Najbolj prepričljive fanovske teorije o seriji The Office

The Office
Foto: on imdb

Slovi kot ena najuspešnejših predelav vseh časov. Ameriška verzija Pisarne (The Office) v priljubljenosti prekaša izvirno britansko serijo Rickyja Gervaisa in Stephena Merchanta. Zahvala za to gre verjetno ameriški pozitivni naravnanosti. Junaki obeh komičnih kvazidokumentarcev so izredno gledljivi bumbarji, a le pri mlajši lahko z gotovostjo trdimo, da občinstvo res navija zanje.

michael scott gif

Čeprav se je devet sezon izteklo že davnega leta 2013, na Netflixu in Peacocku Pisarna še danes podira rekorde. Marsikateri oboževalec je celo serijo gledal večkrat, kar se zaradi 20-minutnega formata epizod zgodi skoraj mimogrede (preverjeno). Prav ta skupnost ljudi, ki se nanizanke po 200 epizodah še kar ne morejo nagledati, je nudila plodna tla mnogim teorijam.

1. Kevin Malone je genij

The Office
Foto: on imdb

»Why waste time say lot word when few word do trick?« je Kevinova na spletu največkrat reproducirana izjava. Ne slovi po svoji bistroumnosti, a na trenutke preseneča. Nekoč na primer ugotovimo, da je pri matematiki, ko je v računu hrana, hiter in nezmotljiv kot kalkulator. Po drugi strani ni zmožen opraviti preprostega prenosa klica. V epizodi The Convict tako komentira trgovanje na podlagi notranjih informacij: »Martina sem trikrat prosil, da mi razloži, za kaj so ga aretirali … zveni kot to, kar delam tu vsak dan.« Seveda se je porodil sum, da Kevin sploh ni neumen. Ta sum se je le še okrepil, ko je kupil lokal, čim je bil odpuščen.

2. Creed Bratton ni Creed Bratton

The Office
Foto: on imdb

Creed Bratton v pisarni skrbi za zagotavljanje kakovosti. Razen tega je precejšen čudak s tako pestrim naborom bizarnih izjav, da naslednji dve sprva sploh ne izstopata: »Noben nekaznovano ne krade Creedu Brattonu. Zadnji, ki je to storil, je izginil. Njegovo ime: Creed Bratton,« in »Creed Bratton ni še nikoli bankrotiral. Ko je Creed Bratton v težavah, prenese dolg na Williama Charlesa Schneiderja.«

Vse skupaj dobi nekoliko zlovešči pridih, ko v epizodi Denar Creed pokaže potni list z imenom William Charles Schneider. Kaj je storil s pravim Creedom? V luči tega je dejstvo, da je po drugi fanovski teoriji na lovu za pošatjo iz Loch Nessa, postranskega pomena.

3. Cela pisarna trpi za zastrupitvijo z radonom

The Office
Foto: on imdb

Radon je naravni radioaktivni plin. V seriji predstavnik kadrovske Toby večkrat omeni, da bi morali v pisarni testirati radon. Ker ga seveda (z Michaelom na čelu) ignorirajo, do tega ne pride. Po tej teoriji je v zraku toliko radona, da škodi možganom uslužbencev. Še posebej, če si serijo gledal večkrat, se boš verjetno strinjal, da se v Dunder Mifflinu v Scrantonu vsako sezono vedejo bolj nenavadno. Ta teorija razloži tudi, zakaj Michael Scott po selitvi v Colorado deluje bolj »normalno«.

4. Dwight ne razlikuje med fikcijo in resničnostjo

The Office
Foto: on imdb

Dwightova zelo značilna in specifična naivnost ga je ponesla med favorite gledalcev. Zanjo je kriva amiška vzgoja – nekoč omeni, da kot otrok ni smel gledati filmov. V nekatere nadnaravne stvari zato verjame, kot bi vanje verjel otrok. Ko pisarno obišče impersonator Benjamina Franklina, je zaradi Dwightove nejevere deležen izčrpnega izpraševanja. Dwight hitro nasede tudi Jimovi ukani, da se spreminja v vampirja, in je zgrožen, ko sodelavci izgovarjajo Mrlakensteinovo ime.

