V kinu novembra 2023: Napoleon, 34. Liffe in Igre Lakote

V kinu novembra 2023
V kinu novembra 2023

Oktober nam je prinesel kar nekaj filmskih naslovov, ki jih ne smeš pozabiti, saj bodo predvajani tudi novembra. Preveri jih v prispevku V kinu oktobra 2023. In potem se vrni v napoved meseca novembra, ki v prvi vrsti prinaša 34. Liffe festival. Tu pa so še težko pričakovani filmi Napoleon, predzgodba Iger lakote, Disneyeva Želja, Varuhi formule Dragana Bjelogrlića in celovečerca Nejca Gazvode in Žige Virca. Kaj bomo gledali v kinu novembra?

34. Liffe od 8. do 19. novembra

Vrača se fantastičen filmski festival! Od 8. do 19. novembra bo na več lokacijah po Sloveniji, večinsko v Ljubljani, potekal 34. Ljubljanski mednarodni filmski festival. Kaj vse so nam pripravili organizatorji in kateri filmi prihajajo v kinodvorane najdeš v našem prispevku Prihaja 34. Liffe!

Liffe 2023
34. Liffe bo v Slovenijo pripeljal izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence
najvidnejših festivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Locarno, Benetke idr.) ter Ljubljano za
dvanajst dni spremenil v prestolnico filma. Foto: on Liffe

Operativec – 2. november

Akcijska komedija režiserja filmov Ugrabljena in Pepermint: Angel maščevanja, v kateri se nekdanji agent specialnih enot Mason (John Cena) dolgočasi v svoji upokojitvi. Zaželi si adrenalina, zato se odloči opraviti še eno nalogo, ki mu bo v življenje ponovno prinesla akcijo. Ob Johnu Ceni še Christian Slater in Alison Brie.

FREELANCE [Operativec] | trailer | v kinu od 2. novembra

Poslednji heroj – 2. november

Žiga Virc, režiser filma Trst je naš, predstavlja svoj novi celovečerec. Gre za črno komedijo v kateri igrajo Primož Pirnat, Eva Jesenovec, Bine Matoh, Jurij Drevenšek, Angeliki Papoulia, Janez Škof in drugi. Vida in Toni si želita zaploditi otroka, pri čemer ju dan in noč ovirata Vidin infantilni oče France ter toksični dedek John, s katerima si mlada dva delita hišo. V njihovem slikovitem podalpskem kraju nemška nakupovalna veriga Kaufdorf načrtuje gradnjo trgovskega centra prav na mestu, kjer stoji spomenik Johnu, drznemu partizanskemu junaku. To sproži odločen odpor posameznikov, zbranih okoli Franceta, ki skrbijo, da spomin na narodnoosvobodilni boj ne zamre. Medtem ko se Vida in Toni soočata s svežo novico o neplodnosti, France skuša odgnati predstavnico trgovske multinacionalke, hkrati pa v vsem ustreči očetu, ki je z obema nogama globoko v preteklosti. Njemu na čast uprizorijo zgodovinsko bitko iz druge svetovne vojne, ki služi kot protest proti kapitalističnemu imperializmu, a se sprevrže v družinski obračun, v katerem pride na dan šokantna skrivnost.

Poslednji heroj, celovečerni igrani film, napovednik

Zeleni slon – 4. november

Pet kratkih animiranih filmov Zeleni Slon s svojo avtorsko, slogovno in tematsko raznovrstnostjo ne le obogatijo naše znanje, temveč nas obenem spodbudijo k refleksiji in dejanjem ter nas povežejo za drugačen, trajnostni razvoj, ki se danes kaže kot obvezna smer za prihodnost našega planeta.

