Playlisti za popestritev učenja med izpitnim

music, cassette tape, cassette
Foto: Pexels iz Pixabay

Z zadnjimi izdihljaji izpitnega obdobja je najbrž napočil trenutek, ko ti je zmanjkalo idej, kaj bi poslušal med učenjem. Navadni stereotip o umirjajoči in spodbudni klasični glasbi marsikomu ne pomaga, če te glasbe ne mara. Na srečo obstaja veliko alternativnih playlistov, ki se jih lahko poslužiš in o nekaterih smo že pisali. Danes ti ponudimo nekaj novih idej za playliste.

Playlist: Klasika but make it hip

Za tiste, ki vam poslušanje klasike odgovarja. Če v iskalnik preprosto vpišemo »piano music« ali »classical music for studying« hitro ugotovimo, da nam bo Youtube predlagal bolj ali manj vedno podobno omejen nabor najbolj slavnih skladb. Tako kraljujejo skoraj v vsakem playlistu na primer Vivaldijevi Štirje letni časi. Zadnje čase postaja vse bolj popularen tip playlista, ki zbere skladbe, ki ustrezajo določenemu »vajbu« in ga opišejo z precej dolgim naslovom videa. Pogosto gre za romantične predstave določenih zgodovinskih obdobij ali literarnih del.

Playlist: Vajb but make it pop

Enak koncept z glasbo, ki te definitivno spremeni v glavni lik velike zgodbe. Če aktivno uporabiš domišljijo, se lahko tvoje učenje spremeni v filmsko izkušnjo. Ti playlisti ponavadi vključujejo pop in rock pesmi, stare nostalgične uspešnice. Če se hitro znajdeš sredi sobe z glavnikom v roki, ki je tvoj mikrofon, se jih raje izogni.

Playlist: Vajb but make it ambience

Enak koncept z nežno glasbo ali zgolj z zvoki, ki te popeljejo v mistično okolje. V gorsko kočo, v Gustavovo kuhinjo, v čarovniško votlino in tako naprej. Ti playlisti so dobra izbira za kogarkoli, ki ga že popolnoma mirna glasba preveč zamoti, a se hkrati ne more učiti v popolni tišini.

Ambience/ASMR: 18th Century Kitchen & Fireplace, 5 Hours

Playlist: Gypsy balkan

Še vedno klasično obarvan playlist, ki ga prežema živahnost in poskočnost. Morda bolj primerno za hitro ponavljanje, prepisovanje, memoriranje. Za učenje, ki ne zahteva visokega nivoja koncentracije, ampak hitrost in energičnost.

The Best of Balkan & Gipsy Music

Playlist: Klasična kitara

Klasična kitara je idealna mirna alternativa, če ti preseda klavir. Moja osebna preferenca je definitivno Segovia, tukaj pa ti prepuščam nekoliko bolj živahen album.

Paulinho Nogueira & Toquinho ‎– Toquinho Paulinho Nogueira (1999)

Playlist: Acid jazz

Za tiste, ki preferirate hitrejše ritme in več synth zvokov – acid jazz. Ta funky playlist je idealen za tiste, ki se produktivno učijo v kavarnah, z nekaj ljudmi, ki se pogovarjajo v ozadju, morda z zvoki kavomata in keramičnih skodelic.

The Best of Acid Jazz & Funky | 2.5 hours Non Stop | [AcidJazz, Funk, Groove]

Playlist: Eksperimentalni mix

Nekaterim je udobno delati ob hrupu ali ob nenavadnih zvokih. Ta album je mirno popotovanje po gozdovih in travnikih v spremstvu ptičjega petja, funky bobnov in blažilnega petja v neznanem jeziku, ki ti ne odvrača pozornosti. To je afrojazz.

Àbáse – Laroyê (2021 - Album)

Playlist: House

House je dober za učenje zaradi elementa repeticije. Če ga ne poslušaš pogosto, te bo morda sprva motil, a po določenem času boš najbrž padel v neke vrste trans, ki te bo izoliral od zunanjega sveta. Temu procesu pomagajo tudi slušalke, še posebno če imajo noise cancelling funkcijo. Nekoliko eksperimentalen, vedno zanimiv in priporočljiv je Be Svendsen. House je dobra izbira, če se moraš potopiti globoko v temo učenja in pozabiti na čas.

Be Svendsen Sunrise Live-Set at Envision Festival 2020

 

To je to! Si našel kaj novega in zanimivega za svoj novi playlist? Vsem borcem, ki še kljubujete trenutni vročini za mizami, vso srečo!

Prejšnji članekPoskrbi za varnost osebnih stvari na bazenu ali plaži!
Naslednji članekRazkrita robo-riba, ki bo odstranjevala mikroplastiko iz oceanov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.