Strah pred klovni

Kritiki napovedujejo velike uspehe novemu filmu o Jokerju, ki pa v veliko ljudeh vzbuja nelagodje. Klovni pač niso vsem tako zelo všeč in zagotovo niso zgolj smešni in prijazni zabavljači na otroških zabavah. Znajo biti prav strašljivi in celo morilski.

Strah pred klovni sicer ni medicinsko priznan, ima pa določeno ime – coulrofobija. Ja, precej čudno je. Ta strah tako kot večina travm izvira iz našega otroštva in klovnov se dejansko boji kar precej otrok, posledično pa tudi odraslih.

Najbolj znan klovn je seveda Joker. Heath Ledger je s svojo legendarno upodobitvijo v nas zasadil strah. Ampak ni bil prvi. Že Stephen King je v svoji knjigi Tisto pisal o zlobnem klovnu. Fikcija ima očitno zelo rada grozljive klovne.

Zakaj pa so nam klovni sploh strašljivi? Večinoma zato, ker imajo narisan nasmešek in kadar naredijo kaj nenavadnega, to v nas vzbudi neprijetne občutke. V ZDA je recimo znan primer serijskega morilca klovna. In preoblečeni klovni so pred leti strašili po državi.

Strah pred klovni je tako kar precej pogost. Da pa te ne bo strah, ko ga boš naslednjič videl na televiziji ali celo v živo, si zapomni, da obstajajo tudi prijazni klovni. Moj najljubši je Fizbo iz serije Sodobna družina. Kaj pa tvoj?

Urednica revije Študent

Prejšnji članekInstagram – foto album 21 stoletja
Naslednji članek5 idej za izlet

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.