Monarch: Zapuščina pošasti, serija o lovu na kaijuje

Monarch, zapuščina pošasti
Monarch, zapuščina pošasti Foto: on tmdb

Potem, ko je Gareth Edwards v svoj film postavil tisti, skorajda ikoničen Halo prizor lova na Godzillo, je sprožil franšizo, ker je to preprosto popularno in nujno v filmskem svetu. V zadnjih letih so tako sledili Kong: Otok lobanj (Kong: Skull Island), nadaljevanje Godzille z naslovom Godzilla: Kralj pošasti (Godzilla: King of the Monsters) in slavni Godzilla vs. Kong. Slednji je predstavil visoko leteče ambicije ustvarjalcev, ki bodo še v letu 2024 predstavili bolj noro in bolj odštekano različico tega istega filma. V tišini pa sta nastali tudi dve seriji, ena v animiranem ali bolje rečeno risanem stilu – Otok lobanj – in Monarch: Zapuščina pošasti (Monarch: Legacy of Monsters). Obljube so nekaj, izpolnjevanje obljub pa nekaj povsem drugega. Pravi zaklad pa so vsi člani družine Russell, ki smo jih spoznali na poti.

Nastanek Monarcha, iskanje Godzille in odtujenega očeta

Leta 2015, le nekaj mesecev po prvem in uničujočem pojavu Godzille in obeh parazitskih MUTOjev, se Cate in Kentaro Randa lotita iskanja svojega očeta Hirošija, ki je deloval za skrivnostno organizacijo Monarch, zasedeno z iskanjem Titanov. Serija pa gledalcu predstavi še eno časovnico, ki se dve generaciji poprej ukvarja z nastankom organizacije Monarch.

Monarch, serija o lovu na kaijuje
Monarch, serija o lovu na kaijuje ali titane Foto: on tmdb

V času hladne vojne želijo znanstvenica Keiko (Mari Yamamoto), kriptozoolog Bill Randa (Anders Holm) in vojak Lee Shaw (Wyatt Russell) potrditi obstoj bitij, ki jim pravijo Titani. Časovnica jim sledi širom sveta v njihovih poskusih iskanja megalomanskih bitij in posledičnega prepričevanja vladnih uslužbencev, ki bi s financami zagotovili obstoj njihovega oddelka. Medtem, ko Keiko v franšizi še ni bila predstavljena, je Bill Randa pravzaprav nekoliko mlajši lik Johna Goodmana iz filma Kong: Otok lobanj, ki ga serija v nekaj trenutkih tudi pokaže, ko svojemu sinu Hirošiju posname video, preden ga napade morilski pajek in pred njegovo filmsko smrtjo.

Mari Yamamoto, Wyat Russell in Andreas Helm v seriji Monarch
Mari Yamamoto, Wyat Russell in Andreas Helm v seriji Monarch Foto: on tmdb

Prav Hiroši je tista vez med novo in staro generacijo, saj se po njegovem izginotju v letu 2015 združita njegova otroka, ki se obstoja drug drugega nista zavedala. To sta učiteljica Cate Randa (Anna Sawai) in umetnik Kentaro (Ren Watabe), ki padeta v globel skrivnosti in mističnosti, ko ju sledi potisnejo v iskanje izginulega očeta in družinskih skrivnosti. Na poti jima pomaga May (Kiersey Clemons), ki je pobegnila izpod nadzora podjetja Apex Cybernetics, ko je ugotovila njihov podel načrt – Mechagodzilla v filmu Godzilla vs. Kong. Sledi jih pripeljejo do Monarchove ustanove, kjer najdejo ostarelega Leeja Shawa (v tej časovnici Kurt Russell) in začne se novo iskanje Monarcha in Titanov.

Kurt Russell kot Lee Shaw v seriji Monarch
Kurt Russell kot Lee Shaw v seriji Monarch Foto: on tmdb

Deset epizod se v tej zgodbi zdi preveč

Kot pri vsaki seriji ali filmu, ki se istočasno ukvarja z dvema časovnicama, bo hote ali nehote prišlo do primerjav. In medtem ko je Kurt Russell zelo prepričljiv v vlogi ostarelega in osamljenega vojaka, je »novejša« časovnica preprosto bolj dolgočasna in ne tako zanimiva, kot tista v času nastanka Monarcha. Ko jo primerjamo s slednjo, potrebuje preveč epizod, da stopi v tisti »žmoht« dejanskega dogajanja.

Prav dogajanje je največja rak rana serije, saj bi precej upravičeno pričakovali več pošasti, čeprav je jasno, da je naslov serije Monarch in ne Pošasti, kar je pogosto viden obrambni mehanizem serije. Ko je v desetih epizodah, ki jih je sicer vredno pogledati, če si oboževalec franšize MonsterVerse, v resnici materiala zgolj za kakšne štiri ali recimo pet epizod, potem dobimo polovico serije, ki ne ve, kaj bi naredila s seboj. To povzroči preveč trenutkov, ko bi si lahko gledalec čas krajšal z brskanjem po telefonu, pripravo toasta ali kaj podobnega. Takih trenutkov si serija na želi, še posebej, če se gledalcu zdi, da v tistem obdobju ni zamudil nič pomembnega.

Monarch, serija o lovu na titane
Monarch, serija o lovu na titane Foto: on tmdb

Monarch bo zapuščina serijskega sveta

Kljub težavam s tempom, dialogom, neprepričljivimi liki in zgodbo, ima Monarch nekaj dobrih lastnosti. Na prvem mestu sta zagotovo resnični oče-sin duo Kurt in Wyatt Russell, ki upodablja isti lik v obeh časovnicah. Nekoliko nižje so pošasti, s katerimi serija na trenutke celo skopari. A ko so na malem ekranu, so videti odlično, saj ne smemo pozabiti, da gre vseeno za serijo. Godzilla je vseprisotna, občasno pa vidimo tudi nove titane in druga grozljiva bitja, ki razširijo svet znotraj našega. Seveda bodo pri koncu serije na svoj račun prišli tudi ljubitelji velikanske opice, ki se bo v novem filmu ponovno pomerila z Godzillo ali pa z njo združila moči v boju proti močnejšemu sovražniku.

Monarch: Zapuščina pošasti bo najbolj zanimiv ogled za ljubitelje te franšize, ki potrebujejo še nekaj dodatnega vezivnega tkiva za povezovanje vseh obstoječih filmov v zadnjih desetih letih. Tu je še zgodovinski duo Russell, nekaj izjemno zanimivih, napetih in zabavnih trenutkov ter nekaj epizod, ki jim ne moremo reči nič drugega kot filler-epizode. Za ljubitelje Titanov pa bo serija fantastična, ne glede na pomanjkljivosti, saj v sebi skriva dejstvo, da take veličine v obliki serije tega sveta še ni bilo.

Monarch: Legacy of Monsters — Official Trailer | Apple TV+

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajbolj razburljive destinacije leta 2024: 4. del – Azija
Naslednji članekPercy Jackson, je serija uspeh ali ne?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.