetal Alchemist, ki ni bil sprejet z oboževanjem. Leta 2018 je bil Bleach jasen prikaz, da tako obširnega animeja ne gre predelati v en sam film, četudi bi privabil nekaj novih gledalcev in naročnikov. Letošnji Zom 100: Bucket List of the Dead je preveril situacijo glede istočasnega izida filma in anime serije, ki sta oba ustvarjena po isti mangi. Najbližje statusu nove serije pa se približa Cowboy Bebop, ki nam ga je Netflix predstavil leta 2021 in hitro skril, saj gre za slabo serijo, kaj šele predelavo.

Tako upanja res ni bilo veliko, čeprav je bilo nekaj, kar je govorilo Netflixu v prid. Kar je pripomoglo k velikanskemu uspehu serije Arcane, je skorajšnja odsotnost Netflixa pri ustvarjanju, saj so vajeti prevzeli pri Riot Games. In dejstvo, da je Eiichiro Oda, kreator mange in animeja One Piece, tesno sodeloval pri igrani seriji, govori veliko.

Vrtoglav proračun igrane serije

Seveda pri tem ne smemo preko Netflixove vpletenosti v serijo, saj so se očitno naučili kar nekaj stvari, morda prav iz Arcana. V nastajanje serije One Piece so vložili približno 18 milijonov ameriških dolarjev na epizodo, kar proračun prve sezone pripelje do cca. 140 milijonov $. Za film Death Note so porabili 40 milijonov, za serijo Cowboy Bebop pa približno 70 milijonov.

Produkcija Netflixove serije One Piece je na najvišjem možnem nivoju
Produkcija Netflixove serije One Piece je na najvišjem možnem nivoju Foto: on themoviedb

One Piece naj bi bila druga najdražja Netflixova sezona, takoj za četrto sezono Stranger Things, ki je stala vrtoglavih 270 milijonov. Za primerjavo z drugimi pretočniki se One Piece uvršča za proračunskimi giganti Hiša zmajev (House of the Dragon, 2022) – HBO je za epizodo porabil 20 milijonov -, WandaVision (2021) – Disney je za epizodo porabil 25 milijonov – in Prstani moči (Rings of Power, 2022), za katero je Amazon zmetal več kot 50 milijonov dolarjev na epizodo.

Sodelovanje izvirnih ustvarjalcev in zares visok proračun sta elementa, ki sta skupaj z igralsko zasedbo in časom za pisanje scenarija, delček te celote, ki priča o Netflixovem uspehu. In kako je One Piece uspel?

One Piece ima preprosto zasnovo in absurdno zanimivo izvedbo

One Piece preprosto deluje. Tako preprosto kot Cowboy Bebop ni deloval. Gre za precej absurdno, nasilno, resno, dramatično in igrivo serijo, ki popolnoma opraviči svoj obstoj.

Peterica, ki sestavlja piratsko posadko Straw Hats Pirates
Peterica, ki sestavlja piratsko posadko Straw Hats Pirates Foto: on themoviedb

S piratskim glasom Iana McShana kot pripovedovalca zgodbe nas pričaka obširen svet. Slavni pirat Gold Roger čaka na svojo usmrtitev, ko zbrani javnosti izda, da je nekje v svetu skril svoj zaklad. Svet se s temi besedami spremeni, ko ga ponovno zagledamo dvaindvajset let kasneje. Piratski svet neprestano išče zaklad, imenovan One Piece, kar je tudi glavni zaplet celotne serije in ena od dveh glavnih rdečih niti. No, če gledalec, ki animeja ni gledal, pozna tudi splošen tok (in vajb, če nekoliko pomladimo izrazoslovje) serije, potem bo brez dvoma užival.

Monkey D. Luffy je eden od piratov, ki išče ta zaklad, spoznamo pa ga na podoben način, kot smo nekoč spoznali Jacka Sparrowa v izjemno priljubljeni franšizi Pirati s karibov. Prav zaradi tega je pohvalna odločitev, da bo zgodbo serijo pripovedoval Ian McShane, črnobradec v omenjeni franšizi. Skozi nadaljevanje serije se njegova posadka poveča in okrepi, kar je druga rdeča nit serije.

One Piece se lahko pohvali s prečudovito igralsko zasedbo, ki jo povezuje srčnost
One Piece se lahko pohvali s prečudovito igralsko zasedbo, ki jo povezuje srčnost Foto: on themoviedb

Skozi groteskne, duhovite in srčne prizore spoznavamo protagonista oziroma protagoniste – piratsko posadko – in preko njih celoten svet serije in ljudi ter bitja, ki ga naseljujejo. Nekaj, kar Netflixovemu Veščcu nikakor ni uspelo, uspe One Piecu v le nekaj trenutkih. Predstavi nam hierarhijo, obširnost in pravila sveta ter tako svet kot tak. Zaradi tega uspeha se lahko hitro prepustimo skoraj cirkuškim prizorom, ki bi morali delovati le v slogu animeja, a nekako delujejo tudi tu. Če Cowboy Bebop ni uspel prenesti izražanja likov, njihovih gibov in načina govora, je One Piece uspel z neko mešanico »naše normale« in tiste, ki velja v animejih in mangah. Animirana igrana serija, bi lahko napisali.