Zeleni slon
Zeleni slon

3211 – 9. november

Resnična zgodba o Stefanu Đuriću (bolj znanem kot Rasta), uspešnem srbskem glasbeniku, ki nekega dne izgubi vse in pristane v zaporu, od njegovega prejšnjega življenja pa ostanejo samo njegove pesmi. To je zgodba o pravici, odtujenosti, prepoznavanju prioritet, življenjski moči, ki premaga vse ovire, in hrepenenju po svobodi, ki presega vse. Zgodba je posebna predvsem zato, ker se Rasta skozi to doživetje sooči z lastnim delom, svojimi pesmimi in načinom, kako pesmi bogatijo življenje njegovih poslušalcev. Film 3211 prikazuje transformativno izkušnjo, ki je dinamična in travmatična, vendar mu prinese odrešitev in jasnejšo sliko sveta.

3211 OFFICIAL MOVIE TRAILER

Govori z mano – 9. november

Avstralski duo Danny Philippou in Michael Philippou, ki ju bolje poznamo pod YouTube imenom RackaRacka, sta predstavila grozljivi hit leta 2023. Ko skupina prijateljev odkrije, kako priklicati duhove s pomočjo balzamirane roke, so navdušeni nad novo zabavo, dokler eden od njih ne gre predaleč in odpre vrat v svet duhov. Potem so se prisiljeni odločiti, komu naj zaupajo – mrtvim ali živim.

Talk To Me | Official Trailer HD | A24

Marveli – 9. november

Novi Marvelov film se imenuje kar Marveli. Carol Danvers kot Stotnica Marvel si je povrnila svojo identiteto in se maščevala, vendar zaradi nenamernih posledic zdaj nosi breme celotnega destabiliziranega vesolja. Ko jo njene dolžnosti pošljejo v nenavadno črvino povezano z revolucionarjem rase Kri, se njene moči prepletejo z močmi superoboževalke iz Jersey Cityja – Kamale Khan, poznane tudi kot Gospa Marvel in Caroline odtujene nečakinje, kapetanke Monice Rambeau.

Marvel Studios' The Marvels | Official Trailer

Mavka: Zaščitnica gozda – 9. november

Animirani film. Prostrani gozdovi že od nekdaj nosijo nešteto skrivnosti in ugank. So dom čudovitim mitološkim bitjem, ki prebivajo med starodavnimi drevesi in zvesto varujejo svoje kraljestvo. Med njimi je tudi Mavka – duša gozda in njegova novoizbrana zaščitnica. Njeno primarno poslanstvo je zaščiti gozd in njegovo nedotakljivo »Srce« pred kakršnokoli agresijo ali vdori, predvsem s strani ljudi.

MAVKA. THE FOREST SONG. Official Trailer

Igre lakote: Balada o pticah pevkah in kačah – 16. november

Na velika platna prihaja predzgodba ultra uspešne franšize Igre lakote. Tu je Balada o pticah pevkah in kačah, posneta po istoimenski svetovni knjižni uspešnici pisateljice Suzanne Collins. To so desete Igre lakote, dogajanje pa poteka 64 let pred prvim filmom. Zgodba sledi Coriolanusu Snowu, ki je mentor Lucy Gray Baird, predstavnici obubožanega 12. okrožja. Kljub začetni zadregi in razočaranju, Coriolanus začne verjeti, da imata z Lucy morda priložnost, da verjetnost zmage obrneta v svojo korist. Z mešanico svoje teatralnosti in novoodkrite politične modrosti, Snow in Lucy tekmujeta s časom, da bi preživela in odkrila, kdo je pevka in kdo je kača.

IGRE LAKOTE: BALADA O PTICAH PEVKAH IN KAČAH | trailer | v kinu novembra 2023

Varuhi formule – 16. november

Film režiserja in igralca Dragana Bjelogrlića (Toma, Lepe vasi lepo gorijo, Sence nad Balkanom,) govori o nesreči leta 1958 v Vinči, zaradi katere bi lahko izgubilo življenje šest raziskovalcev. Potem ko je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito 17. maja 1958 slovesno s pritiskom na gumb v okviru jugoslovanskih jedrskih sanj zagnal prvi raziskovalni jedrski reaktor Vinča pri Beogradu, se je še isto leto, 15. oktobra, na tem reaktorju zgodila nesreča. Šest srbskih znanstvenikov je bilo podvrženih smrtonosnemu radioaktivnemu sevanju. Ker so se zavedali, da obsevanim v Beogradu ne bodo znali pomagati, so vseh šest takoj odpeljali na zdravljenje v pariško bolnišnico Fondation Curie.

