Top 10: cool tipi iz filmov

Leather dude in sunglasses, looking away
Foto: SanneBerg iz iStock

Če začnem kar s tem, da se navežem na članek o kul ženskah: da, tole bo očitno res ženski pogled na kul moške, ker vam garantiram da Sean Connery nima niti najmanjše vloge na tem seznamu 🙂

Moških še zdaleč nisem izbirala po izgledu. Izbirala sem skoraj izključno po kulskosti, ki so jo prikazali v svojih vlogah in v tem vrstnem redu bodo tudi razvrščeni. Opazili boste, da nihče od izbranih ni izrazit lepotec. S težavo sem se sicer odpovedala Johnnyju Deppu – priznam, da je on moj najljubši in najlepši pirat, a preprosto ni dovolj kul.

Ja ja, tukaj je spet ta grozna subjektivnost, ki vas bo morda malček motila, a kaj morem. Mogoče pa bo seznam ravno zaradi te subjektivnosti zanimiv in ne predvidljiv, kot je običajno za toliko seznamov, ki jih srečamo po internetu.

Pa začnimo z najbolj kul moškim igralcem:

1.)    Edward Norton (http://www.imdb.com/name/nm0001570/)

Okej, verjetno ga večina sploh ne pozna. No, pa bi ga morali poznat. Na  hrbtu nosi kar dolgo listo precej kul vlog. Nekateri se ga morda spomnite kot nacista iz American History X, drugim bo kliknilo, ko vam povem, da je to čarovnik iz filma Iluzijonist, tisti ki pa imate radi bolj odštekane filme, se lahko spomnite na film Umri Smoochy. Film, ki ga je postavil na prvo mesto te lestvice pa je Fight Club. Zakaj? Meni se zdi nekakšen dosežek, da se v filmu postavi najprej ob bok Bradu Pittu, potem pa ga uspe zasenčit. Poznate punco, ki je nora na Brada? Pokažite ji ta film in na koncu bo morala skesano priznati, da je Edward mnogo bolj kul od njega. Ja, Edward je moj najljubši kul fante in veseli me podatek da je tako kul tudi v realnem življenju. Z njim bi se dalo prebedeti noč. Ob knjigah, kavi in pogovoru seveda :)

 

2.)    Rober Downey Jr. (http://www.imdb.com/name/nm0000375/)

Razlika med prvim in drugim mestom je minimalna. Edwardu tako tesno sledi Robert. Mislim da mi izbire ni potrebno utemeljevati z ničemer drugim kot z enim samim filmom: Iron man. V tem filmu je Robert je najlepši najsamovšečnejši bad boy kar smo jih in jih bomo srečali. Vse kar potrebuje je nasmeh, ki bi mu ga še Elvis zavidal in dobro namerjena žaljivka v našo smer, pa se bomo vse po vrsti stopile in mu padle v objem. Aja in pa seveda svetleča Iron man obleka, občutek da mora nekaj narediti za svet in pa veliko, še več, ogromno denarja. Ja ja, je že nekaj na tem da dekleta ljubimo kul bogate barabe. Seveda pa bo vsem deklinam v zadoščenje tudi trivia filma, ki ves čas namiguje, da Robert v Iron manu v bistvu igra samega sebe. Ja, baje je dečko tudi v realnem življenju samovšečen, prikupen, bogat in pokvarjen. Kaj več si dekle še lahko želi?

