Ocena filma: Črni telefon

Črni telefon je še ena v vrsti kakovostnih grozljivk leta 2022
Črni telefon je še ena v vrsti kakovostnih grozljivk leta 2022 Foto: on blackphone

Črni telefon (The Black Phone) je grozljivka režiserja Scotta Dericksona. V glavnih vlogah zaigrajo Ethan Hawke, Mason Thames in Madeleine McGraw. Gre za zgodbo serijskem morilcu iz 70. stoletja, ki v predmestju Denverja preži na otroke. Črni telefon je še eden v vrsti filmov, ki prikazuje kakovost grozljivk/srhljivk leta 2022.

Črni telefon vrača Scotta Dericksona v žanr grozljivke

Režiser Scott Derickson je pred skoraj dvemi desetletji požel dobršno mero navdušenja, ko je posnel film Hudič v Emily Rose (The Exorcism of Emily Rose). Leta 2008 je režiral predelavo filma Dan, ko je obstala Zemlja (Day the Earth Stood Still) in za nadaljnja štiri leta poniknil. Vrnil se je v velikem slogu, saj je leta 2012 izšla ena najboljših grozljivk vseh časov. Poguba oziroma Sinister v izvirniku je delo prijateljev, Scotta Dericksona in C. Roberta Cargilla, sodelujeta tudi pri tokratnem filmu. Po večletnem odmoru od režiranja grozljivk, filma Reši nas hudega ni vredno omenjati, se je lotil Marvelova Doktor Stranga. Pet let smo čakali in že ime režiserja in scenarista Cargilla je bil dovolj velik razlog za ogled. Dejstvo, da je lahko ta film posnel zato, ker je zavrnil režiserski stolček v filmu Doktor Strange v Multivesolju norosti, je prečudovita novica v smislu puščanju režiserjem snemanje njihovega filma.

Ko nekdo posname tak film, kot je Poguba, je vredno čakati na njegovo naslednje delo (poglejmo primer M. Night Shyamalana). In ko se izve, da bo serijskega morilca, ki preži na otroke, igral Ethan Hawke? Čaka se samo še ogled.

Črni telefon je primerna zmes trilerja, grozljivke in paranormalnega
Črni telefon je primerna zmes trilerja, grozljivke in paranormalnega Foto: on blackphone

Črni telefon je dokaj preprosta zgodba

Trinajstletnega Finneya v predmestju Denverja ugrabi serijski morilec in ga zaklene v sobo, kjer na steni stoji telefon. Kdor si pred ogledom filma ni ogledal napovednikov ne bo pričakoval določenih segmentov. Mnogi filmi, nenazadnje Moški, paranormalnega aspekta ne znajo kakovostno implementirati zaradi različnih razlogov. Črni telefon ni tak, saj je temelj filma dodobra zacementiran in ne pusti niti odstotka slabe izpeljave. Razmerja likov so odlično razdelana, življenje sestre Meg in brata Finneya (McGraw in Thames) je težko in naporno. Vse od alkoholičarskega in nasilnega očeta do pretepanja v šoli, kjer slednje velja le za Finneya. Njun odnos med seboj nosi prvo polovico filma, drugo polovico pa njun igralski talent, ki celoten film postavi na ramena in zlahka popelje preko cilja na mestih za medaljo. Morgan Thames in Madeleine McGraw sta v svojih vlogah odlična, jeziček na tehtnici pa še bolj nagneta v smer kakovosti otroških igralcev.

Mason Thames in Madeleine McGraw sta mladi zvezdi filma Črni telefon
Mason Thames in Madeleine McGraw sta mladi zvezdi filma Črni telefon Foto: on blackphone

Film postopoma zvišuje napetost in pri tem strpno vzpostavlja razmerja moči in tudi paranormalnega. Skozi vez z očetom in preminulo mamo lahko gledalci najdemo nekaj malih nasvetov in sledi za tretji del filma. Več žrtev kot ugrabi, bolj nestrpno pričakujemo nadaljevanje filma. Tu nastopi Ethan Hawke kot zamaskirani serijski morilec (The Grabber) in ponudi srhljivo predstavo v najboljšem smislu te besede. Črni telefon se ne ukvarja z vprašanjem njegovih namenov in predzgodbe, ampak nam ponudi le srhljivega morilca. Tokrat z masko!

Že dolgo ni bilo kakovostnega morilca z masko, ki je prav tako velik del osebnosti, kot osebnost sama. Prilagaja se njegovemu razpoloženju in če smo nekoliko simbolični predstavlja alegorijo alkoholičarskega in nasilnega očeta, kjer otroka ne vesta, katero razpoloženje bo oblekel oče po prespani noči pitja. Ker se morilca tako dejansko ne vidi, je pomembno, da vse prinese z glasom in podobo. Ker gre za Ethana Hawka, tu ni skrbi temveč zgolj uživanje v odlični igri.

Ethan Hawke v filmu Črni telefon vrača morilca z masko
Ethan Hawke v filmu Črni telefon vrača morilca z masko Foto: on blackphone

Ko Črni telefon predstavi telefon se prične tisto kar film v začetku zelo na hitro ošvrkne, saj smo takrat pozorni na trenutke, ki jih v novejših filmih ne vidimo pogosto. Paranormalni trenutki so narejeni všečno in implementirani tako, kot bi si želeli – brez večjega začudenja. Jump-scare trenutki se gradijo postopoma in niso povlečeni iz najtemnejših trenutkov in z dodano pomočjo zvoka. Ni jih veliko, a ko nastopijo, so učinkoviti in filmu primerni. Grotesknih prizorov ni veliko, a je tudi tu zgodba ista, kot pri strašljivih prizorih. Ko nastopijo, nosijo svojo vlogo. Film si je svoj rejting R prislužil predvsem s kletvicami, ki so pogosto prav bizarno smešne in poskrbijo za nekaj zabavnih trenutkov v prvi polovici filma.

Črni telefon je film vreden ogleda

Črni telefon je grozljivka, srhljivka ali triler, odvisno od našega dojemanja sivega območja vsakega od žanrov. V prvi vrsti je kakovosten film, ki pokaže kako dobri so ti žanrski filmi v letu 2022. Scott Derickson in C. Robert Argille sta ustvarila napet in srhljiv film, ki je v svoji osnovi zelo preprosta zgodba. Črni telefon je že videna zgodba, ki je izpeljana na visoki ravni.

Black Phone - trailer

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Črni telefon
Prejšnji članekZakaj nas vročina naredi zaspane?
Naslednji članekThe Umbrella Academy se vrača s četrto in zadnjo sezono

Urednik portala Student.si

ocena-filma-crni-telefonČrni telefon (The Black Phone) je grozljivka režiserja Scotta Dericksona. V glavnih vlogah zaigrajo Ethan Hawke, Mason Thames in Madeleine McGraw. Gre za zgodbo serijskem morilcu iz 70. stoletja, ki v predmestju Denverja preži na otroke. Črni telefon je še eden v vrsti filmov,...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.