Razkrita robo-riba, ki bo odstranjevala mikroplastiko iz oceanov

Plastični odpadki plavajo v morju
Foto: Naja Bertolt Jensen iz Unsplash

Znanstveniki so oblikovali majhno robotsko ribo, ki bo plavala po morjih in oceanih ter pri tem odstranjevala mikroplastiko. S tem bo nabirala vzorce mikroplastike za nadaljnje raziskave. Robo-riba meri le 13 milimetrov in s pomočjo posebnega sistema s svetlobnim laserjem lahko plava s hitrostjo skoraj 30 milimetrov na sekundo. Inovacija s področja bionike in nanotehnologije bi v prihodnosti lahko odigrala pomembno vlogo v boju proti vse večjemu problemu mikroplastike.

Robotska riba bo odstranjevala mikroplastiko

Pri izdelavi robota so raziskovalci uporabili materiale, ki spominjajo na notranjo prevleko lupine morskih školjk. Robo-riba je zato raztegljiva, upogljiva in lahko dvigne maso 5 kilogramov, ne da bi se pri tem pretrgala. Najpomembneje je, da lahko adsorbira plavajoče koščke mikroplastike, saj tvorijo organska barvila, antibiotiki in težke kovine v mikroplastiki močne kemijske vezi in elektrostatske privlačne sile z materialom robo-ribe.

Dodatna prednost novega materiala so regenerativne sposobnosti. Robo-riba se lahko obnovi do 89 odstotkov in tako nadaljuje z nabiranjem mikroplastike, čeprav je bila pri tem poškodovana ali porezana. Ta lastnost bo posebno koristna pri iskanju onesnaževalcev v divjih razburkanih vodah.

Koncept robo-ribe deluje, a je lahko izboljšan

Robo-riba je zaenkrat le dokaz, da koncept deluje. Preden robo-ribo pošljejo na prvo pravo misijo pa jo želijo znanstveniki še precej izboljšati. Trenutno namreč lahko deluje le blizu vodne gladine, zato znanstveniki želijo razviti nekoliko kompleksnejšo različico, ki bo lahko prodrla v globine oceanov.

Nanotehnologija ni pomembna le pri odstranjevanju mikroplastike iz okolja, ampak tudi pri preprečevanju njenega nastanka. Pomembno je čim hitreje nadomestiti problematične materiale in se problema lotiti pri vzroku. Napredek poteka tudi na tem področju, saj so pred kratkim razvili rastlinsko-osnovani sprej, ki zaščiti hrano in lahko nadomesti določeno vrsto embalaže. Testi so pokazali, da ta nudi vsaj tako dobro zaščito pred patogeni in poškodbami med prevozom, kot plastične folije, ki so trenutno v uporabi.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekPlaylisti za popestritev učenja med izpitnim
Naslednji članekEdinstvene lesene sestavljanke za ure zabave

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.