La Casa de Papel: upor proti kapitalizmu?

La Casa de Papel 3. sezona.

Od 19. julija naprej je na Netflixu dostopna 3. sezona španske nanizanke La Casa de Papel (Hiša iz papirja), znana tudi kot Money Heist. Gre za Netflixovo najbolj gledano nanizanko, ki ni v angleščini. Zakaj je tako privlačna?

V prvih dveh sezonah smo lahko opazovali, kako je skupina roparjev, ki jih je Prefosor skrbno izuril, vdrla v tiskarno denarja v Madridu (Fábrica Nacional de Moneda y Timbre). Roparji namesto svojih pravih imen uporabljajo imena svetovnih mest. V tiskarni preživijo enajst dni, v tem času pa v njej zadržujejo talce in tiskajo denar.

Zgodbo, ki je kot taka precej zanimiva, spremljajo dramatična glasba in prizori, nepojasnjena dejstva in veliko klišejskih ljubezenskih zapletov. Poleg tega jo mora večina gledalcev gledati s podnapisi. Kljub temu je nanizanka izjemno priljubljena.

Predvajati so jo začeli leta 2017, deset let po finančni krizi. Roparji v nanizanki nosijo maske z obrazom španskega umetnika Salvadorja Dalíja, ki je ustvarjal v času umetniškega gibanja dadaizem. Za dadaizem je značilno zavračanje moderne kapitalistične družbe.

La Casa de Papel: maske Salvadorja Dalija.

Skozi epizode je ves čas prisotna italijanska protifašistična pesem Bella Ciao. Ta simbolizira upor roparjev proti sistemu. Kljub temu da počnejo nekaj, kar je narobe, v bistvu ne kradejo. Denarja namreč nikomur ne vzamejo, temveč ga natisnejo.

V tretji sezoni se ležerne počitnice končajo; Ria ujame policija in ostali se spet združijo, da bi ga rešili. Pojavi se tudi nekaj novih junakov. Ali si že pogledal vse epizode? ?

Nika Grizila
Nika Grizila

Novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (8 ocen, povprečje: 4,88)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.