Najbolj razburljive destinacije leta 2024: 3. del – Afrika

Top destinacije Afrike v letu 2024
Top destinacije Afrike v letu 2024 Foto: Delbars iz iStock

Afrika je zibelka človeštva in verjetno ni laž, če napišemo, da jo moramo obiskati vsaj enkrat v življenju. Po tem, ko smo stopili v seznama najboljših destinacij v Evropi in najbolj razburljivih destinacij v Ameriki, se ponuja še Afrika. Te destinacije je izbral National Geographic.

Akagera, Ruanda

Narodni park Akagera, ki leta 2024 praznuje svojo 90. obletnico, je 433 kvadratnih kilometrov velik splet močvirij, savan in gozdov, ki mrgoli divjih živali. Vendar ni bilo vedno tako. Eden najstarejših narodnih parkov v Ruandi je bil zdesetkan po državljanski vojni v državi leta 1994, ko so se nekdanji izgnani kmetje vrnili na območje, zravnali zemljo in iztrebili divje živali, da bi naredili prostor za pašo goveda. Leta 2010 je bila ustanovljena družba za upravljanje Akagera z vizijo povrniti parku nekdanji naravni sijaj. Uspehi ohranjanja so vključevali ponovno naselitev levov in črnih nosorogov v letih 2015 in 2017 ter naselitev belih nosorogov leta 2021. Tukaj uspevajo tudi žirafe, sloni, krokodili, leopardi in ptice.

A giraffe in Akagera National Park in Rwanda, Africa
Foto: Wirestock iz iStock

Andrefana, Madagaskar

Na čudovitih zahodnih obronkih Madagaskarja so skale ostre kot britev, drevesa in vrste lemurjev prilagojene, da uspevajo v nezemeljskem območju. Strogi naravni rezervat Tsingy de Bemaraha, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, slovi po svojem labirintu nazobčanih apnenčastih vrhov in je bil prvič vpisan na seznam svetovne dediščine leta 1990, letos razširil svoje meje in vključil suhe gozdove Andrefana.

Čeprav je v teh na splošno manj vrst kot v deževnih gozdovih na vzhodni obali, so tiste, ki jih najdemo tukaj, bolj verjetno endemične. To še posebej velja za nacionalni park Tsimanampetsotsa na jugozahodu države. Njegove najbolj vidne zanimivosti so njegovi baobabi z debelimi debli, vendar je tudi dom kritično ogroženega Verreauxovega sifaka, lemurja, ki ga pogosto opazimo, ko skače in skače po gozdnih tleh.

Sunset over Alley of the baobabs
Foto: mantaphoto iz iStock

Sierra Leone

V Sierri Leone so vzbrsteli novi turistični poganjki, z novo infrastrukturo pa je dostop do te zahodnoafriške države lažji kot kdaj koli prej. Mednarodno letališče, odprto v Freetownu, glavnem mestu, je bilo leta 2023 močno nadgrajeno, veliko kilometrov cest pa je v teku prenove.

Narava je tukaj glavni del privlačnosti s širokimi peščenimi plažami, ki jih obdajajo atlantski valovi, in gorato notranjo planoto, kjer živi nacionalna žival v državi, šimpanz. Projekti, ki jih vodi skupnost, so bili ključni za razkazovanje njegovih naravnih lepot, vključno s prvo šolo deskanja v državi na plaži Bureh in projektom ekoturizma Tasso na otoku Tasso, bogatem z mangrovami, ki izvaja reševalni program za ogroženo sivo papigo Timneh. Medtem je otok Bunce, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, zanimiv obisk, predvsem zaradi svoje vloge v čezatlantski trgovini s sužnji.

Aerial view of Bureh beach
Foto: Muhammad Shah Jaman iz iStock
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRazklana Italija: Sever proti jugu
Naslednji članekSamsung digitalni aparati so pridobili certifikat “Ogljični odtis izdelka”, ki ga podeljuje organizacija Carbon Trust
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.