Ocena filma: Pr’ Hostar 2 ‰

Pr' Hostar 2 je nadaljevanje najbolj uspešnega slovenskega filma Pr' Hostar
Pr' Hostar 2 je nadaljevanje najbolj uspešnega slovenskega filma Pr' Hostar Foto: on pr hostar

Pr’ Hostar 2 ‰ je nadaljevanje slovenske mega uspešnice Pr’ Hostar iz leta 2016. Že mnogo let je minilo od tiste prve epizode Pr’ Hostar na YouTubu, najbolj uspešen slovenski film pa je po šestih letih prinesel še težko pričakovano nadaljevanje. So gaunarji, gurenci, planšarji in drugi redžepi dovolj za uspeh filma?

Pr’ Hostar, zasnovna ideja in nadaljevanje

Pred desetimi leti in pol je luč sveta na YouTubu ugledala prva epizoda Pr’ Hostar. Šestminutna epizodica je do danes nabrala preko 1,6 milijona ogledov, tri mala nadaljevanja in se prelevila v finančno najbolj uspešen slovenski film. Po šestih letih, odkar so ustvarjalci filma postali prave zvezde, se zdaj gaunarji vračajo v nadaljevanju. Pr’ Hostar 2 oziroma Pr’ Hostar 2 ‰ je eden najbolj pričakovanih filmov leta 2022, v veliki večini pa tudi nadgradnja prvega. Ima pa dve majhni pomanjkljivosti – visoka pričakovanja in dejstvo, da gre za Pr’ Hostar. Kljub temu uspe filmu Luke Marčetiča nadgraditi predhodnika, predvsem na račun višjega proračuna, ki da omenjenemu režiserju možnost, da pokaže svoje adute.

Goran Hrvaćanin, Mario Čulibrk, Dejan Krupić, Niko Zagode, Aljoša Armuš, Haris Raković, Mateja Terseglav, Miha Brajnik, Luka Marčetić in še kdo se vračajo v drugem delu gorenjske komedije. Scenarij sta napisala Hrvaćanin in Čulibrk, režiser pa je Marčetić. Kaj nam film predstavi? Kar nekaj piva in žganice je preteklo, odkar smo se nazadnje družili s svojeglavim osebjem hotela Pr’Hostar. Tedaj so zaposleni v boju za svoje službe uspešno združili moči in pregnali tako novega kupca kot tudi stiskaškega direktorja. Kaj se je zgodilo zatem? Jim je gorenjski biser uspelo spremeniti v cvetoči posel ali pa so jih prav po slovensko napadle notranje razprtije?

Pr' Hostar 2 bo navdušil oboževalce ekipe in prvega dela
Pr’ Hostar 2 bo navdušil oboževalce ekipe in prvega dela Foto: on pr hostar

Pr’ Hostar je nadgradnja prvega dela, a ne povsod

Pr’ Hostar ni bil dober film, je pa pri slovenskih gledalcih zadel marsikaj znanega in tudi to je kljubovalo uspehu filma. Seveda je pri tem pomagalo, da za njim stoji skupina prijateljev, ki je uresničila svoje sanje. S svojim primitivnim humorjem, povprečnim scenarijem in majhnim proračunom so spisali zgodovino slovenskega filma. Drugi del je v aspektu zgodbe na isti povprečni ravni, z izjemo nekaj smešnih prizorov pa je film precej bizarno manj smešen, kot prvi. Tiste prve epizode pač niso nikoli uspeli doseči, kar je pričakovano in tudi nič hujšega.

Da bi v zgodbi iskali neke simbolizme in sporočila je nesmiselno, saj svoje šale in zaplet Pr’ Hostar zgradi na stereotipih in predsodkih. Pogosto žaljivi in eksplicitni humor ne navduši do te mere, kot bi mnogi pričakovali. Kot pri prvem, izgubi se tista nasičenost in kakovost, ki je krasila epizodice pred desetimi leti. Celovečerni film v takem pogledu to ne more biti, vsaj ne tako, kot obstaja.

Kjer film nadgradi predhodnika je zagotovo proračun. Vidno je, da ima režiser Luka Marčetić na voljo mnogo več. Česa? Ja, praktično vsega. Film je, precej začuda, vizualno privlačen. Pr’ Hostar 2 ‰ je nekakšen nizkoproračunski Grand Budapest Hotel Wesa Andersona, le da s slovenskim humorjem. Čeprav traja uro in dvajset minut, ima trenutke, kjer se zdi, da nima rešitve. Že v drugem trenutku pa se nekje iz sosedove trte privije naslednji prizor, ki s prejšnjim nima neke povsem jasne povezave in tako iz filma ustvari manjšo raztresenost. Če pa bi se za trenutek spustili še v samo zgodbo, je povsem nejasna odločitev, da sta Jerč in Matevž potisnjena v ozadje zgodbe. Konec pa se zgodi hitro, nekoliko pod pričakovanji in brez pretiranega pompa. Jasno je le, da gorenjski biser pod Alpami ostaja.

Za oboževalce prvega dela bo Pr’ Hostar 2 povsem OK

Če bo uspešen, bi lahko kmalu pričakovali še tretji del, ki bi bil še bolj grandiozen. Pr’ Hostar 2 ‰ je nadgradnja prvega dela, ki pa še dodatno izgubi stik s pristnostjo, ustvarjeno pred desetimi leti. Ekipa si zasluži vse čestitke, saj še vedno ustvarjajo slovensko uspešnico, ne glede na njeno kakovost in v kina privabljajo na tisoče gledalcev.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Pr' Hostar 2 ‰
Prejšnji članekNaj te srhljive serije pripravijo na Noč čarovnic
Naslednji članekAsta Vrečko ob dnevu reformacije: »Kadar prilaščanje javnega prestopi meje, se rodi odpor«

Urednik portala Student.si

ocena-filma-pr-hostar-2-%e2%80%b0Pr' Hostar 2 ‰ je nadaljevanje slovenske mega uspešnice Pr' Hostar iz leta 2016. Že mnogo let je minilo od tiste prve epizode Pr' Hostar na YouTubu, najbolj uspešen slovenski film pa je po šestih letih prinesel še težko pričakovano nadaljevanje. So gaunarji, gurenci,...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.