Zabubljena Ane Marwan je za na glavno polico

Zabubljena Ane Marwan je roman, ki je izšel pri Beletrini. Četudi njen opis govori zgodbo o Riti, je ona tista, ki opazuje in zapisuje ter nam s tem govori zgodbo. Knjiga je razdeljena na dva dela, kjer prvi deluje kot prva stopnja osebe in drugi kot zaključna faza ali pa vsaj tista pred samim zaključkom. Avtorica je svoj prvi roman napisala v nemščini z naslovom Der Kreis des Weberknechts, zdaj je z Zabubljeno nagovorila še slovenske bralce.

Zabubljena Ane Marwan je pravilo z željami

Včasih se pred bralcem znajdejo knjige, s katerimi odlaša in ko jih končno prebere, mu je žal, da jih ni že prej. Do tistega prvega branja bi jo lahko brez prvotnega obotavljanja zdaj prebral že večkrat. In Zabubljena je ravno taka – spodbudnica žalosti, ker je nisem prebral že prej in veseljakinja, ker sem jo prebral. Ana Marwan si za protagonistko izbere punco Rito, mlado dekle, ki je sprva predstavljena skozi oči drugih. Piše o Ježu, starejšemu gospodu, s katerim splete pristen odnos. Kot se v naši družbi spodobi, je odnos obsojen na propad, saj se enostavno predvideva, da gre za spolno slast starejšega moškega. In prav ta prvi del je tisti, ki je pri meni zaslužen, da bo knjiga na »ta pomembni« polici.

Rita se razvija počasi in ni prepričana, v kaj. Še bolj kot sebe opazuje okolje, v katerem išče svoje mesto. Pogled usmeri na gospoda Ježa, o katerem meni, da bi ji lahko bil na njeni poti v pomoč. Opazuje ga in secira. Kar uide očesu, zapolni domišljija, njuno prepletanje pa je tako tesno, da ju je kmalu težko ločiti. Jež se vivisekciji sprva upira, počasi pa mu ta vse bolj godi, meni Rita. Pisanje o Ježu je njena naloga, ki jo vestno izpolnjuje. Kdo ji jo nalaga, ostaja dolgo nejasno, kakor tudi, ali je v instituciji, kjer deluje, zaprta, ali pa je tam zaposlena. Ministrski oddelki se spreminjajo v bolnišnične in spet nazaj. Kot Rita sama tudi njihova podoba nima trdnih meja, razvidnega smisla. Paradoksno pa je njen pogled oster in jasen, ko ga vrže na svet, ljudi in vezi med njimi, ki se spletajo in razpletajo v vsakdanu.

Ana Marwan se loti pripovedovanja na precej premeten način. O strukturi besed in načinu samega pisanja nekoliko kasneje, a kar je segalo globoko, je njeno razumevanje Ježa. Ločenec srednjih let, ki ve, kaj je prav in se močno zaveda, da prav ni vedno tisto, česar si želimo. Zgodba o Ježu in Riti, ki se lahko bere kot ljubezenska zgodba o tistem paru, ki je ušel, čeprav se zdi ta še najmanj resničen način.

Opisovanje dveh različnih oseb, ki sta morda ena in ista oseba, ločena dvajset in nekaj let med seboj. Mladost, ki si želi in misli, da ima vse na pladnju, a hoče še več. Je naivna in nezanesljiva. Starost, ki je bila nekoč taka, a jo je življenje naučilo in skesalo. Ve, kaj je prav in kaj je narobe. Prav zato si ne pusti užitkov, ki jih družba še kako prezira. Zaradi čudovitosti pripovedovanja in stalne prisotnosti navdušenja in želje na eni ter želje in dvoma na drugi.

Zabubljena: Ana Marwan, založba Beletrina, 212 strani.

Bogatost jezika je eden glavnih adutov Zabubljene

Mnogi stavki so dolgi in prelepi, včasih zapleteni za branje, a to le polepša bralsko izkušnjo. O tem ni nikakršnega dvoma. Poznam kar nekaj oseb, ki si podčrtujejo lepe citate in Zabubljena jih ima kar nekaj. Jezik je bogat in pristen, za svežega bralca bi znal pomeniti vrata v branje jezikovno nekoliko zahtevnejših besedil. Drugi del knjige je pojasnitev besedila v kurzivi in samega začetka knjige, kjer ugotovimo, kaj to sploh je. Pisanje Rite o teh dogodkih v smislu terapije ali dejanskega pisanja, ta del je nepojasnjen.

Morda avtorica nekoliko prepušča bralčevemu razumevanju vsega, kar je prebral. Odnosi med ljudmi, napredovanje v službi, življenje v okvirjih, nerazumevanje neznanega in konservativni družbi nepravega. Mnogo teh primerjav lahko vlečemo in morda, ampak res morda, najdemo pravi namen avtoričinega pisanja. Gre zgolj za zgodbo ali delno avtorski prikaz vloge v pisarniški službi oziroma »9 to 5« ideji za osebo, ki je umetnica. Tudi to je lahko.

Zabubljena je jezikovno in strukturno bogato delo Ane Marwan, ki nam lahko pove marsikaj. Skozi ironijo in subtilen humor izvemo, kar je družbi nepriljubljenega. Preko okvirov ustaljenega ponovno začutimo slo po nečemu, kar bi si želeli. Skačemo iz stavka v stavek v knjigi in če je Rita zabubljena v besedah, smo bralci z veseljem zabubljeni v besedah Zabubljene.

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajboljši filmi leta 2021
Naslednji članekBrezplačna zaščita zaslona pametne ure Huawei Watch GT 3
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.