Najboljše nemške serije, ki jih lahko gledaš v tem trenutku

Najboljše nemške serije
Najboljše nemške serije

Odkar je pretočno predvajanje takorekoč zamenjalo klasično televizijo, so lažje dostopne tudi vsebine tuje televizijske produkcije (poleg tradicionalno razširjene angloameriške). Tuje serije, ki so na platformah, imajo navadno na razpolago podnapise v vsaj nekaj jezikih. Če za primer vzamemo nemške serije in nadaljevanke, ki bi jih še pred desetletjem naključno zasledili med brskanjem po kanalih, so te danes dostopnejše in privlačnejše, tako za tiste, ki bi se ob kvalitetni zabavi radi naučili jezika, kot za vse ostale. V nadaljevanju je nekaj najboljših in najbolj priljubljenih nemških serijviel Spaß!

1. Dark

Jonas, protagonist serije Dark
Foto: on IMDb

Znanstvenofantastični triler je prva Netflixova nemška serija, ki se je s tremi sezonami zapisala med najbolj priznane 21. stoletja. Naslovna temačnost pricurlja v ospredje, ko začnejo v nemškem mestecu Winden izginjati otroci. Preplet družinskih in generacijskih trenj s potovanjem po času in splošno grožnjo usodi sveta nekoliko spominja na kvalitete, ki so prispevale k popularizaciji serij, kakršna je Stranger Things. Vsekakor pa je Dark samozadostno bingeworthy.

2. Babylon Berlin

Foto: on IMDb

Serija je premiero doživela na nemškem kanalu Sky 1. Ustvarjalci so si kot ozadje za poigravanje z neo-noir žanrom izbrali Berlin proti koncu Weimarske republike, leta 1929. Takrat so se iztekala hedonistična dvajseta, ki jim je za ovratnik dihal vzpon nacizma. Sredi te socialno-politične sivine moči združita inšpektor Rath in nadobudna inšpektorica ter hčer noči Charlotte Ritter.

3. Unsere Mütter, unsere Väter

Foto: on IMDb

Miniserija, ki bi jo prevedli v »Naše matere, naši očetje«, je v angleškem prevodu izšla pod naslovom Generation War. V treh enoinpolurnih delih se pet nemških prijateljev, starih okoli dvajset let, prebija skozi drugo svetovno vojno. Kritiške reakcije na prikaz zgodovinske krivde so bile deljene.

4. How To Sell Drugs Online (Fast)

How to Sell Drugs Online (Fast) je nemška serija na Netflixu
How to Sell Drugs Online (Fast) je nemška serija na Netflixu Foto: on netflix

V naslovu samorazlagalno serijo je navdihnila resnična zgodba Maximilliana Schmidta iz Leipziga, ki je bil za nezakonite dejavnosti obsojen na sedem let zapora. Srednješolec Moritz v fikcijskem Rinselnu začne na spletu prodajati ekstazi, da bi dobil nazaj bivšo. Zgodba opozarja na to, kako hitro malim podjetjem z rastjo posla uhajajo vajeti … še posebej, če je posel zakonsko sporen.

5. Das Boot

Foto: on IMDb

Das Boot je serijsko nadaljevanje istoimenskega filma iz leta 1981. V razponu treh sezon dogajanje preskakuje med kopnim in morjem, kjer spremljamo posadko podmornice U-612. Raznolikost, ki jo vnaša krajevna dvojnost, nadgrajujejo še večjezični dialogi. Ustvarjalci so snov črpali iz knjige Lotharja-Güntherja Buchheima, ki prav tako sliši na naslov Das Boot (1973).

6. Barbari

Barbaren, prizor iz serije
Foto: on IMDb

V pričujočem izboru je očitna nemška afiniteta do historične drame – a v Barbarih so šli vse do Rimljanov. Napetost narašča okoli vprašanja, ali lahko germanska plemena uspešno združijo moči in se znebijo spon imperija. Med že tako težko združljivimi vročekrvnimi Germani se najdejo še tisti, ki koristoljubno navijajo za osvajalca.

7. Dogs of Berlin

Foto: on IMDb

Vodilna moža prve Netflixove nemške serije za Darkom sta policista. Prvi je bivši neonacist in hazarder, drugi pa turški Nemec, ki je za nameček še gej. Skupaj sta prisiljena raziskovati umor v prestolnici. Kot da trenj ni dovolj, so med osumljenci tudi člani berlinske mafije.

Niki Hüll

Novinar

Prejšnji članekNajbolj pričakovane videoigre do konca leta 2023
Naslednji članekNove raziskave roverja Curiosity na Marsu spet razkrile nove zanimivosti Rdečega planeta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.