Najbolj razburljive destinacije leta 2024: 4. del – Azija

Tsangmo Lake in Sikkim, India.
Foto: orpheus26 iz iStock

Potovali smo že v Afriko, Ameriko in po Evropi z najbolj razburljivimi destinacijami leta 2024. Kaj pa Azija, celina vzhoda? Katere destinacije spadajo med najbolj zanimive, razburljive in vznemirljive v letu 2024?

Preberi tudi:

Sikkim, Indija

Kotiček Himalaje, stisnjen med Nepal, Butan in Tibet, imenovam Sikkim pogosto spregledamo. Ena najmanjših indijskih zveznih držav je bila svoje kraljestvo do leta 1975. Bila je tudi zadnja zvezna država v državi, ki je dobila letališče – ​​leta 2018 –, čeprav so težave v obdobju Covida pomenili, da so bili redni prevozi neenakomerni. Direktni leti iz Delhija in Kalkute so se ponovno vzpostavili leta 2023, kar je povzročilo porast domačega turizma – alternativna pot je vključevala peturno gorsko vožnjo do naslednjega najbližjega letališča.

Beautiful Curvy roads on Old Silk Route, Silk trading route between China and India, Sikkim
Foto: RNMitra iz iStock

Tainan, Tajvan

Tam, kjer se Tajpej iskri od jekla in stekla, je Tainan, nekdanja prestolnica Tajvana. Bolj zgodovinska podoba, njeno obzorje je posejano s stolpi trdnjave in visokimi strehami templjev. In leta 2024 štiristoletnica mesta postavi njegovo zanimivo dediščino v središče pozornosti in ponudi nov razlog za obisk.

Območje je bilo naseljeno že več deset tisoč let, vendar so Nizozemci šele leta 1624 postavili temelje Tainana in ga poimenovali Fort Zeelandia. Sledila so stoletja mednarodnega vpliva, od kitajskega in španskega do japonskega. Zgodovina je razvidna iz bogastva arhitekture, od stare japonske akademije borilnih veščin do pročelij ulice Shennong iz obdobja Qing, okrašenih z rdečimi lučkami. Tudi ulična hrana je velika privlačnost: bodi pozoren na juho z rezanci danzai, bogato s kozicami, in izdolbeni kruh iz krste, napolnjen s slastno kremasto juho.

Tainan, Taiwan - February 28, 2016: Pu Ji Temple Lunar New Year Painted Lantern Festival in Tainan. Pu ji temple the first Wang Ye Temple in Taiwan.
Foto: RichieChan iz iStock

Xi’an, Kitajska

Nenavadno je misliti, da je pred samo 50 leti ikona kitajske kulture neznano počivala pod polji province Shaanxi. Kmetje, ki so 29. marca 1974 kopali vodnjak, so odkrili glavo figure, za katero se je izkazalo, da je bila ena od več kot 8000 vojakov Terakotske vojske. Njihova dolžnost je bila varovanje bližnjega grobnega kompleksa prvega kitajskega cesarja Qin Shi Huanga po njegovi smrti leta 210 pr. n. št. – nizka, z gozdom porasla piramida je še danes neizkopana. Nacionalni kulturni sektor pa ne miruje: samo leta 2022 je bilo registriranih 382 novih muzejev.

The world famous Terracotta Army, part of the Mausoleum of the First Qin Emperor and a UNESCO World Heritage Site located in Xian China
Foto: dndavis iz iStock
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTo so 3 najbolj inteligentna astrološka znamenja: Si med njimi?
Naslednji članekMonarch: Zapuščina pošasti, serija o lovu na kaijuje
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.