Serija Poker Face je zabavna detektivka, ki se pokloni Columbu

Serija Poker Face
Serija Poker Face Foto: on imdb

Rian Johnson, režiser in ustvarjalec detektivskega filma Knives Out (z lanskim nadaljevanjem Glass Onion), v sodelovanju z Natasho Lyonne ostaja zvest žanru. Serija Poker Face se posluži formata obrnjene detektivke, ki ga je v sedemdesetih populariziral Columbo.

Rojena detektivka

Premisa serije sloni na sposobnosti protagonistke Charlie Cale (Natasha Lyonne), da zazna laži. Intuicija, ki odlikuje televizijske detektive, pri njej prehaja na področje telepatije. Ko je kot natakarica v kazinu priča skrivnostnemu umoru najboljše prijateljice, se zadevi odloči priti do dna, a njeno vmešavanje pripelje do samomora šefovega sina (Adrien Brody). Žalujoči oče in mogotec Sterling Frost (Ron Perlman) ji obljubi neprijeten konec in Charlie se znajde na begu.

Samo še nekaj …

Kakor da neskončni road-trip s šefom varnostne službe (Benjamin Bratt) za petami ni dovolj napet, se reva vsak teden ustavi v odročnih krajih, kjer se je nedavno pripetil nerazrešen umor. Čeprav ji ni do vmešavanja, se rado zgodi, da kdo blekne kaj, kar vzdraži prirojeni detektor laži in v njej zbudi zanimanje.

columbo

Charlie namreč ne bere misli, ponaša se le z nezmotljivo sposobnostjo zaznavanja neresnic. Slutnjo, da nekdo laže, v seriji tako nadomesti zanesljiv sum. Namesto, da bi se vprašali, kdo je moril, nas v vsako epizodo uvede vprašanje, zakaj. Kot pravi detektivski trop na dveh nogah se lahko Charlie postavi ob bok Columbu z lastno ponavljajočo se frazo: »Bullshit.«

Pri Natashi Lyonne gre za typecasting, ki ne zmoti preveč

Charlie Cale je bistra rdečelasa hripavka, ki s pikrimi pripombami le redko zgreši in preprosto izpade kul. Spominja na Nadio iz serije Russian Doll, Nicky iz Orange Is the New Black in Jessico iz filma Ameriška pita. Misel, da Lyonne še najbolje igra samo sebe, resda lahko zmoti.

Natasha Lyonne, Poker Face
Foto: on IMDb

Kljub temu so osebnosti neomajnih jezikavk, ki jih upodablja, ponavadi povsem skladne z okolico in se dogajanju prilegajo kot dedku mrazu rokavice. Ponavljanja bi jo lahko obtožili kvečjemu zaradi dejstva, da je bil lov za resnico v ospredju njenega zadnjega velikega projekta, Russian Doll.

Zvezde v gosteh in delovanje izven zakona

Vsak gostujoči ima dovolj manevrskega prostora, da zasije izven Lyonneine sence, verjetno pa večini ne bo ušlo, da je produkcija stavila na znane obraze. Prepoznamo na primer Dascho Polanco (ki smo jo skupaj z Natasho Lyonne lahko spremljali v Orange Is the New Black), Hong Chau, Simona Helberga, Tima Meadowsa, Ellen Barkin, Chloë Sevigny in Jameelo Jamil. Charlie iz obrobja usmerja roko pravice in je hkrati v vztrajnem konfliktu z avtoriteto. Ker ne sme obstati, dinamičnosti ne umanjka. Ko je lovec hkrati plen, je akcija zagotovljena.

Natasha Lyonne, Benjamin Bratt, Charlie Cale & Cliff, Poker Face
Foto: on IMDb

Bolj zabava kot suspenz

Prvi epizodi sledi še devet z bolj ali manj predvidljivimi zapleti – že po prvem umoru je jasno, da se ustvarjalci ne otepajo žanrske šablone in da bo Charlie vsemu prišla do dna ravno pravi čas, da skoči nazaj za volan in za las uide Cliffu (Benjamin Bratt). Četudi si od napetosti ne grizeš nohtov, serijo brez težav dokončaš v enem zamahu in ji pripneš oznako binge-worthy. Spone detektivskega formata prestavijo težišče ustvarjalnosti od zgodbe k dialogu in prepričljivi igri in tu serija ne razočara. Velik del zaslug gre ravno karizmatični nosilki vodilne vloge.

Poker Face | Official Trailer | Peacock Original

Serija je dostopna na platformi za pretočno predvajanje Peacock, kjer so kmalu po izidu obnovili pogodbo za drugo sezono.

Prejšnji članekNajboljši knjižni sejmi na svetu v letu 2023
Naslednji članekMlečna cesta je razkrila skrivnost, ki se je raziskovalci niso nadejali

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.