Knjiga proti filmu: Percy Jackson in Olimpijci

Knjiga proti filmu, Percy Jackson in Olimpijci
Knjiga proti filmu, Percy Jackson in Olimpijci

Percy Jackson in Olimpijci je priljubljena knjižna serija Ricka Riordana, ki je leta 2010 dočakala tudi prvo filmsko upodobitev. Film Percy Jackson in Olimpijci: Tat strele (Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief) je naletel na neodobravanje avtorja, ljubiteljev knjige in večine klasičnih gledalcev. Kljub temu pa je film zaslužil dovolj, da je prejel nadaljevanje, ki je zaključilo filmske predelave priljubljene serije o Pozejdonovem sinu, polbogu.

Serija, ki jo ustvarja Disney, je odlična izhodiščna točka za pregled vseh napak, ki jih je storila prva filmska predelava Tat strele. To so bile najbolj očitne.

Percy Jackson, film, ki spremeni neverjetno količino stvari

Rick Riordan, avtor knjige Percy Jackson
Rick Riordan, avtor knjige Percy Jackson Foto: on barnesandnoble

Film je spremenil toliko stvari iz knjige, da je moral stvari popravljati z lastnimi izmišljotinami, ki so v veliki večini stopale nasproti naukom in pravilom iz knjige.

Brez težav si lahko celoten seznam sprememb ogledaš na spletni strani RiordanWiki, a celoten koncept odlično pojasni prav avtor z izsekom enega od njegovih sporočil ustvarjalcem: »Scenarij kot celota je grozen. Ne mislim samo na to, da odstopa od knjige, čeprav to stori v takšni meri, da je skoraj nemogoče prepoznati isto zgodbo. Ljubitelji knjig bodo jezni in razočarani. V množicah bodo zapustili kino dvorano in predali svoje nezadovoljstvo naprej. To se bo zgodilo, če gre scenarij naprej, tak kot je zdaj. Toda še večji problem je, da tudi če se pretvarjate, da knjiga ne obstaja, ta scenarij ne deluje niti kot zgodba sama po sebi.«

Izbrali smo tistih nekaj najbolj očitnih sprememb, čeprav je že film sam po sebi dovolj velika sprememba. Nikakor pa ni sprememba na boljše.

4. Starost glavnih likov in njihove osebnosti

Starost glavnih likov v Percyju Jacksonu
Starost glavnih likov v Percyju Jacksonu Foto: on tmdb

V knjigi sta Percy in Annabeth stara 12 let, filmi pa so njuno starost zvišali na 16 let zaradi razlogov, ki jih je Riordan v svojih mailih opisal kot »sexing-up the story«. Ko knjige napredujejo, postanejo jasno tudi to, da Percyjeva starost vpliva na njegovo prerokbo. V vlogi obeh so postavili Logana Lermana in Alexando Daddario, poleg njiju pa je bil v vlogi satirja Groverja še Brandon T. Jackson.

Pri tem je vredno omeniti tiste malenkosti, kot je sprememba barve Annabethinih las iz svetle v črno in nekaj drugih, ki jih poznajo bralci knjige. Medtem ko je Logan Lerman še nekoliko točno upodobil Percyja, je bila zgodba spremenjena do te mere, da si liki niso več podobni.

O tem je vrhunsko zapisal Rick Riordan v enem od mailov, ki jih je namenil ustvarjalcem filma. »Glavna publika Percyja Jacksona je stara od 9 do 12 let. Otrok te starosti je na milijone in njihove družine komaj čakajo, da bi videli ta film, ker bi radi videli, da bi slike v njihovi domišljiji oživele. Mnogi od teh otrok so knjige prebrali večkrat in poznajo vsako podrobnost. Močno se zavedajo, da ima Percy v prvi knjigi dvanajst let. S sedemnajst let starimi liki ste te otroke izgubili takoj, ko bodo videli prvi napovednik filma. Nakazujete, da je to najstniški film, medtem ko so osrednje občinstvo družine. Razumem, da želite pritegniti najstnike, ker so močna demografija, in modrost vam pravi, da najstniki ne bodo gledali filmov o otrocih, mlajših od sebe. Harry Potter je dokazal, da se motite, a poleg tega s tako velikim odstopanjem od izvirnega gradiva tvegate, da ne boste ugajali nikomur – najstnikom, ki vedo, da so knjige namenjene mlajšim otrokom, in mlajšim otrokom, ki bodo jezni in razočarani, ker ste spremenili knjigo, ki jo ljubijo.«