Ustvarjalci serije, ki so zvesti izvirniku

Uspeh je v veliki meri zasluga ustvarjalcev, ki so bili zvesti izvirniku ter se vseskozi očitno trudili pokloniti predlogi, zaradi katere so sploh tu. Da te obveznosti do izpolnjevanja avtorjeve vizije ne vidijo vsi kot nepisano pravilo, so nam dala vedeti pretekla leta z neuspelimi predelavami. K sreči tu ni tako, saj se zdi, da so se vsi zavedali pričakovanj in teže. Seveda ne smemo mimo dejstva, da gre za enormen proračun in izjemno bogato predlogo, kar pa ne bi pomenilo prav nič, če bi se serija znašla v napačnih rokah.

One Piece v obliki animeja, ki ga oboževalci spremljajo že 19 sezon
One Piece v obliki animeja, ki ga oboževalci spremljajo že 19 sezon Foto: on whatsonnetflix

Tu gre velik poklon Stevenu Maedi in Mattu Owensu, saj jima je uspelo nekaj (na žalost) nepričakovanega. Uspelo jima je predelati anime. Njuno vizijo (tudi Eiichira Ode) so uresničili mojstri kostumografije, maske in scenografije, saj se zdi, da so oživele risane stvaritve, ki so jih vzljubili oboževalci mange in animeja. Ladje, svet, lokacije in kostumi z vsem, kar jim prištejemo, so pristni in pravi. Tudi tistih nekaj računalniških animacij je v slogu celotne serije in nikakor ni slabo.

Igralska zasedba One Piece je nekaj, kar si lahko oboževalec le želi

Igralska zasedba serije One Piece si zasluži posebno pohvalo, saj bi bili prav oni na prvi fronti, če nekaj ne bi delovalo. Talent in karizma Iñakija Godoye (Monkey D. Luffy) sta bila na uvidu že v Netflixovi seriji The Imperfects, ki pa je bila ukinjena po prvi sezoni. Da o seriji zdaj govorimo kot o velikem uspehu, je v veliki meri njegova zasluga, saj je prekrasen v vlogi Luffyja. Podobno je z Emily Rudd (Nami), ki je svoj talent postavila na ogled v seriji Hunters in filmih Fear Street. Peterico posadke piratov Straw Hats dopolnijo še Jacob Romero (Usupp), Taz Skylar (Sanji) in Mackenyu (Roronoa Zoro), ki ga poznamo iz številnih predelav animejev v zadnjih letih.

Klovn Buggy, ki ga v seriji One Piece zaigra Jeff Ward
Klovn Buggy, ki ga v seriji One Piece zaigra Jeff Ward Foto: on themoviedb

Izven peterice pa pomembno vlogo odigrajo še Peter Gadiot (Shanks), ki ga poznamo iz serij Nekoč pred davnimi časi v čudežni deželi in Yellowjackets, Vincent Regan (viceadmiral Grant) iz filmov Troja, 300 in Spopad titanov ter nenazadnje še Jeff Ward, ki je verjetno vpisal najboljšo vlogo v karieri s klovnom Buggyjem, prav v tej seriji. Njegov lik je eden tistih, ki hodi po tanki meji med uspehom in neuspehom. Na srečo deluje, tako kot večina ostalega v seriji.  Akcijski prizori so super, dramatični prizori si dovolijo čas za premislek in duhoviti trenutki so dejansko duhoviti.

One Piece, če nismo gledali animeja ali brali mange?

Serije ali filmi, ki temeljijo na predlogi imajo izjemno težko nalogo. Prepričati morajo nove gledalce, da postanejo oboževalci, tiste obstoječe oboževalce pa morajo prepričati v to, da so bili zvesti predlogi. Katera naloga je težja? Kdo ve, saj nihče ne spada v obe kategoriji, obstaja pa manjša izjema. To so tisti, ki poznajo anime in njegovo zgodbo, a ga niso nikoli gledali. Iz vidika te skupine lahko rečem, da bodo pripadniki slednje in tisti, ki animeja ne poznajo, z videnim še kako zadovoljni. Iskreno rečeno gre za vstop v anime svet za tiste, ki se jim zdi anime svet preprosto preveč ekstravaganten. Ampak One Piece gledalca vrže v neznan svet, mu razloži njegovo zasnovo in pravila, predstavi glavne protagoniste in antagoniste, njihove skrite in ne tako skrite namene, napove pričakovanja in da vsem sklopom možnost, da zasijejo.

Ali je One Piece všeč tudi ljubiteljem mange in animeja? Glede na odzive, ja. Zaradi obsežnosti predloge je bilo hitro jasno, da bo v seriji nekaj stvari manjkalo, a se zdi, da to ni odvzelo čara predelavi, vsaj ne pri splošni oceni obstoječega občinstva. Gre za enega najbolj gledanih Netflixovih naslovov v zadnjih letih, ocene so presenetljivo pozitivne in vse to napoveduje nadaljevanje serije, ki je postala prava uspešnica za Netflix in predelave animeja nasploh.

One Piece je vreden ogleda, saj smo priče zgodovinskemu trenutku

Če so nekoč ljubitelji mange One Piece govorili, da jo mora svet nujno prebrati in so ljubitelji animeja to ponavljali za svoj priljubljeni izdelek, se slednjim zdaj pridružujejo še gledalci serije. Ker je One Piece nekaj, kar bi moral videti vsak. Gre za mejnik v predelavi mang/animejev v igrano različico, čemur je vedno lepo biti priča. In tokratne priložnosti ne gre zamuditi. One Piece je eno najlepših presenečenj zadnjih let.

ONE PIECE | Official Trailer | Netflix

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRazpis štipendij v Regionalni mreži centrov za napredne študije v Jugovzhodni Evropi
Naslednji članekAli se v študenskem stanovanju splača ogrevati z IR paneli?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.