Najboljši filmi leta 2021

Leto 2021 je v filmski industriji znova zaznamoval koronavirus, saj so studiji konkretno zmanjšali čas, ki so ga filmi preživeli v kinodvoranah. Nekateri izmed njih so filme istočasno dali na svoje pretočne storitve, kot je to naredil Warner Bros, nekateri pa so jih znova prestavili v naslednje leto, kot v primeru Paramounta in Top Gun: Mavericka. Vseeno smo videli kar nekaj odličnih filmov. Kateri so torej najboljši filmi preteklega leta?

Spider-Man: No Way Home (Spiderman: Ni poti domov)

Daleč najbolj finančno uspešen film preteklega leta je najbolj znan Marvelov junak. Zadnji del trilogije »doma«, ki sta jo skupaj naredila Sony (ki si lasti pravice Spidermana) in Disney (lastnik vseh ostalih Marvelovih superjunakov) združi tri generacije filmov o sosedskem superjunaku, a ne pozabi na zgodbo. Tom Holland in Zendaya končno preideta v ospredje, medtem ko Willem Dafoe v vlogi zlikovca znova spomni, zakaj velja za enega najboljših igralcev 21. stoletja. Definitivni »crowd pleaser« letošnjega leta.

SPIDER-MAN: NO WAY HOME - Official Trailer (HD)

Don’t Look Up (Ne glej gor)

Komična satira Adama McKaya, ki se je v preteklosti proslavil s The Big Short in Vice (Veliko potezo in Možem iz ozadja) je nastala pod taktirko Netflixa. V glavnih vlogah igrata Leonardo DiCaprio in Jennifer Lawrence. Poleg njiju v filmu nastopajo tudi Cate Blanchett, Merly Streep, Jonah Hill in mnogi drugi. Film na zelo komičen in žal tudi realen način predstavi, kako bi svet reagiral na novico, da bo v šestih mesecih Zemljo najverjetneje uničil velik komet. Gre seveda za alegorijo na svetovni odziv na globalno segrevanje, z dodatnimi kritikami o odzivu na koronavirus, ameriški politiki in ustvarjalcih tehnoloških gigantov.

DON'T LOOK UP | Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence | Official Trailer | Netflix

The Power of the Dog (Moč psa)

Režiserka Jane Campion se po več kot desetletni odsotnosti na velikem platnu vrača z Netflixovim vesternom, narejenem po romanu Thomasa Savagea Moč psa. V glavni vlogi Phila Burbanka blesti Benedict Cumberbatch. Poleg njega v filmu najdemo tudi Kristen Dunst, Jesseja Plemonsa in Kodi Smit-McPheeja. Zgodba, postavljena v zgodnje 20. stoletje, govori o mladeniču, ki se med poletnim premorom študija vrne na domači ranč, kjer njegovo novoporočeno mater nadleguje očimov brat. Film na zanimiv način kritizira idejo moškosti in kaj ta pomeni.

The Power of the Dog | Official Trailer | Netflix

Dune (Dune: Peščeni planet)

Novo priredbo znanega romana Franka Herberta je mojstrsko režiral Denis Villeneuve. Gre za odličen film, poln izjemnih vizualnih prizorov, kar je za Kanadčana že skoraj stalnica. Čeprav naj bi šlo za priredbo, je to le polovičen film, saj drugi del prihaja čez dve leti. V glavni vlogi blesti Timothee Chalamet kot Paul Atreides, ki ga Villeneuve obkroži z igralci, kot so Jason Momoa, Josh Brolin in Oscar Isaacs. Znanstvenofantastični roman iz leta 1965 je bil eden izmed glavnih navdihov Vojne zvezd. Sedaj več kot pol stoletja kasneje je izšel film, ki pomete z zadnjimi 8 filmi znane sage.

Dune Official Trailer

The Last Duel (Zadnji dvoboj)

Eden od dveh filmov Ridleya Scotta v letu 2021, ki so ciljali na največje nagrade. V obeh prav tako igra Adam Driver. Med njima je le ena razlika, ta je neprimerno boljši. Edina stvar, ki je v Hiši Gucci boljša, je Jared Letova avdicija za Super Maria. Scott zgodbo o zadnjem obračunu v Franciji predstavi s treh različnih perspektiv in tako naredi svojo verzijo Rashomona. Poleg Driverja v glavnih vlogah nastopata Matt Damon in Jodie Comer, v stranski se pojavi tudi Ben Affleck. Scenarij so napisali Damon, Affleck in Nicole Holofcener, vsi trije nagrajeni in z oskarjem nominirani scenaristi.

The Last Duel | Official Trailer | 20th Century Studios

West Side Story (Zgodba z zahodne strani)

Eden od dveh filmskih muzikalov na seznamu. To posodobljeno verzijo filma iz leta 1961 in muzikala, ki je nastal v sodelovanju legend Jeroma Robbinsa, Leonarda Bernsteina in Stevena Sondheima je režiral Steven Spielberg, zato ni presenečenje, da je film odličen. V zgodbi, ki jo je navdihnila Shakespearova klasika Romeo in Julia, spremljamo prepovedano ljubezen, ki se razvije med Portoričanko Mario, ki jo sorodstvene vezi vežejo s tolpo Morskih psov, in pripadnikom nasprotne tolpe Jetsov Tonyjem. V glavnih vlogah blestita Ansel Elgort in Rachel Zegler.

Steven Spielberg's "West Side Story" | Official Trailer | 20th Century Studios

Tick, tick…BOOM! (Tik, tik … Bum!)

Režiserski prvenec Lina-Manuela Mirande, ustvarjalca znanega muzikala Hamilton, je drugi filmski muzikal na našem seznamu. Biografski film govori o življenju znanega pisca muzikalov Jonathana Larsona, ki je napisal istoimenski muzikal in bolj znani muzikal Rent, potem pa tragično umrl. Larsona upodobi Andrew Garfield, ki ponovno pokaže, zakaj velja za enega boljših igralcev generacije. Ni naključje, da je poleg Cumberbatcha eden izmed glavnih treh favoritov za najboljšega igralca. Film je odličen, a Garfieldova predstava ga ponese v višave najboljših filmov leta.

tick, tick...BOOM! | Official Trailer | Netflix

Belfast

Film o odraščanju v Belfastu je napisal in režiral Kenneth Branagh. Deloma biografski film, ki se odvija ob koncu 60. let, govori o 9-letnem Buddyju in njegovi družini. Črno-bel film bo zaradi svojega videza in družinske tematike marsikoga spomnil na Romo Alfonsa Cuarona. Gre za izjemno osebni film severnoirskega ustvarjalca, ki z njim spomni, da je zmožen več kot le režiranja adaptacij romanov Agathe Christie in različnih Disneyjevih filmov.

BELFAST - Official Trailer - Only In Theaters November 12

Kaj pa ostali?

V preteklem letu so izšli tudi zelo dobri filmi, kot so King Richard, The Green Knight, Spencer in drugi, ki jih nismo uvrstili na seznam najboljših. Medtem pa nekateri izmed boljših filmov leta 2021 k nam pridejo šele v naslednjem letu. Med njimi sta težko pričakovana Licorice Pizza Paula Thomasa Andersona in Red Rocket Seana Bakerja, ki se je pred nekaj leti proslavil s filmom Projekt Florida.

Prejšnji članekJeffrey Epstein in njegovi znani prijatelji
Naslednji članekZabubljena Ane Marwan je za na glavno polico

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.