Percy Jackson, je serija uspeh ali ne?

Percy Jackson in Olimpijci
Percy Jackson in Olimpijci Foto: on tmdb

Na Disneyjevi pretočni platformi se je zaključila prva sezona serije Percy Jackson, ki je posneta po knjižni predlogi Ricka Riordana z naslovom Percy Jackson in Olimpijci: Tat strele. Kakšen vtis je pustila ena najbolj pričakovanih knjižnih predelav v zadnjih letih?

Percy Jackson je serija, ki je odlična predelava temeljnega dela

Potem, ko je Rick Riordan za svojega sina napisal zgodbo o dvanajstletnem fantu, ki ugotovi, da je pol-bog, je ta hitro postala uspešnica. Do danes je bilo prodanih že skoraj 200 milijonov izvodov knjig, ki sestavljajo zbirko. Povsem logično so kmalu sledili filmi, pri katerih pa Riordan ni sodeloval, čeprav je ponudil kar nekaj kritičnih in že skoraj komičnih komentarjev na slabo predelavo, ki je sledila. Oba filma sta bila zelo šlampasta, daleč od zveste predelave, še dlje od dobrih filmov.

Ko je tako v svet prišla novica o novi predelavi, pri kateri bo sodeloval Riordan sam, je bilo pričakovanje visoko. Seveda se je bilo ob tem potrebno zavedati, da je za vsem stal Disney in da bo serija ustvarjena za ciljno publiko knjig, predvsem starosti knjižnih junakov. Letvica je bila postavljena nizko in tudi precej povprečna serija bi jo lahko zlahka preskočila. Na srečo je serija Percy Jackson nad povprečjem, vsaj večino časa.

Serija Percy Jackson in Olimpijci
Serija Percy Jackson in Olimpijci Foto: on themoviedb

Pomanjkanje suspenza je največja težava serije

Žal ne gre brez omembe največje težave, ki jo ima serija. To je dejstvo, da je ustvarjena z načelom, da zgodbo že poznajo vsi, ki so prebrali knjigo. Rak rana, ki sicer ne prinaša ene velike težave, kot je napačna starost likov, ki se ne ujema s končno prerokbo, temveč več manjših, ki vzamejo čar tega, kar je iz knjig naredilo ene najboljših pustolovskih knjig v obstoju. Prav tako serija dejansko trpi nad tedenskim izidom epizod, saj bi tako imenovani binge sistem deloval bolje, bolj povezano in brez tistih tedenskih premorov. Nekaj stvari je v primerjavi s knjigo spremenjenih, a ne povzročajo prehudih težav.

Edina sprememba, ki bode v oči, je sprememba dejstva, da liki vejo preveč. Ko prispejo do vmesnih postaj svojega potovanja že vedo, s čim imajo opravka. Pomanjkanje suspenza je očitno, če so liki vse zavedajoči in prepametni tudi za mnogo starejše in izkušenejše like. Kar nekaj prizorov – z Meduzo, Himero, Ehidno, Aresom, tunelom ljubezni in Kerberom – nima napetosti, ki jih je krasila v knjigi. Ker pa je že potrjena druga sezona, smo lahko optimistični, da se to lahko brez težav popravi, saj je imela prva sezona še bolj pomembno nalogo. Morala je postaviti temelje sveta, kar ji je uspelo z odliko.

Serija Percy Jackson
Serija Percy Jackson Foto: on disney

Igralska zasedba postavi temelje sveta za nadaljevanje zgodbe

Percy Jackson je Walker Scobell, o tem ni nobenega dvoma. Že ob ogledu Netflixovega Projekta Adam je bilo jasno, da je fant vse tisto, kar je glavni junak zgodbe. In če se v prvih epizodah zdi, da kemije med glavno trojico ni, se to izkaže za napačno, saj morajo preskočiti prvotno nelagodje in nezaupanje, da stopijo skupaj in nalogo opravijo … skupaj. Ob Percyju je še čudovita Leah Sava Jeffries, ki osebnostno zadene svojo knjižno podobo Annabeth, v resničnem življenju pa se mora ukvarjati z neumnimi rečmi zaradi svoje rase. Trio pa zaključuje Aryan Simhadri kot satir Grover, ki bistvo lika zajame nekje po tretji epizodi, ko tudi ekipa postane enotna in najbolj podobna svojim knjižnim osnovam. Še vedno pa predstavijo dovolj svojega čara in medsebojne kemije, da jih je čudovito videti na malem ekranu.

