Pixarjeva risanka prepovedana zaradi homoseksualnega lika

Pixarjeva risanka Onward (Naprej) zadnje čase doživlja slavo in pohvale iz vseh strani zaradi prvega homoseksualnega lika. Temu liku je življenje s svojim glasom dala Lena Waithe, igralka, ki je tudi sama lezbika in aktivistka za pravice homoseksualne skupnosti.

Zaradi prvega homoseksualnega lika je pa animirani film utrpel tudi veliko kritik, nekatere države pa so šle celo tako daleč, da so risanko prepovedale. To so države Kuwait, Oman, Qatar in Savdska Arabija.

Animirani film Naprej se fokusira na brata škrata, ki sta na misiji, spolna usmerjenost lika, ki ga je ozvočila Lena Waithe, pa je omenjena samo bežno. To se zgodi v sceni, ko se škrata pogovarjata o starševstvu z dvema policistkama, na kar policistka Specter pripomni: »It’s not easy being a new parent– my girlfriend’s daughter got me pulling my hair out, okay?« In tako se je začela polemika.

V Rusiji, ki spada med države z zelo slabimi razmerami za pripadnike LGBT skupine, so to sceno spremenili, in sicer zamenjali so besedo dekle z besedo partner.

Čeprav je to prvi LGBT lik v Pixarjevih risankah, se je Disney že v preteklosti soočil z opazkami na ta račun. Live-action film Lepotica in zver je bil tako prepovedan v Kuwaitu in Maleziji, kajti trdili so, da je v filmu preveč namigovanja na spolno usmerjenost antagonista LeFoua. Prav tako pa so isto leto v Alabami v enem izmed drive-in kinematografov prepovedali predvajanje filma.

Celotno oceno risanke pa si lahko prebereš v prejšnji objavi.

Onward | Official Trailer

VIRForbes
Prejšnji članekUmrl je Marjan Jerman
Naslednji članekKdo je res ustvaril koronavirus? Covid-19 in teorije zarote

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.