Ocena najbolj kontroverznega filma leta

Film, ki je bil tako kontroverzen, da ga je pokomentiral sam Donald Trump – to je film Lov. Po tem, ko bi moral priti v kina že lansko leto, je prišel v kina šele nekaj dni nazaj. In zaustavilo ga je še nekaj – in to je epidemija. A zdaj smo ga končno dočakali, najbolj kontroverzen film prejšnjega leta. Ali pač?

Hiter tempo in presenečenja

Film se začne hitro, dogaja hitro in konča ravno v pravem času. Zgodba je preprosta, skupina ljudi je vržena sredi gozda in skupina bogatašev jih lovi. V prvem delu filma vemo točno kaj se dogaja, a nikoli ne vemo kdo je naša glavna zvezda. To ti postane jasno šele po nekaj trenutkih. Zato mi je všeč, da sem napovednik za film na zadnje pogledal lanskega septembra in nisem vedel čisto nič, kar bi mi lahko uničilo ogled. Akcijski prizori v filmu so narejeni super. V vsakem trenutku veš, kaj se dogaja in kakšne posledice nosijo odločitve junakov.  Scenarij je napisal Damon Lindelof, ki je med drugim zaslužen za seriji Izgubljeni otok in Watchmen. Napisal je tudi scenarije za filme Prometej, Kavboji in vesoljci, Svetovna vojna Z in Zvezdne steze. To pomeni, da bo film v osnovi malo nad povprečjem.

Igralka Betty Gilpin nam postreže z odlično igro in nas kot skoraj neznana igralka res dobro preseneti. Nekako podobno kot Samara Weaving v filmu Dobro se skrij (Ready or not). V film greš brez pričakovanj in ta te prijetno preseneti. V filmu ima vlogo tudi Hilary Swank, ki je v filmu dobra – ne odlična, ampak dobra. Kar vloga od nje zahteva.

Betty Gilpin
Betty Gilpin

Težave z izidom

Film je bil prestavljen za pol leta in skoraj odpovedan zaradi nekorektnosti in kontroverznosti. Uporabljena je beseda deplorables, ki jo je v predsedniški kampanji uporabila Hillary Clinton za tiste, ki podpirajo Donalda Trumpa. Izid je bil načrtovan, a so ga premaknili zaradi tragičnih strelskih pohodov in tako niso želeli imeti nič s temi dogodki.

Ali je film kontroverzen?

Film je politična in družbena satira, ki se dotakne preveč tem, da bi jih sploh lahko jemali resno. Družbene razlike, rasizem, feminizem, begunska kriza, problem družbenih omrežij in še mnoge druge. Oskarjevski Parazit je prav tako satira, a je to naredil veliko bolje kot Lov. Rekel bi, da je največja kontroverznost filma to, da za like s področja Jugoslavije še vedno uporabljajo ruske igralce, ki z izjemo kletvic govorijo rusko. Če znaš ločiti med filmom in resničnostjo, potem film ni kontroverzen. Seveda pa je veliko odvisno od tega, ali si hitro užaljen.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Zgodba
Igra
Satira
Režija
Tempo filma
Prejšnji članekKako praznovati rojstni dan v času karantene
Naslednji članekNajbolj preprost recept za kruh brez kvasa
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-najbolj-kontroverznega-filma-letaLov je dober film, ki ti bo skrajšal čas. Betty Gilpin pokaže, da jo čaka svetla kariera, saj film nosi z veliko lahkoto. Akcija je posneta zelo dobro in nam pretepe in strelske obračune pokaže tako, da vemo kaj se dogaja. Vsa kontroverznost glede filma je čisto odveč. Film je družbena in politična satira, ki vzame preveč tematik, da bi lahko katero koli dobro raziskala. Če ne veš kaj bi zvečer gledal bi ti ta film priporočil, saj je zabavna izkušnja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.