Bunkerjevih 20 let

Zavod Bunker v decembru 2017 praznuje 20. obletnico delovanja!

Obletnica je čas, ki nas nehote potegne v razmislek o prehojenih poteh, premaganih ovirah, zdrsih in zmagah. Bunker je bil ustanovljen decembra 1997 in letos je dopolnil dve desetletji – spoštljiva doba, v kateri so se zgodile velike spremembe. Prišlo je do preobratov v našem neposrednem socialnopolitičnem in ekonomskem okolju. Spremembe so se zgodile v kulturi – drugačne so razmere in načini umetniške produkcije, spremenile so se celo kulturne politike. Spremenili smo se tudi mi …

Ob dvajsetletnici delovanja zavoda Bunker smo pripravili Bunkerjev teden, v katerem bomo združili vse sestavine dobrega praznovanja – odlične predstave, pogovore o prelomih, prebojih in prihodnosti, zgodbe o zgodovini Stare elektrarne in za konec še tradicionalni Bunkerjev novoletni ples.

Bunkerjev teden:

10. in 11. december ob 21.00

Betontanc & Umka.Lv: SHOW YOUR FACE!

Ob 20. obletnici delovanja zavoda Bunker na odru Stare elektrarne ponovno predstavljamo virtuozno in emocionalno predstavo slovenskega kolektiva BETONTANC in latvijskega Umka.LV: SHOW YOUR FACE! (v sodelovanju z duom SILENCE in Ugisom Vitinsom) od svoje premiere leta 2006 ter gostovanj po mnogih evropskih in svetovnih odrih še ni izgubila zanosa!

Show Your Face! je v enajstih letih doživela neverjetno število ponovitev in mednarodnih gostovanj, ki so terjala veliko iznajdljivosti in organizacijskih podvigov, saj je predstava mednarodna koprodukcija. Je Bunkerjev “hit”, ki s paleto prijemov – od hipnotične glasbe v živo, gledališča predmetov, kjer animatorji v življenje obujajo vse od cedila do pajaca, gibalnimi sekvencami, kjer sami postanejo predmeti in pa filmsko režijo – zagrabi in ne spusti.

Leta 2006 je svet zgledal drugače, a vendarle – so krize po letu 2008 kaj spremenile svet? Predstava Show your face! je še vedno aktualna, ker je razpon med individualnim in kolektivnim, to platno med zgodovino kot kolektivno usodo in posameznikom še vedno najbolj sočen teren gledališča.

***

13. december od 12.00 – 13.00

Dan odprtih vrat Stare elektrarne – Stara elektrarna zasebno

Vodeni ogled Stare mestne elektrarne – zgodba o zgodovini.

»1. januarja 1898 je stolno mesto ljubljansko zažarelo v električni svetlobi. Začel se je čas elektrifikacije, uvajanje vsega novega in modernega. Brez elektrike si danes življenja pač ne moremo zamisliti. Izumitelji so razvili nove naprave, stroje in prometna sredstva, ki so razmere v obdobju elektrifikacije korenito spremenili.« Tadej Brate

Stara mestna elektrarna je čudovita opečnata zgradba sredi Ljubljane, ena izmed markantnejših točk v mestu. Graditi so jo začeli leta 1898, danes je zaščitena kot kulturni, tehniški in zgodovinski spomenik v lasti Elektra Ljubljana. Od leta 2004 pa ima elektrarna dvojno življenje – deluje kot dispečerski center, od koder se z elektriko napaja tretjina Ljubljane, in kot prostor živahnega umetniškega ustvarjanja, kjer se srečujejo umetniki različnih žanrov in estetik, kjer potekajo delavnice, vroče debate in nepozabna druženja.

Bi pokukali v nedrje elektrarne, spoznali njeno razgibano zgodovino?

Pridružite se nam na vodenem ogledu Stara elektrarna zasebno.

Vstop prost.
Rezervacije in informacije: info@bunker.si, 051 269 906

 

***

13. december od 14.00 – 17.00

Dan odprtih vrat Stare elektrarne – Okrogla miza: Prelomi, preboji in prihodnost

 

Otrokom čas mineva počasi, odraščanje in staranje čas vrtinčita v vedno hitrejšo spiralo. Morda je tako tudi z organizacijami; ali pa vsaj z ljudmi v njih? Za Bunker to drži – iz cikla enega festivala in ene produkcije na leto, kjer se je čas zgostil dvakrat na leto, je Bunker zdaj v tempu, ki nikoli ne popusti – če ni festivala, pa je začetek, vrhunec ali konec sezone; ali pa premiera produkcije, konferenca ali gostovanje. Morda lahko za hip ustavimo čas le s praznovanjem obletnice, da naredimo mini inventuro ter sestavimo seznam želja.

