Kendrickov ‘Not Like Us’: milostni udarec, ki mu kar ni konca

Kendrick Lamar
Kendrick Lamar v videospotu Not Like Us Foto: on youtube

Kendrick Lamar in Drake sta letos tako razburkala glasbeno sceno, da sta val navdušenja nekaj mesecev pozneje zajahala še naša Zlatko in Challe Salle. Kar se je začelo kot precej nedolžno (dasiravno nadležno) rapersko šopirjenje, se je sprevrglo v obtožbe pedofilije, varanja, skrivnih potomcev, umetniške nesposobnosti in kulturne apropriacije. A tisto, kar je pritegnilo in obdržalo pozornost oboževalcev do danes, ni drama, temveč res dobri komadi.

Vrhunec desetletnega spora, ki spominja na zlato dobo hiphopa

Da pulitzerjev nagrajenec kanadskega raperja ne mara, je bilo jasno že pred letom 2014, ko je izšel Kendrickov album To Pimp A Butterfly. Poslušalce je v pesmi King Kunta pričakal verz »I can dig rappin’, but a rapper with a ghostwriter? / What the fuck happened?« – že takrat se je šušljalo, da Drake pesmi ne piše sam.

Kdor je dvomil, pa se je lahko o tarči prepričal ob Kendrickovem nastopu v živo, ko je dotični verz odrapal z glasom, sumljivo podobnim Drakeovemu.

Drake
Kanadski raper Drake. Foto: on IMDb

Med njima je bil nekaj časa mir. Zadnjo odmevno nesoglasje je nastopilo med Drakeom in raperjem Pusha T-jem leta 2018. V dvoboju je nedvomno zmagal slednji. V pesmi The Story of Adidon je razkril, da ima Drake skrivnega sina s pornozvezdnico.

Ker je napetost ostajala, ne da bi res počilo, ni bil nihče pripravljen na Kendrickov neposredni napad. Obnovimo, kako je prišlo do tega.

Drake in J Cole nastopita v First Person Shooter

Lansko jesen izide Drakeov album For All The Dogs in z njim komad First Person Shooter, kjer gostuje J Cole. Coleov verz je sledeč: »Love when they argue the hardest MC / Is it K-Dot? Is it Aubrey? Or me? / We the big three like we started a league, but right now, I feel like Muhammad Ali.« (Za neposvečene: K-Dot je Kendrickov vzdevek, Drakeovo pravo ime pa Aubrey Graham.)

Like That s Kendrickom in ustvarjalcema Metro Boomin in Future

Kendrick se marca letos odzove v komadu Like That, ki je nastal v sklopu kolaborativnega projekta glasbenikov Metro Boomin in Future. »Motherfuck the big three, nigga, it’s just big me,« razglasi.

J Cole se umakne, Drake vztraja

Aprila Cole Kendricku odgovarja v 7 Minute Drill, a se že naslednji teden opraviči in pesem odstrani s pretočnih platform. Zamenja ga Drake, ki v pesmih Push Ups in Taylor Made Freestyle aludira na spor. Drugi od obeh komadov je referenca na industrijski primat Taylor Swift, s čimer draži Kendricka. Bolj kot to Kendrick zameri, da je Drake v komadu s pomočjo umetne inteligence generiral vokal z glasom Tupaca Shakurja. Svojci pokojnega raperja hitro dosežejo umik pesmi s platform.

Kendrick neposredno: Sovražim te

Prvi neposredni udarec zada Kendrick, ki na naključni torek, 30. aprila, izda komad euphoria. (Drake je bil med producenti najstniške drame euphoria, kar je za mojstra besedne igre, ki ga obtožuje pedofilije, pravi peskovnik). V njem ne pušča nobenega dvoma več in oboževalce, ki niso pričakovali tako dodelanega šestminutnega napada, spravi na kolena. »I hate the way that you walk, the way that you talk / I hate the way that you dress / I hate the way you sneak diss, if I catch flight, it’s gon’ be direct,« slišimo.

