REGGAETON

Reggeaton je znan kot energičen ples v latino ritmih s primesmi hip hopa, ki mu v zadnjem času popularnost vse bolj narašča tudi pri nas.
Ples je primeren tako za punce kot tudi fante, za začetnike in izurjene plesalce, ki bodo pridobljeno znanje v plesnih šolah lahko uporabljali tudi na plesiščih.

Reggaeton je vsem bolj znan pod splošnim izrazom šejkanje, je forma urbane glasbe, ki je s svojimi začetki v Panami in Puerto Ricu pustila velik vpliv predvsem na latinsko-ameriški mladini. Korenine reggaetona izvirajo iz reggae glasbe in dancehalla, veliko podobnosti pa najdemo tudi v hip hopu in latino popu. Posebnost reggaetona kot zvrsti glasbe je v plesu in tudi v petju. Reggaeton ima svoj žanr, svoj ritem, gre za rapanje ali petje v španščini. Ples je divji in strasten, opazna je gibčnost, gibanje ramen, prsnega koša, zadnjice, bokov, trebuha je energično in zapeljivo. Gre za nedolžno provokacijo med žensko in moškim na plesišču, ki zna v določenih situacijah videti, kot da gredo plesalci preko vseh meja, zato je pomembno, da se z gibi, ki se izvajajo, plesalci počutijo ugodno in sproščeno.

###okvir###

Skozi učenje reggaetona se gradi samozavest, ob plesu se plesalci zabavajo in se zavedajo svojega telesa. Reggaeton je oblika glasbe in plesa, ki je postal priljubljen v Latinski Ameriki v zgodnjih 90. letih in se je v desetih letih razširil v Severno Ameriko, Evropo in Avstralijo, kamor prinaša tudi način oblačenja, govorjenja in plesanja.

###okvir###

Glasba je kombinirana z rapanjem in petjem v španščini in angleščini. Reggaeton se lahko pleše solo, v skupini ali v paru, takšen slog se imenuje perreo oz. doggystyle. Trenutno je perreo razširjen po celem svetu, od Dominikanske Republike, Peruja, Venezuele, Amerike in Španije in še pridobiva milijone ljubiteljev tovrstne glasbe. Leta 2005 so na Grammyju odprli celo novo kategorijo, ki so jo poimenovali Najboljši izvajalec urbane glasbe, v katero uvrščajo reggeaton.

Tudi v Sloveniji plesne šole poučujejo reggaeton, običajno organizirajo tečaje na dveh ravneh. Začetni tečaji so namenjeni vsem, ki se želijo spoznati s tem plesom, ne glede na že pridobljeno plesno znanje, saj se začne z lahkimi plesnimi gibi. Začetniki se seznanijo z osnovnimi gibi in skozi tečaj nadgrajujejo znanje do stopnje, da lahko ob glasbi sami prosto plešejo in uživajo v raznolikosti gibov. Nadaljevalni tečaj reggaetona pa je namenjen vsem, ki bi si želeli nadgraditi osnovne koreografije v bolj zahtevne. Posveča se tehniki plesa, poslušanju glasbe, improvizaciji in oblikovanju svojega stila plesa. V glavnem delu pa gre za učenje novih plesnih gibov, ki jih potem sestavijo v del koreografije.

Sanda Gajser

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.