Dve desetletji Bunkerja sta zgodovina ekipe in sodelovanj, zgodovina estetskih prebojev in hkrati tudi dve desetletji dinamike med kulturno politiko in organizacijo, ki je poskušala na kulturno politiko vplivati, jo preoblikovati in v njej sodelovati, obenem pa krmariti v tej krajini večnih bojev, manjših prebojev in nikoli doseženih končnih ciljev.

Skozi zgodovino Bunkerja proseva zgodovina scene, zgodovina kulturne politike, odtisi, ki so jih pustili ustvarjalci v zgodovini sodobnega gledališča in plesa ter predvsem odtisi nekega boja za prostor, za delo, za občinstvo, za spremembe, za prepoznavnost … za umetnost!

Ob 20-letnici bomo pogledali nazaj, pa ne za dolgo, samo toliko, da identificiramo ključne točke prelomov in prebojev; da se spomnimo, kje smo začeli in kje smo zdaj. Naš pogled ne bo usmerjen samo v Bunkerjevo zgodovino, bomo pa v širši zgodovini iskali Bunkerjeve sledi. Po kratkem pogledu nazaj pa bomo usmerili pogled tja, kamor najraje gledamo: naprej! V ključne izzive prihodnosti in  rešitve oziroma Bunkerjevo vlogo pri tem.

Okrogla miza bo zasnovana kot pet kavarniških omizij; vsako omizje bo po kratkem preletu prelomov in prebojev poskušalo identificirati možne prihodnje preboje.

Teme omizij bodo:

  1. Prostori sodobne umetnosti

Govorci: Nevenka Koprivšek (Bunker, Ljubljana), Pija Brezavšček (Društvo za sodobni ples), Miha Horvat (Sonda 13)

Moderator: Blaž Peršin (Mestni muzej in galerije Ljubljana)

 

  1. Estetski preboji in festivali

Govorci: Mojca Jug (Bunker, Ljubljana), Irena Štaudohar (Delo), Rok Vevar (teoretik), Katarina Stegnar (igralka)

Moderatorka: Alja Lobnik (teoretičarka, kritičarka)

  1. Občinstvo in kulturno-umetnostna vzgoja

Govorci: Tomaž Grom (glasbenik, zavod Sploh), Katarina Slukan (Zavod Planina), govornik tbc

Moderatorka: Alma R. Selimović (Bunker, Ljubljana)

  1. Lokalno, nacionalno, regionalno, mednarodno

Govorci: Rarita Zbranca (AltArt, Sluj, Romunija), Tjaša Pureber (Asociacija), Uroš Kaurin (Društvo Moment), Marko Peterlin (IPoP)

Moderatorka: Tamara Bračič Vidmar (Bunker, Ljubljana)

Za hip bomo ustavili čas, potem pa naprej – v novo Bunkerjevo leto!

Vstop prost.

***

16. december ob 20.00

Bunkerjev ples s Tatovi podob!

 

Bunker in Emanat vabita na tradicionalni Bunkerjev novoletni ples, tokrat v preobleki Emanatovih Tatov podob.

Tatovi podob so tehnoburleska, zasnovana kot telesna raziskava »ljudem bližjih« (pop) umetniških oblik, ki se sprehaja skozi zabavo in kritiko, satiro in tragedijo, glasbo in ples, feminizem in slačiužitek.

Ko se Tatovi povsem razgalijo ter sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno. Ta zabavna igra v preoblačenju in njihovo vedenje sta posledica velike zgodovinske osvoboditve seksualnosti in teles posameznikov od družbenih spon. Zadovoljni v eklektičnem hrupu medijskega podobja raztegujejo popularne posnetke in jih zgrizejo do nezaslišanih oblik, ki zbujajo krohot ali obup.

»Tatovi podob so bitja brez sramu, brez tabujev, brez cenzure. V osvobajanju sebe osvobajajo občinstvo. V tem je njuno zavezništvo.« Zala Dobovšek, Dialogi

Vstopnice za predstavo: 5 eur
Obvezne rezervacije: info@bunker.si, 051 269 906

NOVOLETNI PLES

od 21.30 naprej

Bunkerjev Novoletni ples 2017 bo začinjen s tradicionalno decembrsko poslovilno tehnoburlesko – Tatovi podob.

Brezsramnem nastopu Tatov podob sledi plesna noč! Glasba bo dišala po tatovih, noč po novem letu!

Še plesni šolenci in se v tatinski maniri ob vsakem komadu prelevimo v novo plesno podobo …

Vabljeni na ples!

Srečno 2018!

Na PLES je vstop prost.
Informacije: info@bunker.si, 051 269 906

 

20-letnica je pravzaprav čas za veliko praznovanje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.