5. Toby je scrantonski davilec

The Office
Foto: on imdb

V poznejših epizodah curljajo v ospredje podrobnosti o zločincu, poznanem kot Scranton Strangler, ki davi nedolžne žrtve. Gledalci so opazili, da v epizodi Viewing Party, ko je televizijski prenos policijskega lova, v pisarni Toby manjka. Pozneje ga ni na spregled niti na Gabeovi zabavi. V zadnji sezoni je sicer za krivega spoznan mož po imenu George Howard Skub, Toby pa je na sojenju porotnik. A spomnimo se, da Toby zelo rad govori o podrobnostih primera in ne verjame, da je Skub kriv. Scrantonski davitelj prvič udari, ko Pam, Tobyjeva simpatija, z Jimom dobi otroka. Tu je še dejstvo, da Toby piše detektivski roman, noče v cerkev (ko pa vstopi, na boga zavpije, zakaj je do njega hudoben) in proti koncu tudi obišče Skuba v zaporu. Slednji ga poskusi zadaviti. Je možno, da je Tobyja vest tako žrla, da je šel zločin priznat po krivo obsojenem?

6. Michael Scott je genij

The Office
Foto: on imdb

Michaelu uide skoraj preveč neumnosti, da bi verjeli, da je zanalašč. Prvič nas preseneti v epizodi The Client, ko navidez nesmiselni pristopi k sestanku s stranko vodijo do uspeha. S prebrisano finto prisili v obisk Jima in Pam, zaposli konkurenta Dannyja Cordraya in večkrat podobno preseneti. Neka teorija predpostavlja, da mu je po desetletjih monotonosti služba presedla in se s pretvarjanjem, da je idiot, kratkočasi. Michael sam prizna, da ponavlja frazo »That’s what she said,« da bi sprostil sodelavce. Kljub marsikateri izrečeni bedariji in drugim lapsusom manj znane besede večkrat uporabi pravilno in brez oklevanja. Je res tak ali nas skupaj s sodelavci vleče za nos?

7. Michael Tobyja ne mara, ker je ločen

The Office
Foto: on imdb

Če bi verjeli Michaelu, je Toby najbolj nizkotno bitje, ki je kdaj stopilo v pisarno. V epizodi Counseling izvemo, da je ločitev staršev nanj močno vplivala in da njegova potreba po tem, da je ljudem všeč kot šef, izhaja iz njegovega odnosa z očimom. Do Tobyjeve hčerke je Michael izredno prijazen. Možno je, da ga motijo ločeni očetje.

8. Bob Vance promovira podjetje

The Office
Foto: on imdb

Bob Vance se vsakič predstavi kot »Bob Vance, Hladilni sistemi Vance.« Njegovo podjetje je v isti zgradbi kot Dunder Mifflin. Bob naj bi se zavedal marketinškega potenciala dokumentarca in svojo prisotnost izkoristi za brezplačno oglaševanje.

9. The Office, Parks & Rec, Dexter obstajajo v istem fikcijskem svetu

The Office
Foto: on imdb

V šesti sezoni podjetje Dunder Mifflin odkupi podjetje Sabre, ki v glavnem prodaja tiskalnike. Izdelki podjetja se pojavijo tudi v seriji Dexter, ki se odvija v Miamiju, sedež Sabra pa je v Tallahaseeju (prav tako Florida). Vidimo jih še v Parks & Rec, ki naj bi bila spin-off serija The Office, preden so koncept zavrnili.

10. Ustvarjalci dokumentarca so investirali v Dunder Mifflin

The Office
Foto: on imdb

Teorija, da je snemalna ekipa v dokumentarcu videla tak potencial, ni tako za lase privlečena. Marsikdo se čudi uspešnosti podjetja z zaposlenimi, kot so Kevin, Creed, Meredith in šefom, kot je Michael. Po tej teoriji naj bi ustvarjalci dokumentarca kupovali papir in se tako izognili nevarnosti, da se snemanje prekine.

11. Pisarna je pekel

The Office
Foto: on imdb

Po eni izmed teorij naj bi bila pisarna pravzaprav pekel (v stilu The Good Place). Vsaj za Stanleyja, ki po mnenju nekaterih oboževalcev ni zares preživel infarkta in zdaj živi v svoji različici pekla ali vic. Vemo, da se Stanley v pisarni odklopi, ne mara Michaela in komaj čaka, da gre domov. Kakšen stres mu predstavlja delovno mesto, vidimo v dvodelni epizodi Stress Relief. Je imel po tvoje dovolj afer, da je obsojen na delovišče?

Niki Hüll

Novinar

Prejšnji članekModni nasveti za valeto
Naslednji članekOcena filma: Duše otoka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.