Yellowjackets: Serija o kanibalističnih srednješolkah

Serija Yellowjackets je eden od hitov zadnjih let
Serija Yellowjackets je eden od hitov zadnjih let Foto: on imdb

Serija Yellowjackets je svojo premiero doživela v sredini novembra leta 2021 in se nato v tedenskih intervalih predvajala še deset tednov. Osnovo svoje zgodbe si je izposodila iz tragične zgodbe letala Miracle Flight 571, ki je leta 1972 strmoglavilo v Andih in za seboj pustilo šestnajst preživelih. Ti so se morali za preživetje polastiti tudi kanibalizma. To osnovno idejo sta si prilastila ustvarjalca serije Yellowjackets Ashley Lyle in Bart Nickerson, ki sta jo za namen dramatičnosti nekoliko navila. V zadnjih tednih je osvojila srca gledalcev, potrjena pa je tudi druga sezona.

Yellowjackets je nogometna ekipa srednješolk

Serija Yellowjackets je v prvi sezoni sestavljena iz desetih delov, ki trajajo približno 57 minut. Zgodba se dogaja v več časovnih obdobjih, predvsem letu 1996 in 2021. Srednješolska nogometna ekipa Yellowjackets iz New Jerseya z letalom odide na pot v Seattle, kjer se bo udeležila državnega tekmovanja. Med letom čez Kanado njihovo letalo strmoglavi in jih pusti ujete za naslednjih devetnajst mesecev. Serija prikazuje tudi zgodbo preživelih v letu 2021, ki se ukvarjajo s skrivnostmi in travmo dogodkov v kanadski divjini.

V seriji igra nekaj precej znanih imen, med katerimi prednjačijo Cristina Ricci (Adamsovi, Casper, Brezglavi jezdec), Juliette Lewis (Rojena morilca, Kalifornija, Rt strahu), Melanie Lynskey (Dva moža in pol, Nebeški bitji, Charliejev svet, Ne glej gor) in Ella Purnell (Otok nenavadnih otrok, Arcane, Churchill, Vojska živih mrtvecev). Glavne vloge pripadejo še Tawny Cypress, Sophie Nelisse, Jasmin Savoy Brown, Sammi Hanratty in Sophie Thatcher.

Starejši del serije Yellowjackets sestavlja izjemno talentirana štirica igralk
Starejši del serije Yellowjackets sestavlja izjemno talentirana štirica igralk Foto: on imdb

Nekaj težav, ki lahko serijo Yellowjackets stanejo veličine

Začetek serije oziroma prva epizoda je tako imenovani pilotni del, ki je uporabljen za odobritev celotne serije. Delno se opazi razkorak med tem in preostalimi deli, saj so posneti nekaj mesecev narazen, obenem pa so liki zaradi skrivnostnosti fizično različni. Kot sta povedala ustvarjalca, je bil to njun namen, saj ne želita razkriti, katere izmed deklet preživijo do konca oziroma so v določenih prizorih še žive. In prav tu se pojavi največja težava serije, ki je preskakovanje časovnih obdobij.

Leto 1996 je prikaz ekipe srednješolk, ki skupaj s trenerji strmoglavijo v kanadsko divjino. Leto 2021 po drugi strani prikazuje manjše število preživelih, ki živijo svoja življenja in želijo dogodke ohraniti zavite v skrivnost. Težava se pravzaprav razdeli v dve manjši težavi. A pred tem je potrebno razložiti prizor iz prvega dela, ki je najverjetneje odločilen za to, da je serija sploh nastala.

Neznano dekle beži za življenje in pade v past, kjer tudi umre. V kožuhe zamaskirane pojave jo krvavo odvlečejo, obesijo za noge, prerežejo vrat, spečejo in pojejo ob ognju. V tem prizoru je teh pojav sedem. Če bi obstalo pri tem, bi bilo poleg grozljivih in psiholoških elementov prisotno tudi večno vprašanje: »Kdo preživi?«. Ker pa serija pokaže večje število te sedmerice v »današnjem« dogajanju, se ta povsem razgubi. Druga težava tega preskakovanja pa je pomanjkanje napetosti in povezanosti med dogajanjem, saj se zdi preprosto preveč razsekano. Dobesedno.

Yellowjackets je serija o nogometni ekipi, ki preživi padec aviona
Yellowjackets je serija o nogometni ekipi, ki preživi padec aviona Foto: on imdb

Naj bo kvaliteta in ne še en: »Kaj če?«

Temu navkljub je Yellowjackets še vedno precej solidna prva sezona serije, ki lahko hitro propade ali pa se vpiše v zgodovino. Talent je jasen, večina deklet svojo vlogo odigra odlično, kar jim tudi omogoča sam scenarij. Tu imam v mislih predvsem Nelisse, Brown, Thatcher in Purnell. Enako je z njihovimi starejšimi upodobitvami, kjer predvsem iz četverice Ricci, Lynskey, Lewis in Cypress izvlečejo že predolgo skrite igralske predstave. Glasba ustvari turobno, skrivnostno in grozljivo vzdušje, pri tem pa ji je v pomoč necenzuriran prikaz nasilja. Ta gre v dobro seriji in ni prisoten le zaradi želje po krvi.

Navdih serije je nekje med Gospodarjem muh, Preživeli in Skrivnostni otok. Ker gre povrhu še za najstnice, jasno nakazovanje kanibalizma, umorov in propada civilizacije, je napetosti še več. Ta se kljub naprezanju ustvarjanja misterija v današnjem dogajanju nekoliko porazgubi in brez dvoma bi serija mnogo bolje delovala v zgolj enem pripovednem loku, najsi bo ta prav 1996. Tudi prihodnost serije Yellowjackets, ki je že dobila zeleno luč za drugo sezono, je precej nejasna.

Ker sem eden redkih, ki za prvo sezono serije Riverdale trdi, da ni tako slaba in je propadla predvsem zaradi nedorečenosti poteka zgodbe, bom enako dejal tu. Čeprav ima Riverdale poleg tega tudi za izvoz drugih težav, gre lahko Yellowjackets po isti poti. Vseeno se mi zdi, da bo že zaradi osnovne ideje mnogo boljše zapisana v mojem spominu kot omenjena serija. Pogovori z ustvarjalci serije so izdali, da je idej nešteto, postavljenih vprašanj prav toliko, prisotnost cilja pa je še vedno bolj meglena ali kar neprisotna. To je nekaj, kar smo videli v praktično vsakem intervjuju za projekt J. J. Abramsa in skozi to ne bi šel še tu.

Govori se o petih sezonah, ki bi prav tako enostavno lahko bile le ena. In ta bi bila izjemna, kar nekateri trenutki serije Yellowjackets tudi so in to v tem ali onem časovnem dogajanju. Upam lahko le, da vedo, kaj počnejo in niti zgodbe ne bodo prepuščene pomanjkanju domišljije. Televizija Showtime ima v svojih rokah kraljico s čudovito igralsko zasedbo, ki lahko postane nekaj več. Upam.

YELLOWJACKETS Trailer (2021)

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSam za valentinovo?
Naslednji članekZmore vse in še več, prav tako pa privabi zavidljive poglede

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.