Squid Game: Serija, ki je obnorela svet

squid game, television character, hoodie
Foto: Chetraruc iz Pixabay

Squid game je južnokorejska serija, ki je v zadnjem tednu popolnoma obnorela svet. Takega uspeha se ni nadejal niti Netflix, ki je »kriv« za njen uspeh, saj se predvaja na njegovi pretočni platformi. Korejska serija o igri preživetja je bila pred svojim izidom povezana s franšizo Igre lakote, a smo hitro ugotovili, da temu ni tako. Squid game naj bi zelo kmalu postala najbolj gledana serija v Netflixovi zgodovini, če to že ni. Kaj na njej je tako fantastičnega, da jo gledajo tudi Američani, ki ne marajo podnapisov?

Squid Game je najbolj gledana serija Netflixa

Sedemnajstega septembra je luč sveta ugledala južnokorejska serija Squid Game. Zgodba sledi 456 ljudem, ki se v preprostih igrah potegujejo za 45,6 milijard vonov (33 milijonov evrov). Zaplet? Obstaja, a ga ne bomo izdali. Ob poplavi družbenih omrežij in celotnega interneta z dejstvi o seriji se je kvarnikom težko izogniti. Squid Game je devetdelna serija, ki v vsaki epizodi prinaša nove zaplete in nove norosti. Ustvarjalec Hwang Dong-hyuk, ki ga poznamo po uspešnicah The Fortress, Miss Granny in The Crucible je serijo začel pisati leta 2008.

V serijo je vključenih šest iger, ki se jih igrajo otroci. Zaradi podobnosti igram, ki smo se jih igrali mi, to ne predstavlja nobene težave. Igre pa so tudi tako preproste, da je skoraj težko verjeti, kako intenziven je lahko potek otroške igre. »Ljudi privlači ironija tega, da obupani odrasli tvegajo svoje življenje v poskusu zmage v otroški igri,« je o svoji seriji povedal ustvarjalec in režiser Hwang Dong-hyuk. »Igre so enostavne. To da gledalcu možnost, da svojo pozornost preusmeri v posamezne like in ne v razumevanje igre.«

Serija je v zelo kratkem času postala tako priljubljena, da jo najdemo po celotnem internetu. Popularnost lignjev je presenetila vse vpletene, od igralcev do Netflixa samega. Po svetu njena priljubljenost še narašča in zdi se, da evforija še ne bo potihnila. Igralci so že postali zvezdniki, oboževalci pa želijo več sezon.

Režiser je povedal, da še nima izrisanega načrta za nadaljevanje, a glede na uspeh serije je ta (na žalost) neizbežen. Podobno se je zgodilo s serijo La Casa de Papel, ki bi se morala končati po drugi sezoni, a se ni. Glavni mož Netflixa je za javnost povedal, da je Squid Game že zdaj najbolj gledana serija, ki ni v angleškem jeziku. Dodal je, da ima veliko možnosti, da postane najbolj gledana Netflixova serija vseh časov. Ta rekord za zdaj drži Bridgerton (82 milijonov), sledita pa ji Lupin in Witcher. Netflix je pred časom spremenil tudi način beleženja ogledov.

Squid Game tudi za tiste, ki ne marajo podnapisov

Razlogov, zakaj je serija tako priljubljena, je več. Zgodba je intrigantna in napeta, kar pomeni, da devet epizod lahko pogledaš v eni noči. Liki so čudoviti, večplastni in z empatičnimi problemi, na katere se je enostavno navezati. Vsi igralci svoje delo opravijo odlično, kar smo od južnokorejskih produkcij že navajeni. Zapleti v zgodbi so nepričakovani in ker je večina likov zanimivih, si celotno trajanje serije pogrizemo nekaj nohtov.

Uspeh serije je lepo presenečenje, še lepše pa je videti, da se uresničujejo besede južnokorejskega režiserja. »Ko boste premostili oviro podnapisov, se vam bo odprl širok svet izjemnih filmov,« je povedal Bong Joon-Ho, ko je prejel oskarja za svoj film Parazit. Južnokorejska produkcija je v zadnjih letih v strmem vzponu tako po kvaliteti, kot po priljubljenosti in Squid Game je še eden v vrsti njihovega ustvarjanja. Vredno ogleda!

Squid Game | Official Trailer | Netflix

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrijavi se za do 30 dni brezplačnega potovanja po Evropi
Naslednji članekVstopite v trezor, poglejte v notranjost bankomata in odidite s pikapolonico

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.