Poznaš zgodbo za svojim astrološkim znamenjem? Nastanek horoskopa razkriva marsikaj

Zgodba in nastanek horoskopa
Zgodba in nastanek horoskopa Foto: DigtialStorm on iStock

Zodiak ali živalski krog (iz starogrške besede zōdion, pomanjševalnice za žival) sestavljajo ozvezdja ekliptike, Sončeve navidezne poti na nebu. Ta ozvezdja v zahodni astrologiji skupaj tvorijo dvanajst 30-stopinjskih območij in predstavljajo astrološka znamenja, ki jih nedvomno poznaš: Oven, Bik, Dvojčka, Rak, Lev, Devica, Tehtnica, Škorpijon, Strelec, Kozorog, Vodnar, Ribi.

Ljudje se že od nekdaj oziramo k nebu za razlago stanja na zemlji. 48 od 88 danes priznanih ozvezdij je v drugem stoletju zabeležil Ptolemaj, a podobe, ki nam jih ozvezdja predstavljajo še danes, so razbrali že Babilonci. Kakor planetom, ki nosijo imena rimskih bogov, tudi znamenjem zodiaka lahko pripišemo mitološka ozadja.

Oven

Prvo zodiakalno znamenje je Oven (latinsko Ariēs). Stari Babilonci so v ozvezdju sprva videli podobo kmeta oziroma najetega kmetijskega delavca, Starim Egipčanom pa je oven predstavljal boga Amon-Raja, ki se ga je upodabljalo kot človeka z glavo ovna. Po Grkih se podoba nanaša na krilatega ovna Krisomalosa. Njegovo krzno je postalo zlato runo, ki ga poznamo iz zgodbe o Jazonu in Argonatvih ali iz legende o ljubljanskem zmaju.

Jazonov oče Ezon je bil kralj mesta Jolk v Tesaliji. Njegov oblastiželjen polbrat Pelija je zavzel prestol, dal Ezona zapreti in pobil njegove potomce. Jazonu je življenje rešila mati Alkimeda, ki ga je poslala živet h kentavru Hironu.

Ko je Jazonu dvajset let, se odloči vzeti prestol nazaj, zato se odpravi v Jolk. Pelija Jazonu prestola ne preda zlepa, pač pa mu naloži izziv. Če želi dokazati, da je vreden krone, mora Jazon najti in prinesti zlato runo, krzno zlatega ovna, na katerem je njegov prednik Friks letel v Kolhido. V Kolhidi je Friks ovna žrtvoval kot daritev Zevsu. Kožuh je dal kralju Ajetu, ta pa ga je obesil na drevo v logu, ki ga straži zmaj. Ko Jazon prispe v Kolhido, preprosto zahteva, da mu vrnejo prednikovo lastnino. A kralj Ajet mu naloži dodatne, navidez neizvedljive naloge, ki bi Jazonu spodletele, če mu ne bi pomagala kraljeva hči Medeja. Jazon se z zlatim runom v roki in Medejo ob strani zmagoslavno vrne v Grčijo.

Aries Constellation stars in outer space. Zodiac Sign Aries constellation lines. Elements of this image were furnished by NASA
Kaj nam pove zgodba horoskopa oven? Foto: Alexandr Yurtchenko iz iStock

Bik

Ozvezdje Bika (latinsko Taûros) naj bi upodabljale že jamske poslikave iz paleolitika. Že v babilonskem Epu o Gilgamešu boginja Ištar na Gilgameša, ker jo je slednji zavrnil, naščuva nebeškega bika. V grški mitologiji Bik predstavlja Zevsa, ki se je spremenil v belega bika in ugrabil feničansko princeso Evropo. Po drugi razlagi se podoba bika sklada z Io, ljubimko, ki jo je Zevs spremenil v kravo, da bi jo skril pred Hero. Razlaga mitografa Akuzilaja pa stoji za tezo, da je Bik enakovreden kretskemu biku, s katerim je Minosova žena spočela minotavra.

