Serija Obi-Wan Kenobi bi morala biti film

Serija Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan Kenobi je Disneyeva serija postavljena v svet Vojne zvezd. Serija Obi-Wan Kenobi nam prinaša stare znance in franšize, ki je med nami že vse od leta 1977. V svojih vlogah sta se vrnila Ewan McGregor in Hayden Christensen kot Obi-Wan Kenobi in Anakin Skywalker oziroma Darth Vader. Težko pričakovana serija je prišla v Slovenijo istočasno z novo pretočno storitvijo Disney+. Se je serijo splačalo čakati od leta 2005, ko smo v kinih gledali film Vojna zvezd: Sithovo maščevanje?

Obi-Wan Kenobi je moral stopiti v svoje čevlje

Dolgo časa se je govorilo, da naj bi bil Obi-Wan Kenobi film, a se je Disney odločil drugače. Nastala je serija šestih delov, ki bi veliko bolje delovali kot film. Škoda je storjena, mi pa se lahko vrnemo nekaj let v preteklost. Alec Guinness v prvi trilogiji in Ewan McGregor v drugi trilogiji. Sestavljala sta legendarni lik jedija Obi-Wana, ki je v zadnjih letih živel tudi kot tako imenovani meme-lord.

Več let kot je minilo manj sovraštva je bilo usmerjenega v trilogijo iz začetka stoletja, saj si je le malodko mislil, da bo novejša trilogija še stokrat slabša. Disney je franšizo Vojne zvezd zapeljal v brezno iz katere jo je v določenem pogledu rešil Mandalorian. Serija Boba Fett je svoj lastni lik postavila v ozadje, skoraj isto napako pa je storila serija Obi-Wan Kenobi, ki ni bil dorasel svoji funkciji legendarne serije. Bila je izbrana, da postane velika, a so bili veliki le koščki serije.

Kaj serija Obi-Wan Kenobi stori narobe?

Nič nisem imel proti izključno karakterni seriji, kjer bi šest delov spremljali Obi-Wana v stilu Logana, kjer je blestel Hugh Jackman. Ewan McGregor je taki vlogi več kot dorasel. Žal tega nismo dobili. O produkciji in pripravah na snemanje ne bi izgubljal preveč besed, saj se bi rad fokusiral na teh šest delov. Franšize, ki morajo doseči standard predhodnikov, imajo velike težave, saj to večini ne uspe. Ampak po besedah Ewana McGregorja:»That’s fuc*ing Obi-Wan Kenobi.« O njegovi zgodbi med epizodama 3 in 4 je bilo nekaj povedanega v animirani seriji Rebels, knjigah in stripih.

Taisto napako je delala tudi trilogija Vojne zvezd, ki se je klavrno končala pred nekaj leti. Svoje luknje in napake je zapolnjevala s stripi in knjigami, kar je le izgovor za njihovo popolno inkompetenco tvorbe kakovostne zgodbe. Obi-Wan Kenobi kot serija ne trpi povsem iste usode, a daleč od tega tudi ni. Ponovno videti McGregorja v tej vlogi je vrnitev v otroške čase. Obkrožen je s peskom, kar je odlična obramba pred Anakinom. Na planetu Tatooine od zelo daleč varuje Luka. Bolj kot se bi zgodba vmešavala v obe trilogiji, več napak in nedoslednosti bo opaznih. Še huje, več možnosti je, da se lik ne bo obnašal tako, kot se je v obstoječih vstopih v ta svet.

Ewan McGregor se vrača kot Obi-Wan Kenobi
Ewan McGregor se vrača kot Obi-Wan Kenobi

Lika princese Leie ne bi niti omenjal zato se napotimo k drugemu liku. Inkvizitorka Reva ni najslabša stvar v zadnjih izdelkih Vojne zvezd, nikakor pa ni med boljšimi. Četudi se igralka potrudi (o tem lahko debatiramo), je lik spisan površno in brez neke jasne vizije, ki bi spadala v svet, ki so ga ustvarili. Zgolj iz narativnega pogleda je lik po imenu Reva zelo slab, ne pomaga pa ji niti superficialna zgodba, ki ne vodi nikamor. Prva dva dela sta nekakšen uvod v dogajanje in dokaj povprečna iz česar jih rešuje predvsem McGregor. Potem prispejo tretji, četrti in peti del, ki so prepolni neumnih odločitev in trenutkov, ki so potegnjeni iz najtemnejših kosov galaksije.

Tudi začetek šestega ni ravno blesteč, a ko se teh deset minut konča, nastopijo zgodovinski trenutki. Še pred tem pa kratka razlaga slabosti omenjenih delov. Nejasne odločitve in vprašanja. Kako je preživel to? Zakaj ni samo storil tega? Kako je lahko tako hitro tam? Vprašanja, ki se navezujejo na strukturne luknje same zgodbe oziroma plot-holes. Odgovorov ni. Tu bi si izposodil besede ustvarjalcev neke druge serije, ki je imela iste težave:»Danny kind of forgot about the Iron Fleet.« Lahko pa ostanem v isti franšizi: »Somehow Palpatine returned.«

Obi-Wan Kenobi bi moral biti film

Odličnih stvari v seriji je ravno toliko, da bi iz tega nastal zares fantastičen film. Glede na rekorde, ki jih ruši serija, bi bil uspeh zagotovljen. V vseh neuspelih trenutkih Vojne zvezd, bi si oboževalci želeli gledati dvoboj Obi-Wana in Darth Vaderja. In to je tisto, kar je serija obljubila in nam podala šele v zadnji epizodi. Seveda smo tudi v prejšnjih nekaj epizodah videvali oba lika, v soočanjih ali posamično, ampak serija blesti, ko sta v prizoru skupaj. Hayden Christensen se je v podobi Dartha in Anakina vrnil na mesto iz katerega je bil skorajda izgnan. Enako je z Ewanom McGregorjem.

To je bila njuna priložnost za ustvarjanje zgodovine, ki jima je brez dvoma uspela. Zadnji dvoboj je nekaj najboljšega, kar je Vojna zvezd v svoji dolgi zgodovini ponudila. Sam bi z veseljem plačal vstopnico, da vidim to na velikem platnu. Ker to je epska zgodba, vesoljska opera in medgalaktična atrakcija, ki je mali ekrani niso vredni. Vredni pa so boljše kakovosti, kot je bila velika večina serije Obi-Wan Kenobi.

Vojna zvezd se nadaljuje oziroma dodeluje s serijo Obi-Wan Kenobi
Vojna zvezd se nadaljuje oziroma dodeluje s serijo Obi-Wan Kenobi

Vseeno pa rajši vidim fantastičen zakjuček povprečne serije kot katastrofalen zaključek odlične serije. Obi-Wan Kenobi je serija vredna ogleda le in zgolj zaradi obeh glavnih likov in njunega zadnjega soočenja. Obema je prinesel zadoščenje, a lahko bi bilo še tako večje, da si tega ni moč predstavljati. Za vse ostalo v seriji mi je malo mar.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekIme za dojenčka od sedaj tudi v Ikeinem katalogu
Naslednji članekKaj so vzajemni skladi?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.