3.)    Heath Ledger (http://www.imdb.com/name/nm0005132/)

Naslednji na lestvici je dečko z angelskim obrazom, ki ga punce že nekaj časa v filmih krepko pogrešamo. K sreči pa nam je pustil za svoja leta kar obsežno zbirko filmov nad katerimi se še vedno lahko naslajamo. Vse poznamo njegove romantične filmčke kot so Casanova, Vitezova usoda ( A Knight’s Tale) in 10 razlogov zakaj te sovražim (10 things i hate about you) – mokre sanje vsake najstnice. Ena njegovih odmevnejših vlog je tudi Brokeback Mountain oziroma Gora Brokeback. Ampak to niso vloge, ki bi mu v resnici prislužile mesto na lestvici. Po izvirni kulskosti izstopa le vloga Jokerja v Batmanu – Vitezu teme. Mislim da bo kot utemeljitev dovolj že, če vam pokažem en izsek iz filma – Jokerjev magični trik. Psihoti že nekaj časa niso bili tako grozni in tako kul obenem :)

4.)    Samuel L. Jackson (http://www.imdb.com/name/nm0000168/)

Citati ki jih najdemo na njegovem imdb profilu izvirajo iz dveh filmov. Prvi je Šund (Pulp Fiction), ki ga je režiral Tarantino. Vloga Julesa mu je bila pisana na kožo in citiranje biblije, natančneje Ezekiel 25:17, se gledalcu zatakne v glavi. Vloga je kul. Resnično kul. Nikoli si nismo mislili, da bi Samuel lahko bil še bolj kul. Potem pa je tip dobil v roke scenarij za Kače na letalu (Snakes on a plane), prebral samo naslov scenarija in se odločil, da bo ta film posnel. In hvaležni smo mu za to odločitev. Ne zato, ker bi bil film kakorkoli poseben ali celo dober. V bistvu je zanič. Totalno zanič. Tako krepko zanič, da bi mu lahko rekli epsko dober. Priporočamo ogled s prijatelji, saj boste uživali v sleherni izjavi (npr. “Well, that’s good news. Snakes on crack.”). Zabava zagotovljena. :)

5.)    Mike Myers (http://www.imdb.com/name/nm0000196/)

Od resnih filmov ki so izpadli kot komedije pa se prestavljamo k pravim komedijam. In sicer k trilogiji: Austinu Powersu. Mislim, da ni človeka, ki bi ostal resen ob genialnem Miku Myersu v vlogi britanskega tajnega agenta, ki je poln seksapila in samega sebe. Nič ni bolj kul kot, njegova obleka, njegova hoja, njegov čudoviti nasmešek, njegove poraščene prsi, njegov način osvajanja in vzklik: “Let’s shag, baby!”.  James Bond, požri se, nikoli ne boš tako kul.

6.)    Steve Buscemi (http://www.imdb.com/name/nm0000114/)

Igral je v okoli 100 filmih, na sceni je že vrsto let. Uspel se je izognit predoziranju z mamili, seksualnim škandalom in smrti (vsaj za enkrat). Tako še vedno snema filme in me smo srečne, da je tako. Vse padamo na njegov psiho izraz na obrazu, na njegov smisel za humor in na psiho vloge, ki so mu pisane na kožo, da izpade, oh, tako zelo kul. Vloga v kateri pa so si ga zapomnili čisto vsi, vloga v kateri se pokaže v vsem svojem sijaju in se je ne da kar pozabit, je vloga v filmu Con Air. Podoba psihopatskega nadlegovalca otrok, ki med strmoglavljanjem letala z lutko Kena v roki glasno poje : “I’ve got the whole world in my hands!” … Težko je bit bolj kul.  Priznam pa, da si zraven njega ne bi upala zaspat. Nikol ne veš kdaj začne prepevat: “I’ve got your whole neck in my hands!” :)

7.)    Jean Reno (http://www.imdb.com/name/nm0000606/)

Seksi francoz s še bolj seksi glasom in naglasom. Tudi on se večinoma drži odštekanih vlog. Spomnimo se ga kot Enza Molinarija v filmu Le grand bleu (Globoka modrina) – si lahko še bolj odštekan? Mesto na kul lestvici pa je dosegel s precej neznanim filmom The professional (v slovenščini preprosto: Leon), kjer igra profesionalnega morilca, ki nesebično poskrbi za svojo sosedo, 12-letno Matildo, ki si želi naučiti njegovega poklica (igra jo Natalie Portman, ki je ravno zaradi te vloge izpostavljena na lestvici kul žensk). Film ima dva igralca iz kul lestvic in je zato dokazano kul. Ogled seveda priporočamo.