3. Aresa in Clarisse ni v filmih

Knjige Percy Jackson so doživele filmsko predelavo, ki pa ni bila uspešna
Knjige Percy Jackson so doživele filmsko predelavo, ki pa ni bila uspešna Foto: on penguin

V Riordanovi knjigi se Percy, Annabeth in Grover odpravijo v Los Angeles, da bi obiskali Hadovo podzemno kraljestvo. Glede na dolgoletni spor Boga podzemlja z njegovim bratom Zeusom je prav on glavni osumljenec za ukradeno strelo. Potem ko so premagali napade furij, Meduze in drugih mitoloških zveri, trojica pomaga Aresu, bogu vojne. V zameno jim podari nahrbtnik, poln prepotrebnih zalog, in jim pomaga pri njihovem potovanju v Kalifornijo.

Ko Percy končno prispe v Hadovo kraljestvo, ga bog obtoži, da je poleg strele ukradel še nekaj. Ko Had grozi, da bo ubil Percyjevo mamo, mladi junak odkrije Zeusovo strelo v paketu, ki mu ga je dal Ares. Ko uvidi, da je Ares manipuliral z vsemi, se Percy z njim tudi spopade.

Film je Aresa izrezal v celoti.

Clarisse je Aresova hčerka, ki je v knjigi »nasilnež« v kampu polkrvnih. V filmu je ni, se pa pojavi v drugem delu. Nekateri elementi lika Clarrise so v tem filmu združeni z Annabeth, saj je Annabeth močna bojevnica in rivalstvo s Percyjem.

2. Percy se v filmu ne upira svojim močem

Percy Jackson v seriji Disneyja
Percy Jackson v seriji Disneyja, pri kateri sodeluje tudi avtor knjige Foto: on tmdb

Rick Riordan je lik Percyja in knjige ustvaril za svojega sina, potem ko je bil ta diagnosticiran z disleksijo in ADHD. Obe lastnosti ima tudi Percy, Riordan pa jih uporabi kot znak tega, da je Percy pol-bog. In ja, čeprav se film Tat strele prav tako osredotoča na lik, ki živi z disleksijo in ADHD, te elemente Percyjevega lika precej hitro opusti. Filmski Percy hitro postane filmski junak brez primere. Ta sprememba spodkopava tisto, kar Riordanovega junaka razlikuje od drugih; knjižni Percy se trudi nadzorovati svoje moči polboga, zaradi česar je zgodba bolj primerljiva. Obenem pa ne verjame, da mu je namenjena taka prihodnost ali moč.

1. Percyjevo potovanje je precej spremenjeno

Percy Jackson, spremembe iz knjige v film
Percy Jackson, spremembe iz knjige v film Foto: on tmdb

Nekaj trenutkov je sicer istih, a se knjiga temeljito razlikuje od filmske predelave. Percy, Annabeth in Grover se v filmu prav tako spopadejo z bitji, kot je Meduza, na njihovem iskanju v Hadovo kraljestvo v Los Angelesu pa film doda in izpusti nekaj zapletov. Luke trojici priskrbi zemljevid, ki vodi do lokacije treh biserov; čarobni dragulji pripadajo Perzefoni in imajo moč, da jih teleportirajo iz kraljestva. To je precej nepotreben dodatek k zapletu, še posebej zato, ker Had na koncu ni antagonist zgodbe. Vendar pa je moral film z izključitvijo Aresa zgodbo zamešati z nekaj drugimi preobrati, preden sta se na koncu spopadla Percy in Luke.

Film izpusti himero in ehidno, furije, kerberja in prokrusta. Doda pa hidro, ki se pojavi v drugi knjigi.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajbolj pričakovane igre leta 2024 (1. del)
Naslednji članekPoznaš zgodbo za svojim astrološkim znamenjem? Nastanek horoskopa razkriva marsikaj

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.