Zodiac star,Taurus constellation, on night sky with cloud and stars
Kaj nam pove zgodba horoskopa bik? Foto: taeya18 on iStock

Dvojčka

Tretje znamenje sestavljata dvojčka Kastor in Polidevk (latinsko Pollux). Babilonski astronomi so ju poznali pod imeni Lugalirra in Meslamtaea, ki pomenita »mogočni kralj« in »ta, ki je vstal iz podzemlja«. Obe imeni lahko opisujeta mezopotamskega boga Nergala.

Kastor in Polidevk sta v grški mitologiji znana kot Dioskura. Očeta sta imela različna. Njuna mati Leda je Kastorja spočela s špartanskim kraljem Tindarejem, Polidevka pa z Zevsom, ki jo je zapeljal preobražen v laboda. Njuni sestri sta (med drugimi) Helena in Klitajmnestra. Brata sta po izročilu včasih smrtna, včasih nesmrtna, včasih pa je nesmrten le Polidevk. Ko je Kastor umrl, je Polidevk Zevsa prosil, da tudi brata naredi nesmrtnega, zato jima je bog zagotovil neskončnost na zvezdnem nebu. To je znamenje dvojčka.

Gemini constellation on the starry sky
Kaj nam pove zgodba horoskopa Dvojčka? Foto: PaulPaladin iz iStock

Rak

Mitološki junak Heraklej je bil plod Zevsove afere z Alkmeno, zaradi česar je Hera, žena vrhovnega boga, do njega gojila zamero. Uročila ga je, da je znorel in ubil lastne otroke. Za kazen je moral opraviti znamenitih dvanajst junaških del. Med temi podvigi ga je čakal boj z Lernajsko Hidro, devetglavo kačo, ki sta ji zrasli po dve novi glavi za vsako odsekano. V boju je hidri na pomoč priskočil ogromen rak (grško karkinos). Heraklej je pokončal tako raka kot hidro in Hera je rakov spomin počastila z ozvezdjem. Več o znamenju raka.

Cancer constellation in night sky with bright blue stars
Kaj nam pove zgodba horoskopa Rak? Foto: PaulPaladin iz iStock

Lev

Tudi zgodba za petim znamenjem je povezana s Heraklejem. Prvo od dvanajstih del, ki mu jih je v legendi izročil kralj Evristej, je bilo, da ubije nemejskega leva. Zver je imela tako trdo kožo, da ga ni moglo predreti nobeno orožje. Ko Herakleju res ni uspelo z nobenim orožjem, je bil leva primoran ubiti z golimi rokami.

Z levom se je boril na tleh in ga zadavil, nato pa se ure in ure mučil, da bi ga odrl. Pomagala mu je boginja Atena, zakrinkana v starko, ki je junaku namignila, da so najboljše orodje za odiranje levji kremplji. Heraklej je neprebojno kožo oblekel. Kralj Evristej se je, ko ga je v njej zagledal, tako ustrašil, da se je skril v veliko bronasto posodo in mu naloge začel pošiljati po glasniku.

Zodiac star,Leo constellation, on night sky with cloud and stars
Kaj nam pove zgodba horoskopa lev? Foto: taeya18 iz iStock

Devica

Šesto znamenje zodiaka so že Babilonci povezovali s plodnostjo. V grški mitološki interpretaciji je sprva ozvezdje Device predstavljalo boginjo žetve in poljedelstva Demetro. Kasneje so ga povezovali z Demetrino hčerko Perzefono. Po drugih interpretacijah je Devica na nebu Dike, boginja človeške pravice, ali boginja nedolžnosti, Astreja, ki sta tesno povezani. Astreja je bila zadnja nesmrtnica, ki je v zlati dobi živela z ljudmi. A človeštvo se je skvarilo in razpasel se je pohlep, zato je Astreja pobegnila v nebesa, kjer jo danes gledamo kot ozvezdje Device.

Virgo Constellation. Zodiac Sign Virgo constellation lines
Kaj nam pove zgodba horoskopa devica? Foto: Allexxandar iz iStock

Tehtnica

Sedmo znamenje pomeni harmonijo in ga ne moremo ločiti od Device. Ko je Zevs Astrejo postavil med zvezde, je nosila tehtnico. Tehtnica je edini predmet med dvanajstimi znamenji, vsi ostali predstavljajo živali ali človeška bitja.

