MetalDays – green is the new black

Poletje je čas festivalov in uživanja. In kot vsaka žurka, festivali za seboj pustijo veliko odpadkov in degradirano okolje. A to ne drži za festival MetalDays, ki se že vrsto let odvija v Tolminu in vsako leto privabi več glasbenih navdušencev.

MetalDays je ekološki fstival.

Organizatorji festivala se že od leta 2008 trudijo zmanjšati vpliv festivala na okolje in tako združiti glasbo v neokrnjeni naravi ter uživanje. Od leta 2008 obiskovalci ob vstopu prejmejo razgradljive kline iz krompirjevega škroba, prav tako pa od istega leta obiskovalci plačajo depozit v višini 10 €, ki ga ob zaključku festivala dobijo povrnjenega, če prinesejo pravilno razvrščene smeti v vrečkah. Prav tako imajo depozit tudi na kozarce, po čemer se zgleduje tudi veliko drugih festivalov.

Od leta 2017 so na MetalDays ves pribor, prtički in toaletni papir biorazgradljivi in izdelani iz recikliranih tetrapakov, do leta 2021 pa si želijo minimalizirati tudi odpadke obiskovalcev. To naj bi dosegli s prepovedjo vnašanja hrane in pijače na festival, v območju kampa pa naj bi naredili trgovino s sadjem in zelenjavo ter vsem potrebnim po nizkih cenah.

Z letošnjim letom so organizatorji pričeli s projektom KarTentsTo so vnaprej postavljeni vodoodporni šotori narejeni iz kartona. Za razliko od šotorov, ki jih uporabljajo obiskovalci, KarTents ponujajo popolno zaščito pred sončno svetlobo in so po uporabi v celoti reciklirani!

Šotor kartent je šotor iz kartona.

Z letom 2020 bodo vsi, ki se bodo na festival pripeljali v polnem avtu, upravičeni do brezplačnega parkiranja!

Čeprav se mnogim zdi sprememba, ki bo uvedena leta 2023 preradikalna, organizatorji trdno stojijo za svojo odločitvijo: MetalDays bo od leta 2023 dalje ponujal zgolj vegansko hrano! Za spremembo so se odločili zaradi vpliva mesne in mlečne industrije na okolje ter tako ostali zvesti svojim koreninam – ekologiji.

Prejšnji članekKako se znebiti komarjev?
Naslednji članekŠporti, ki pokurijo največ kalorij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.