Ocena filma: Pes

Pes je najbolj pričakovani film leta za vse oboževalce hišnih ljubljenčkov. Channing Tatum igra v vlogi nekdanjega vojaka Briggsa, ki mu je dodeljena skrb za psičko Lulu. Belgijska ovčarka je pripadala umrlemu članu njegove enote, zdaj pa jo mora odpeljati na njegov pogreb. Travmatizirana zaradi bitk se morata naučiti sobivati drug z drugim. Film Pes je tako zgodba o človeku in njegovem najboljšem prijatelju, obenem pa osebna izpoved Tatuma, ki je pred kratkim izgubil psičko po imenu Lulu. Od tod tudi navdih za film Pes.

Pes je izredno prisrčen in pristen film

Briggs (Channing Tatum) je nekdanji vojak, ki je bil večkrat odposlan na misije v Bližni vzhod. Željan je vrnitve nazaj, a ga pri tem ovira možganska poškodba, ki jo je prejel pred leti. Ko izve, da je v avtomobilski nesreči umrl njegov prijatelj in član enote, se odpelje na njegov pogreb. Kmalu zatem v želji, da bi dobil dovolilnico za ponovni vpoklic, ugotovi svojo naslednjo nalogo. Psičko Lulu mora odpeljati na pogreb njenega lastnika na drug konec države. Sledi pustolovščina, ki bo spremenila oba – tako vojaka kot kosmatega demona.

Channing Tatum in Lulu v filmu Pes pokažeta bistvo vezi človeka in psa
Channing Tatum in Lulu v filmu Pes pokažeta bistvo vezi človeka in psa

Eden najbolj pričakovanih filmov Pes iz enega preprostega razloga. Film Pes govori o prisrčnemu psu, ki v sebi skriva veliko žalost. In ker ljudje radi pogledamo lep, srčen in simpatičen film, kjer imajo glavno vlogo psi. To je bil v zadnjih letih predvsem Togo, še pred njim pa navdušenje nad haskiji (Osem ujetih, Snežni psi, Balto,..). Nekoliko je take filme oziroma navdušenje nad njimi okrnil Klic divjine, kjer je bil pes računalniško animiran. To se ni obneslo in še dobro, da so to ugotovili ustvarjalci filma Pes. Gre za precej osebno zgodbo glavnega igralca, producenta in sorežiserja Chaninnga Tatuma, ki je pred tremi leti izgubil svojo psičko Lulu. Prav v njej je našel tudi navdih za ta film.

Kanček pihanja na dušo Ameriki ne ukrade bistva Psa

Psička Lulu je delovni pes K9. To so psi, ki vojake spremljajo na njihovih misijah in opravljajo zelo težka dela. Enake sledi na psihi pusti vojna tako na ljudeh kot živalih. Prav to sta Briggs in Lulu v filmu. Elitna vojaka, ki sta daleč od svojih stoičnosti, se znajdeta v enem vozilu s svojimi razlikami in problemi, ki ju pravzaprav združujejo. Pes blesti v spleteni vezi Lulu in Briggsa. Hvalospev o kužki – prelepi belgijski ovčarki – bi lahko začel danes in dvomim, da bi ga dokončal do konca leta. Je utelešenje človekovega najboljšega prijatelja in skozi zgodbo filma tudi prikaz vsega, kar psi čutijo. In ja, živali so čuteča bitja.

Njen »partner v zločinu« Channing Tatum pa pokaže daleč najboljšo vlogo v svoji karieri in obenem dokaže, da vlogi v Foxcatherju in Osovraženih 8 niso bile le izjema. Zadnja leta se dokazuje predvsem kot odličen producent. To je dokazal prav s tem filmom in dokumentarcem War Dog, ki je v svoji osnovi tudi temelj tega filma.

Channing Tatum v filmu Pes prikaže svojo najboljšo vlogo v karieri
Channing Tatum v filmu Pes prikaže svojo najboljšo vlogo v karieri

V filmu Pes najdemo zvrhano mero pihanja na dušo Združenim državam Amerike, predvsem njenim vojakom in poveličanje industrije, ki ne bi smela obstajati. Obenem pa so še bolj za lase privlečeni prizori s tistimi osebami, ki vojnih veteranov ne spoštujejo in omenjajo le njihovo vlogo v brezglavih invazijah po svetu. K sreči je v drugem prizoru tam že nadvse prisrčna Lulu, ki ukrade vsak prizor, v katerem se pojavi. Se spomniš vezi, ki jo je imel v filmu Jaz, Legenda Will Smith s svojo psičko Sam? Vse dobro tistega filma postavi v film Pes in imaš pravi film. 

Pes je film, poln srčnosti, dobrote, prijateljstva in spoznavanja bistva življenja. Zdi se mi, da s tem le opisujem vez med človekom in psom, kar je prav toliko res kot to velja za sam film. Channing Tatum in Lulu sta eden najbolj prisrčnih, smešnih, pristnih in tragičnih dvojcev, ki smo jim bili priča na filmskem platnu. Razen omenjenga film dokaj površno prikaže vse ostale zadeve, ki se jih loti, njegov konec pa je dobesedno razrezan na montažo, kar odvzame nekaj čara celotnemu filmu. 

PES | napovednik | V KINU OD 24. FEBRUARJA

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Pes
Prejšnji članekDva tedna življenja po vojaško
Naslednji članekZnanstveniki ugotovili letni čas padca meteorja, ki je povzročil izumrtje dinozavrov
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-pesPes je najbolj pričakovani film leta za vse oboževalce hišnih ljubljenčkov. Channing Tatum igra v vlogi nekdanjega vojaka Briggsa, ki mu je dodeljena skrb za psičko Lulu. Belgijska ovčarka je pripadala umrlemu članu njegove enote, zdaj pa jo mora odpeljati na njegov pogreb. Travmatizirana...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.