V čem sta si podobna krokar in pisalna miza?

“V vsaki pravljični deželi je dobro in slabo. V Spodnjem svetu pa mi je najbolj všeč to, da je vse malce premaknjeno, tudi dobri ljudje. To je, vsaj zame, nekaj čudovito drugačnega,’’ je v enem izmed intervjujev izjavil Tim Burton.
Burton slovi po tem, da na filmska platna preslika najimenitnejše domišljijske svetove, saj se je režiser preizkusil že v številnih fantazijskih, temačnih, grotesknih zgodbah (Edward Škarjeroki, Čarli in tovarna čokolade, Brezglavi jezdec, Sweeney Todd: Hudičev brivec) in skoraj brez izjeme je bil rezultat uspešen. Staro je že tudi Burtonovo sodelovanje z Johnnyem Deppom in tudi tokrat ga je Burton uvrstil v igralsko zasedbo, kar pomeni že njuno sedmo sodelovanje. V filmu, ki je na spored prišel marca 2010, je Depp odigral Norega klobučarja (Mad Hatter), Helen Bonham Carter (tudi Burtonova žena) se bo vživela v Rdečo kraljico (Red Queen), vloga Bele kraljice (White Queen) je pripadla Anne Hathaway, Mia Wasikowska pa je svojeglava devetnajstletna Alica, in ker bi rada ubežala nezaželeni zaroki, se vrne v kapricasti svet, ki ga je prvič obiskala že kot majhna deklica.

Nesmrtno delo Lewisa Carrolla Alica v čudežni deželi, ki ga lahko občudujemo na filmskih platnih, pa ni samo še ena nova filmska različica, saj ne gre le za oživitev pravljice iz leta 1865, Alica se bo namreč vrnila v čudežno deželo v najstniških letih, torej nekaj let za tem, ko jo je obiskala prvič. Tako smo priča nadaljevanju kultne zgodbe, ki si jo lahko ogledamo v 2D- kot tudi v 3D-tehniki, z izrazito jasnimi, svetlimi, ultra realističnimi slikami, ki gledalcu dajo občutek, kakor da je stopil v film. Film je skoraj v celoti posnet s tehniko tako imenovanega zelenega ozadja, pred katerim so svoje delo opravili igralci, vsa scenografija pa je bila umetno narisana naknadno. Najnovejša filmska adaptacija ene najbolj priljubljenih mladinskih zgodb vseh časov je mešanica med igranim in animiranim filmom in je obenem tudi najbolj razkošna ter čudaška, kar je moč predpisati ravno režiserju Timu Burtonu.

Sedemletna Alica Lewisa Carrolla je v Burtonovi različici odrasla v devetnajstletno dekle, ki kljub zgražanju matere nikakor ne more sprejeti vrednot ozkogledne viktorijanske družbe ter se podrediti njenim pričakovanjem. Ko jo družina na vrtni zabavi v zasedi pričaka z ženitno ponudbo rdečelasega aristokratskega fanta s prebavnimi motnjami, Alica pred bremenom odločitve zdrvi za nenavadnim zajcem, oblečenim v telovnik in ovešenem z ročno uro (glas Michaela Sheena), zbegana Alica steče za njim in pade skozi luknjo v fantastični Spodnji svet, kjer je nekoč že bila, a je vse skupaj pozabila (takrat je Underland tudi preslišala kot Wonderland in od tod tudi ime Čudežna dežela). Alica se torej v družbi s prijatelji iz otroštva, Belim zajcem, Dideldajem in Dideldumom, Polhovko, Goseničarjem, mačkom Režonjo in Belo kraljico, in z njihovo pomočjo poda na neverjetno pot, da spozna svoje bistvo, cilje in nepozabno pustolovščino, da konča vladavino groze Rdeče kraljice. Alica mora za ponovno vzpostavljen red v deželi strmoglaviti Rdečo kraljico in ubiti strašnega Žlabudrona (ki mu je glas posodil Christopher Lee), razloži starodavno prerokbo Absolem, zadeta gosenica z glasom Alana Rickmana. Med vse te bizarne prebivalce spodnjega sveta pa spada tudi Nori klobučar, ki ima v Burtonovi različici kar precej večjo vlogo kot v izvirniku, Depp pa se zaradi svoje izjemne igre zato kaj hitro prikupi gledalcem in oboževalcem.

Alico v Čudežni deželi pa si lahko ogledamo v 3D-tehniki samo v Planetu Tuš, saj je Kolosej film umaknil s sporeda, v ozadju pa naj bi bil spor z Disneyjem.

Sanda Gajsar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.