Zodiac star,Libra constellation, on night sky with cloud and stars
Kaj nam pove zgodba horoskopa tehtnica? Foto: taeya18 on iStock

Škorpijon

Osmo znamenje, Škorpijon, simbolizira cikličnost uničenja in ponovnega rojstva. Grkom je predstavljal orjaškega škorpijona, ki je pokončal junaka Oriona in ga je Zevs vkoval v zvezde v spomin na Orionovo smrt. Oriona kot ozvezdje v Iliadi omenja Homer, legendo o njem pa je zapisal Heziod. S Škorpijonom sta na nasprotnih koncih nebesnega oboka. Ko vzide Škorpijon, se Orion skrije v begu pred živaljo, ki je kriva za njegovo smrt.

Scorpio Constellation stars in outer space. Zodiac Sign Scorpio constellation lines. Elements of this image were furnished by NASA
Kaj nam pove zgodba horoskopa škorpijon?Foto: Alexandr Yurtchenko iz iStock

Strelec

Strelec na nebu izrisuje podobo kentavra, taistega kentavra, pri katerem je živel Jazon. V grški mitologiji je bil kentaver Hiron mentor marsikateremu znamenitemu junaku. Med kentavri je slovel kot bister, moder in dobronameren. Pod svoje okrilje je poleg Jazona vzel Ahila, Asklepija, Aristeja in Akteona.

Saggitarius (Centaur The Archer) Zodiac constellation. Saggitarius sign corresponds to period from 22 November to 22 December. Picture of star sky area looks as at the real night sky with stars whose brightness, colors and positions correspond to real stars (real Milky Way pattern is presented, as well).
Kaj nam pove zgodba horoskopa strelec? Foto: igordabari iz iStock

Kozorog

Ozvezdje Kozoroga so poznali že Babilonci, ki so v njem videli hibrid koze in ribe in mu zato nadeli ime, ki v prevodu pomeni »Koza-riba«. V grški mitologiji pa je bila Amalteja  koza, ki je Zevsa dojila na Kreti, kamor ga je skrila mati Rea, da ga oče Kronos ne bi požrl. Zevs je Almatejin odlomljen rog uročil, da je zagotavljal neizčrpen vir hrane – od tod izhaja rog izobilja. Odrasli Zevs je v boju s titani nosil oklep iz kozje kože in se s tem poklonil rejnici.

Zodiac star,Capricorn constellation, on night sky with cloud and stars
Kaj nam pove zgodba horoskopa strelec? Foto: taeya18 on iStock

Vodnar

Vodnar je znamenje revolucije in modrosti. Grki so v ozvezdju videli podobo Ganimeda, trojanskega princa, ki je veljal za najlepšega med smrtniki. Da slovi kot najlepši, je omenjal že Homer v Iliadi. Zevs se je v Ganimeda zaljubil in ga preobražen v orla ugrabil, odnesel na Olimp in mu podelil nesmrtnost. Mladenič je bogovom stregel kot točaj in s tem nasledil Hebo, ki je na Olimpu stregla vse do poroke s Heraklejem.

Aquarius floating in the night sky
Kaj nam pove zgodba horoskopa vodnar? Foto: manpuku7 iz iStock

Ribi

Dvanajsto in zadnje znamenje, ribi, ki plavata vsaksebi, poosebljata Afrodita in Eros (ali Venera in Kupid). Gaja je, ko so se titani spopadli z bogovi, nadnje poslala Tifona, stoglavo pošast s kačjim repom. Zevs je Tifona na koncu premagal, a prej sta Afrodita in Eros ušla tako, da sta se spremenila v ribi in skočila v Evfrat.

Pisces Constellation. Zodiac Sign Pisces constellation lines
Kaj nam pove zgodba horoskopa ribi? Foto: Allexxandar on iStock
Prejšnji članekKnjiga proti filmu: Percy Jackson in Olimpijci
Naslednji članekPriporočila za popolna praznična darila: GLAMI-jev izbor

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.