Walker Scobell, Leah Jeffries in Aryan Simhadri v vlogah Percyja, Annabeth in Groverja
Walker Scobell, Leah Jeffries in Aryan Simhadri v vlogah Percyja, Annabeth in Groverja Foto: on themoviedb

Med stranskimi liki je verjetno najboljša kar Percyjeva mama (Virginia Kull), ki v prizorih s svojim sinom predstavlja srce in osnovo Percyjeve zgodbe v večini prve knjige. V kratkem času so več kot zadovoljivi tudi gospod Brunner (Glynn Turman), Dioniz (Jason Mantzoukas), Ares (Adam Copeland), Luke (Charlie Bushnell), Meduza (Jessica Parker Kennedy), Ehidna (Suzanne Cryer), Prokrust (Julian Richings), Pozejdon (Toby Stephens) in predvsem Zevs, ki ga upodobi žalostno preminuli Lance Reddick.

So bile epizode prekratke in proračun premajhen?

Oboževalci knjig so strastna publika, ki jo lahko hitro dobiš na svojo stran in še hitreje odvrneš od ogleda. K sreči je napovednik vseboval nekaj fantastičnih prizorov in skladbo Riptide, ki jo je fandom prevzel za himno knjižne serije. Za skladbo serije je poskrbel Bear McReary, ki je poskrbel za odlično glasbeno podlago Outlanderja, igre God of War in bil ena zelo redkih kakovosti v seriji Prstani moči. Žal se Riptide v seriji ne pojavi, a tudi tako bo enostavno živeti.

Vsaka epizoda serije naj bi stala približno 15 milijonov dolarjev, a če smo iskreni, se tega niti ne opazi, saj se pogosto zdi, da so režiserji bežali od prikaza akcije in uporabe moči. Kar nekaj prizorov je skrajšanih, med drugim kazino Lotus, ki je verjetno najmanj navdušujoč in pade celo pod prizorom iz filma. Prav šesta epizoda je tudi najbolj pomanjkljiva v celotni sezoni, saj se vse zdi pohitreno, brez zadrževanja v enem od najbolj zanimivih koščkov sveta, ki ga je postavil Riordan.

Percy Jackson, serija, ki se boji suspenza?
Percy Jackson, serija, ki se boji suspenza? Foto: on disney

Ponovno je tu prisotno dejstvo, da liki vedo vse in prepoznajo vse, kar jim naloga vrže na pot. Več epizod se zdi kot zadnji del trilogije Hobit, kjer je Smaug premagan v prvih desetih minutah, nato pa nadaljujemo pot naprej. Vprašamo se lahko, če bi bilo lahko prikazanega več, če bi epizode trajale nekaj minut dlje. Ker pa gre za prvo sezono serije, pri kateri Disney dejansko ni šel v ustvarjanje z vsemi sredstvi brez obzira na kakovost, smo lahko zadovoljni s končnim izgledom, čeprav se ne bi branili daljših epizod.

Seveda ne gre preko omembe, da je zasnovo prve knjige enako težko in enostavno prestaviti v serijsko podobo. Ker so poglavja knjige zasnovana kot skoki od tu do tam in od tam naprej, predstavljajo fantastičen temelj za epizodno dogajanje. Ko pa je treba dodati pogovore, trenutke miru in razlage, je stvar otežena in zaradi tega pogosto pripelje do porušenega ravnovesja v tempu. Še posebej, ko so epizode krajše, kot smo vajeni v zadnjih letih. Kot zadnji branik dolžine epizod in skrajšanih prizorov je ciljna publika, ki pri nas spada v drugo polovico osnovne šole.

Percy Jackson ima nekaj pomanjkljivosti, a je precej solidna serija
Percy Jackson ima nekaj pomanjkljivosti, a je precej solidna serija Foto: on disney

Percy Jackson, uspešna predelava in dobra serija?

Da. Če bi potegnili črto, bi lahko brez težav potrdili, da je bila serija Percy Jackson uspešna predelava knjižne predloge Tat strele. Postaviti je morala temelje, predstaviti like in svet ter napovedati nadaljevanje, a še vedno stati sama zase. To ji je uspelo s čudovito glavno igralsko zasedbo, ki jo bomo z veseljem gledali tudi v prihodnje, in svetom, ki zaživi v igrani predelavi. Ustvarjalci so lahko večinoma ponosni na svoje delo, a se lahko zavedajo, da je veliko prostora za napredek. Če je bil cilj biti boljši od filmov, je to uspelo že po prvem napovedniku. Če je bil cilj ustvariti gledljivo in zanimivo serijo, potem je to uspelo. Serija Percy Jackson je uspeh, ki lahko v novi sezoni še dodatno napreduje.

Percy Jackson and The Olympians | Teaser | Disney+

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMonarch: Zapuščina pošasti, serija o lovu na kaijuje
Naslednji članek10 najbolj nevarnih držav leta 2024

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.