Zanimivosti o Vojni zvezd, za katere najbrž nisi vedel

Ena največjih filmskih franšiz na svetu, ki jo je leta 1977 ustvaril George Lucas, skoraj 30 let kasneje pa prodal Disneyju za dobre 4 milijarde evrov, je polna zanimivosti, za katere najbrž nisi vedel. Zate smo zbrali tiste najbolj zanimive.

Mali medvedki znani kot Ewoki, v originalni trilogiji niso bili poimenovani

Čeprav se stvori pojavijo šele v tretjem/šestem filmu, v njem nikoli niso poimenovani kot Ewoki. Poimenovanje njihove vrste dobimo šele ob koncu filma med odjavno špico.

Vidimo tudi obraz razvpitega lovca na glave Boba Fetta

Čeprav je na začetku leta dobil svojo serijo in smo njegov obraz videli že v »prequelih«, smo ga videli tudi v originalni trilogiji, ko je takratni igralec Jeremy Bulloch v filmu upodobil tudi imperialnega častnika.

Fraza »imam slab občutek« (originalno »I have a bad feeling about this«) je postala stalnica

Zgoraj omenjena fraza se namreč pojavi v vseh filmih franšize.

Jedijeva vrnitev bi lahko imela temačnejši konec

Zaključek originalne trilogije se konča s smrtjo cesarja Palpatina in kasneje tudi Darth Vaderja, ki pred tem znova prestopi na stran protagonistov. V alternativnem koncu bi Luke ob smrti Vaderja vzel njegovo masko, si jo nadel in izrekel besede: »Sedaj sem jaz Vader«. Zagotovo drugačen in bolj temačen konec.

Justin Timberlake in njegova skupina N-SYNC so imeli majhne vloge v Napadu klonov

George Lucas je na željo svojih hčerk v film vključil tudi znane pop zvezdnike, a njihovi prizori niso preživeli rezov in v končnem filmu o njih ni ne duha ne sluha.

Yodo bi lahko igrala opica

V knjigi The Making of Star Wars od J. W. Rinzierja izvemo, da je Lucas načrtoval, da bi jedi mojstra Yodo igrala opica, ki bi imela masko.

Vrsta Yode ni znana

Yoda
Vrsto so zato poimenovali kar vrsta Yoda.

Poleg tega, da bi ga lahko upodobila opica, ni znano, kaj točno je Yoda. Zvesti oboževalci filmov so njegovo vrsto zato poimenovali kar vrsta Yoda.

Odvisno od filma ima Yoda različno število prstov

V Grozeči prikazni ima mali mojster tri prste, medtem ko ima v ostalih filmih štiri. Seveda to ni edina sprememba. V prvih štirih filmih je bil igran s pomočjo lutke, medtem ko je od Epizode II dalje bil ustvarjen s pomočjo tehnologije.

V originalni trilogiji ni bilo ženskih pilotov

Čeprav je scenarij imel ženske pilote, te niso prišle do končne verzije filma.

Originalni film ima skoraj identično filmsko ekipo kot Kubrickov 2001: Vesoljska odiseja

2001: Vesoljska odiseja
Filmska ekipa Epizode IV je skoraj ista kot pri Kubrickovem filmu.

Lucas je bil velik oboževalec Kubricka in njegovega filma, zato je pred snemanjem svojega poskušal najeti čim več ljudi, ki so delali na Kubrickovem filmu.

Lik Liama Neesona Qui-Gon Jinn je za sporazumevanje uporabil britvico Gillete

V Epizodi I Neesonov jedi Jinn uporablja osebni komunikator za pogovore na daljavo. V resnici je šlo le za preprosto britvico.

E.T. se pojavi v Grozeči prikazni

Če so se v filmu pogovarjali preko britvico, potem ni velik šok tudi to, da se v filmu pojavi vsem znani vesoljček E.T. Vesoljce iz njegove vrste je možno videti na sestanku senata. Stvar je toliko bolj jasna, če vemo, da sta Spielberg in Lucas dobra prijatelja in da sta skupaj ustvarila franšizo Indiana Jones.

E.T. appears in Star Wars - The Phantom Menace (1999)

Ewoki govorijo tibetanščino

Male medvedke je nemogoče razumeti, a kot kaže so jih vsaj delno razumeli v predelih Azije, saj je njihov jezik mešanica tibetanščine in nepalščine.

David Lynch bi lahko režiral Jedijevo vrnitev

Znani režiser in soustvarjalec serije Twin Peaks je zavrnil možnost režije filma. Ni bil edini, saj je imel Lucas kar nekaj težav pri iskanju režiserjev. V nekem trenutku je na mesto režiserja spet stopil kar sam, a si na koncu premislil. Seveda je kasneje režiral celotno trilogijo »prequelov«.

Darth Vader ni smel hoditi na uradne dogodke Vojne zvezd

Tukaj ne gre za pravega Vaderja, temveč za igralca, ki ga je upodobil v originalni trilogiji, Davida Prowsa. Sedaj že pokojni igralec naj bi šel na živce Georgu Lucasu in zato ni smel prihajati na uradne dogodke.

Zvok Chewbacce je mešanica živalskih vzklikov

Za oglašanje velikega prijatelja Hana Sola so uporabili mešanico glasov medveda, leva, mroža, jazbeca in drugih živali.

Zvok prižiganja svetlobnih mečev je šum televizije

Zvok, ki je najbrž neznan mlajši populaciji. Ob prižigu svetlobnega meča te naredijo specifičen zvok, ki je nastal z združenjem šuma starih televizij in šuma, ki so ga ob prižigu naredili stari projektorji.

Every Lightsaber Ignition & Retraction

George Lucas je zaradi originalnega filma zapustil ceh režiserjev

Ker je ceh zahteval normalen začetek filma, Lucas pa je hotel na začetku zavrteti zdaj že vsem znano uvodno špico, je moral Lucas plačati kazen in izstopiti iz ceha režiserjev.

Harrison Ford skoraj ni bil Han Solo

Prvotna izbira za vlogo je bil Burt Reynolds. Za njim pa Al Pacino, Jack Nicholson in Christopher Walken. Šele potem je na vrsto prišel Ford.

Han Solo bi moral kar dvakrat umreti

Na koncu Imperija vrača udarec bi moral Han Solo umreti, a si je George Lucas premislil in lik Forda je le okamenel. Tudi v naslednjem filmu je Lucas resno razmišljal, da bi Sola ubil, a spet si je premislil. Glavni razlog je bil prodaja igrač.

VIRMashable
Prejšnji članekLe še en dan nas loči do Škisove tržnice
Naslednji članekCineplexx Ljubljana!: Kdaj se odpira in kaj ponuja?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.