Ocena filma: Space Jam 2

Space Jam: Nova Legenda je še eno v vrsti nadaljevanj, ki pa stori nekaj popolnoma norega. LeBron James mora rešiti svojega sina in na milijone ljudi, pri tem pa mu bodo pomagali znani risani junaki, ki so nekoč pomagali Michaelu Jordanu. Nadaljevanje košarkarsko legendarnega Spaca Jama bi moralo navdušiti vsakega poznavalca košarke, a stori še nekaj več. Je dejansko boljši kot predhodnik?

Nadaljevanje, ki je boljše od predhodnika?

Pred petindvajsetimi leti je luč sveta ugledal Space Jam z Michaelom Jordanom v glavni vlogi. Ob njemu so se pojavili še Bugs Bunny, Daffy Duck, Lola in ostali junaki Looney Tunes sveta. Vloga negativcev oziroma ekipe Monstars je pripadla zvezdnikom lige NBA. Charles Barkley, Patrick Ewing, Muggsy Bogues, Larry Johnson in Shawn Bradley. Risanka je v krogu košarkarskih navijačev prav tako sveta, kot njen glavni igralec. Iz filma v kulturo je selitev doživelo tudi nekaj drugih reči. Če nekdo igra slabo, so mu moči vzeli Monstarsi. Druga zadeva pa je zajčica Lola, katere sprememba v drugem delu je povzročila velik kaos med oboževalci. Slednji kaos je že sam po sebi dovolj velik pokazatelj trenutnega stanja v svetu, ko animirana zajčica ni več dovolj seksi, obenem pa naj ne bi bila dovolj feministična. Čudne stvari se dogajajo v svetu Looneyev, a pustimo jih, tu smo zaradi filma.

Space Jam Nova legenda je drugačen in nov
Space Jam: Nova legenda je drugačen in nov

Propaganda studia Warner Bros

Film je v samem bistvu narejen za oboževalce košarke. Dokaj logično, glede na to, da je glavni lik prav LeBron James. V filmu pa so tudi Damian Lillard, Anthony Davis, Klay Thompson, Diana Taurasi in Nneka Ogwumike kot nasprotna ekipa negativcev. Nekaj sekund v filmu imajo tudi Chris Paul, Kyrie Irving in Draymond Green, a če nismo pozorni, nam bodo ti trenutki ušli. Kar pa se tiče pozornih oči in poznavalskega uma košarke, pa je tu še kar nekaj takih oseb in »easter-eggov«. Vse od glavnega komentatorja do klasičnih trenutkov med samo tekmo, ki prikažejo nekaj legendarnih trenutkov Jamesove kariere. Veliko je tudi šal na njegovo nezvestobo ekipam, načinu igranja in temu, da ga mnogi kličejo kar trener in lastnik ekipe.

Vsi ti velikonočni jajčki pa se ne zaključijo pri košarki. Ker je film naredil studio Warner Bros, so lahko naredili nekaj podobnega, kot je to storil Ready Player One pred nekaj leti. V filmu so junaki mnogih filmov in serij. Najbolj znani so vsekakor liki iz filmov Harry Potter, Igra Prestolov, King Kong, Iron Giant, It, Joker, Gremlini, Scooby Doo, Maska, Matrica, Superman, Batman, Wonder Woman in tako dalje v neskončnost. Brez dvoma bo čez nekaj mesecev nek video na YouTubu, ki bo vse to obdelal do potankosti. Vse te dodatke filmu bi lahko vzeli kot komercialno propagando studia, da nas opomni, kaj vse je storil v preteklosti. In storil je veliko. Veliko tega je tudi v filmu in včasih je tega celo preveč in nas odvrne od same zgodbe, ker iščemo ponovno skriti lik iz Gospodarja prstanov ali nekaj podobnega.

Poklon trenutkom v LeBronovi karieri
Poklon trenutkom v LeBronovi karieri

Preseže predhodnika, a nič več

Film ima velik proračun. Nekje okoli 150 milijonov dolarjev vreden film močno igra na noto posebnih učinkov, ki so tematiki primerni. Ker je vse nekoliko bolj animirano in risano, so vsi učinki primerni in dobri. Risani junaki, ki jih imamo radi se pojavijo v klasični risani različici in novejši 3-D verziji, a le začasno. V trenutkih, ko smo v svetu tiste tradicionalne animacije, je film najboljši. Preprost, prisrčen in poznan. V trenutkih novejše animacije, pa je poln vsega in možnost, da mojstri pokažejo, kaj znajo.

Tradicionalna animacija, ki nam je poznana
Tradicionalna animacija, ki nam je poznana

Nekih filmskih presežkov v Space Jamu ni potrebno iskati, ker jih niti ne bomo našli. LeBron James in njegov sin sta zadovoljujoča za vlogi, ki jih imata. Film ne stremi k nečim večjim ciljem in tematiki, ampak želi samo zabavati gledalca. In v tem uspe, na podoben, a mnogo boljši način kot to počno določene dirkaške franšize. Pametno pojasni, da je to izmišljen svet v katerem je vse mogoče in se tega drži. »Anything is possible!« je prav tako eden izmed poklonov košarki. Prav to je cel smisel filma. Poklon košarki, animaciji in zabavi.

Nova animacija, ki bo poskrbela za nekaj neodobravanja, a jo je vredno sprejeti
Nova animacija, ki bo poskrbela za nekaj neodobravanja, a jo je vredno sprejeti

Space Jam: Nova Legenda je boljši film kot predhodnik, čeprav tisti drži žezlo legendarnosti in klasike. Morda je debata o Jordanu in Jamesu kot košarkarjema odprta, a zdaj vemo nekaj drugega. LeBron James je boljši filmski igralec kot Michael Jordan. In temu primerno je tudi njegov Space Jam boljši od Jordanovega. Z določeno mero poklona in skromnosti seveda.

Space Jam 2

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRebelde se vrača na male ekrane!
Naslednji članekAmazonski pragozd izpušča več ogljikovega dioksida, kot ga vsrka

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.