Ni še konec

Nekaj dni pozneje izide nov komad. Ne Drakeov odziv, kot bi pričakovali, ampak Lamarjev drugi udarec z naslovom 6:16 in LA (16. junij je v Kanadi očetovski dan). Še istega dne izide Drakeov Family Matters. Kanadčanove obtožbe niso nič manj resne od Kendrickovih, v novem komadu pa celo dvomi v Lamarjevo očetovstvo.

Kendrick nagovarja vsakega člana Drakeove družine posebej

Mine ena ura in oboževalcem v naročje pade Meet the Grahams, v katerem Kendrick ponavlja in utemeljuje obtožbe pedofilije in trgovine z ljudmi, temu pa doda obtožbo, da Drake skriva še hčerko.

Not Like

Naslednji dan si Lamar da duška še z zadnjim (po mnenju večine zmagovalnim) komadom Not Like Us. Vztraja pri tem, da je Drake pedofil, predvsem pa se posveča nasprotnikovemu poreklu in prilagajanju vedenja imidžu. Za besedilo in spremljavo oboževalci in kritiki enoglasno razglasijo, da zastopata Zahodno obalo na način, kot mu nismo bili priča od devetdesetih. Padejo neusmiljeni verzi tipa »you not a colleague, you a fuckin’ colonizer.« Splet preplavijo posnetki plesalcev, ki ob pesmi izvajajo znameniti crip walk.

Drake bi rad zadnjo besedo

Drake se 5. maja poskuša izviti z The Heart Part 6 (aluzija na serijo Kendrickovih komadov).

Kendrick proslavi zmago s koncertom

Na praznik Juneteenth, 19. junija, ko Američani obeležujejo osvoboditev sužnjev, Kendrick v domačem Los Angelesu priredi koncert. Not Like Us izvaja kar šestkrat, enkrat z uvodom Dr. Dre-ja in vsakič s podporo vzhičenega občinstva. Na odru se združijo celo predstavniki zloglasno sprtih comptonskih tolp Crips in Bloods.

Na ameriški dan neodvisnosti se Kendrick še zadnjič prikloni

4. julija 2024 je Kendrick spor zapečatil še na Youtubu, z videospotom za Not Like Us. Drakea že nekaj časa nismo slišali, saj raje potuhnjeno podžiga lastno občinstvo na socialnih omrežjih. Ker nihče ne ve, kako se pobereš, ko množica na koncertu o tebi vpije: »Tryna strike a chord and it’s probably A-Minorrr,« mu niti ne gre zameriti.

Kendrick Lamar - Not Like Us

Videospot je posnet v Kendrickovem rodnem Comptonu. V njem se pojavijo domačini, ki poosebljajo sentiment »niso kot mi«, in celo Kendrickova družina. Spot se zaključi s prizorom, v katerem sova v kletki pred zmagoslavnim Kendrickom prihuli glavo. (OVO je Drakeova znamka, katere simbol je sova. V verzih Not Like Us Lamar nagovarja poslušalce: »Let me hear you say, ‘OV-ho’.«)

Drakeovo trpljenje občinstvu v zadoščenje

Nihče, ki količkaj ceni besedno umetnost (dostikrat podcenjeno srčiko žanra), ni pričakoval, da bo Drake kot tekstopisec Kendricku kos. Pravzaprav se je (z ekipo) odrezal bolje, kot bi si mislili. Če Kendrick ne bi bil tako presneto dober, se Drake ne bi imel česa sramovati. Bolj nepričakovano je zadovoljstvo, ki ga je poslušalcem prinesla njegova kalvarija. Obtožbe so resne, a ušesa se ne morejo pritoževati.

Prejšnji članekModna hiša Ikona Ljubljana podarja to kodo za popust ob 10-letnici
Naslednji članekZakaj Nemčija masovno prodaja Bitcoin? Znesek je velikanski

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.