Varuhi formule | v kinu od 16.11.2023

Napoleon – 23. november

Napoleon je spektakularen akcijski ep, ki opisuje razburkani vzpon in padec slavnega francoskega cesarja Napoleona Bonaparta, ki ga upodablja dobitnik oskarja Joaquin Phoenix. Film se ob osupljivem, veličastnem zgodovinskem ozadju v režiji legendarnega Ridleyja Scotta poglobi v Napoleonov neutrudljivi boj za oblast skozi prizmo nepotešljivega, viharnega razmerja, ki ga je imel s svojo največjo ljubeznijo, Josephine, ter ob tem izpostavlja njegove prekanjene vojaške in politične taktike v nekaterih izmed najbolj silovitih bojnih prizorov, kar smo jih kdaj videli na velikem platnu.

NAPOLEON - Official Trailer (HD)

T.I.M. – 23. november

T.I.M. je znanstveno-fantastična srhljivka, v kateri robot, v podobi človeka, skuša razdvojiti poročeni par, potem ko postane obseden s soprogo. Film je režiral Spencer Brown, ki je skupaj s Sarah Govett tudi napisal scenarij.

T.I.M. je znanstveno-fantastični film
T.I.M. je znanstveno-fantastični film

Želja – 23. november

Disney ta film opisuje kot popolnoma novo glasbeno animirano pustolovščino, ki bo gledalce popeljala v čarobno kraljestvo Rosas, kjer si Asha, bistro in zasanjano dekle, zaželi željo tako močno, da jo usliši kozmična sila – mala kroglica z brezmejno energijo, po imenu Zvezda. Pod režijo sta se podpisala oskarjevec Chris Buck, ki je zaslužen za veliki kinematografski uspešnici Ledeno kraljestvo in Ledeno kraljestvo 2 ter Fawn Veerasunthorn (Raya in poslednji zmaj), pod scenarij pa Jennifer Lee in Allison Moore.

Wish | Official Trailer

Dragi David – 30. november

Dragi David je ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 2023 režiserja Johna McPhaila, ki temelji na istoimenski niti Adama Ellisa na Twitterju. Kar se sliši precej zanimiva predelava, prihaja v kina konec novembra.

Dear David | Official Trailer

Vzornik – 30. november

Nejc Gazvoda predstavlja svoj novi celovečerec. Po Izletu in Dvojini nam zdaj predstavlja »absurdno« pripoved o absurdnih časih, ki postavlja vprašanje o tem, ali se še lahko vrnemo nazaj, če pa to ni več mogoče, kako živeti v resničnosti popolnoma novih pravil. Maja in Jan, mama in sin, se po Majini ločitvi iz Ljubljane preselita v majhen kraj nekam na jug Slovenije, blizu državne meje. Jan je v zadnjem razredu osnovne šole, še nekaj mesecev ima do zaključka, Maja je psihologinja na tej isti šoli. Film se začne ob ponovnem odprtju šol po koncu epidemije in zdi se, da se otroci niso vrnili v čas, kot je bil pred tem. Jana začnejo brez razloga nadlegovati vrstniki, Maja si nakoplje sovražnico v obliki mlade psihologinje. Jan spozna skrivnostnega moškega, v katerem zaradi stiske išče podporo, a cena, ki jo za to plača, je velika. V glavnih vlogah nastopajo Mojca Funkl, France Mandić in Jure Henigman.

Vzornik | kmalu v kinu

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekLenovo Legion Pro 7i je izjemen igričarski prenosnik
Naslednji članekVaše zdravje je pomembno, zato dopustite, da vam ta naprava pomaga

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.