Ocena filma: Parazit

Južno-korejski režiser Bong Joon-Ho se po dveh mojstrovinah Okja in Ledeni vlak vrača z enim najboljših filmov tega leta.

Filmi iz Južne Koreje

Že dolgo vemo, da premorejo filmi iz Azije ogromno kakovosti, ki pa jo zadnja leta na nov nivo vzdiguje Južna Koreja. Letos je to film Parazit, ki je bil zmagovalec festivala v Cannesu. Tako film Korejci pošiljajo v boj za nagrade Oskar, ki jo bo najverjetneje tudi dobil.

Zrcalo družbe
Zrcalo družbe.

Film je predvsem družbena kritika, ki cilja na razlike med bogatimi in revnimi. Prikaže jih čisto tako kot je, brez olepševanja. Manjši minus, ki ga ta film ima je to, da so ljudje neverjetno zaupljivi. Ampak po ogledu že nič koliko korejskih filmov očitno taki pač so.

Bogastvo ni vse
Bogastvo ni vse.

Več žanrski film

Uveljavljen ne le kot najboljši režiser v svoji domovini ampak eden najboljših režiserjev na svetu. To se pri tem filmu opazi, ko v prvih deset minutah misliš, da gledaš komedijo nato dramo, potem triler in grozljivko in spet triler. Odlično krmarjenje med žanri je tisto, kar temu filmu da zmožnost prilagajanju čisto vsakemu gledalcu. Stvari, ki se gledalcu na začetku morda zdijo čisto nepomembne dobijo v zaključku filma svoj pomen, ki zgradi celoto.

Revna družina
Revna družina

Scenarij je napisan vrhunsko in da filmu kakovost, ki kar skače iz ekrana. Revna družina se na mnogo načinov bori za preživetje in ko se jim ponudi priložnost za nekaj več jo izkoristijo. Držijo se je kot klopa in je ne spustijo, pa naj stane kar hoče.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Režija
Družbena kritika
Scenarij
Kakovost žanrov
Prejšnji članekKonec sage o družini Janković?
Naslednji članekEnriqueja Iglesiasa v Zagrebu ne bo!

Urednik portala Student.si

ocena-filma-parazitEden najboljših filmov tega leta in resen kandidat za nagrade. Režiser Bong Joon-Ho še enkrat pokaže svoje vrline in dokaže, da je eden najboljših režiserjev našega časa. Odličen film, ki nepredvidljivo, a odlično skače med žanri. Film ni le vreden ogleda, ampak si ga moraš ogledati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.