8.)    Bruce Willis (http://www.imdb.com/name/nm0000246/)

Baje nežna duša, ki vedno igra v najbolj nasilnih filmih kar jih je. Vsi smo videli vsaj katerega izmed filmov Die Hard (Umri pokončno), trenutno je v delu Umri pokončno 5, ki predvidoma pride ven leta 2012. Seveda se že veselim novih batin, ki jih bodo pokasirali zlikovci, novih žaljivk, ki jih bodo zabile drugič in pa vseh izstreljenih nabojev, zaradi katerih se zdi, da lahko kar preko TV-ja vonjamo vonj po smodniku. Yippee-ki-yay, motherfucker!

9.)    Will Smith (http://www.imdb.com/name/nm0000226/)

Pomislimo na Princa z Bel Aira, na nadaljevanko ki se je več let vrtela na naših televizijah. Najbolj kul lik: Will. Pomislimo na Dan neodvisnosti (The Independence Day), na prizor, kjer Will Smith s cigaro v ustih odpre vesoljsko ladjo in s pestjo udari nezemljana, da le ta pade v nezavest, z besedami: “Welcome to Earth”. Potem se spomnimo še na Men in Black (Možje v črnem) kjer Will lepo razloži svojemu partnerju: “Veš kaj je razlika med mano in tabo? Jaz dobro izgledam v tej obleki.” Pa še res je. Temnopolti ljudje po navadi niso kul (ker blink preprosto ne more biti kul) ampak za Willa bom naredila izjemo. Saj ne, da bi mi bilo kakorkoli težko.

10.)   Harrison Ford (http://www.imdb.com/name/nm0000148/)

Zadnji na lestvici, ampak še vedno blazno kul. Vsi smo videli Indiano Jonesa. Poreden nasmešek, hiter jezik, drznost, inteligenca, skladovnica nevarnih dogodivščin, strastni poljubi, klobuk in odpeta umazana srajca. A samo jaz slišim v ozadju naslovno pesem njegovega filma? Ja, Indiana Jones je kul, in zato je Harrison Ford tudi. (pam-pa-ra-paaa pa-pa-pa!!!)

Seznam ima na žalost prostor samo za deset kul oseb. Izbira je bila težka, ampak mislim da so izbranci kar zanimivi in ste z njimi dobili kar nekaj predlogov za filme, ki si jih še lahko pogledate. Članek pa seveda še ni končan. Pravijo da najboljše pride na koncu, zato sem prihranila še dva posladka. Na lestvici ju ni predvsem zato, ker sta preveč kul zanjo. Umestitev med ostale bi bila zgolj žalitev.

Prvi je seveda Chuck Norris. Nisem prepričana v katerih filmih je igral, če sploh v katerih je, vendar si ne upam nakopati njegove svete jeze nadse. Je najbolj močan, najbolj nevaren in najbolj kul živeči moški v vesolju. In tukaj ni ugovarjanja. Drugi posladek mu je tik za petami. To je mož le enega, kamenega obraza, Steven Seagal. Obvlada mnogo borilnih veščin, je zvezni šerif, vedno premaga vse zlikovce ter dobi vse ženske. In igra kuuuuuul country komade na svojo kitaro. Njegovi filmi so kultni – za primer lahko izpostavim Aljasko v plamenih, ki jo na Kanalu A še vedno vrtijo vsake dva meseca, saj le tako lahko zapolnijo kvoto kulizmov v programu. :)

Mogoče se res zdi, da je bila izbira moških lažja kot izbira ženskih, a sama trdim da to sploh ni res. V poplavi kul vlog je težko izbrati tiste ki so res izjemno kul :) To je pa je tudi to, kar se kul moških igralcev tiče. Čakamo kritike obeh spolov. Sva dejansko izbrala tiste prave ali sva katerega spregledala?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.